Home » Waar moet je op letten bij de aanschaf van een zonnebril wanneer je een hoortoestel draagt?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een zonnebril wanneer je een hoortoestel draagt?

Janneke
3.742 Weergaven

Nu het zonnetje weer lekker gaat schijnen, komt die zonnebril ook weer vaker uit zijn koker. Hoewel ik gedurende het hele jaar er standaard eentje in mijn auto binnen handbereik heb liggen. Ga ik rond deze tijd vaak toch weer kijken naar nieuwe zonnebrillen. Ik ben dol op zonnebrillen, maar toen ik net slechthorend werd, bleek dat deze combinatie helaas niet altijd samen gaat. Zo moest ik helaas van een aantal afscheid nemen. Wel een goed excuus voor een nieuwe zonnebril uiteraard, maar waar moet je dan op letten wanneer je een zonnebril met een hoortoestel wilt dragen?

Allereerst dient een zonnebril natuurlijk ook jouw ogen goed te beschermen. Langdurige blootstelling aan Uv-straling verhoogt namelijk het risico op staar. Helaas wordt deze schade pas merkbaar op latere leeftijd. En zelfs na een maandenlange vakantie zonder zonnebril, zal de schade dus niet gelijk merkbaar zijn aan het hoornvlies. Maar op oudere leeftijd zal de kans ernstig toenemen. Wanneer je een zonnebril gaat kopen kies je daarom voor het label ‘UV400’ of ‘100% Uv-bescherming’ .  

Zonnebrillen komen in alle soorten en maten voor. Daarbij is het belangrijk dat de glazen groot genoeg zijn, zodat ze jouw hele oog beschermen. Verder kun je natuurlijk kiezen voor verschillende kleuren glazen. Rode, groene, bruine of zwarte. Maar deze dienen niet alleen maar voor de sier. Wanneer je bijvoorbeeld veel op de weg of op het water zit, kun je kiezen voor polariserende glazen. Deze filteren de schitteringen van de zon in het water of op natte wegen.

Daarnaast kies ik altijd voor een niet te zware bril. Als ik iets vervelend vind, is dit het op en af doen van de zonnebril, juist omdat je hoortoestel dan meestal zal kraken. Dit komt omdat de pootjes de microfoon raken.  En dit wil je dus zo min mogelijk! Zeker niet tijdens het dragen. Dus voor de pootjes geldt; hoe dunner, hoe beter dit vaak past met jouw hoortoestel. Het is dus van belang dat je hierop let wanneer je een hoortoestel met een zonnebril gaat dragen. Uiteraard ervaar je dit het beste wanneer je een zonnebril in de winkel probeert. Ik vind het lastig om zonnebrillen online te bestellen, omdat ik om deze reden al velen heb moeten retourneren. Maar met deze tips zal het moeten lukken!

En daarnaast is een zonnebril natuurlijk ook echt een modieus item. De verschillende modellen, de kleuren. Ik vind het superleuk om te zien hoe veel er mogelijk is en hoe vaak het beeld ook weer verandert. Dat vind ik meestal leuker bij anderen dan bij mijzelf. Zelf houd ik ervan om een paar fijne modellen te hebben, zodat ik af en toe wat kan wisselen. En ligt er standaard op een aantal plekken eentje, zoals in mijn tas en in de auto. Waar je voor kiest is natuurlijk persoonlijk. Over smaak valt immers niet te twisten!

Maar draag je een hoortoestel? Let dan hier op:
  • Dunne zonnebrilpootjes
  • Gewicht van de zonnebril

Dit geldt uiteraard ook wanneer je drager bent van een gewone bril.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten