Home » Hoezo ben ik beperkt?

Hoezo ben ik beperkt?

Janneke
1.357 Weergaven

Ken je dat? Kom je op een website over slechthorendheid, verschijnt er onderin de balk een link met daarop loeigrote letters: Wil jij ook daten met mensen met een beperking? Een van de redenen dat ik zelf ben begonnen met het opzetten van deze website. 

Het stigma, de onwetendheid rondom doof- en slechthorendheid is niet niets. Door een operatie aan cholesteatoom in mijn oor (een goedaardige tumor), werd mijn middenoor verwijderd. Daarnaast kreeg ik een trommelvlies van kraakbeen. Geweldig dat het kon, want achteraf gezien werd wel duidelijk hoe dicht het cholesteatoom al bij mijn hersenen zat. Ik mocht dus van geluk spreken. Was ik ergens anders op de wereld geboren, dan was mijn toekomst onzeker geweest. Maar toch voelde het niet echt als een geluksmomentje toen ik deze boodschap ontving. Ik had het gevoel dat er letterlijk iets van mij was afgenomen, en niet zomaar iets. They messed up! Er zou iets weg gehaald worden, maar niet mijn gehoor…

Mogelijk heb jij ook zoiets meegemaakt. Je komt op dit moment in je leven op een plek waar je niet wilt zijn, en al helemaal niet voor hebt gekozen!

Alle emoties passeerden de revue. Bij de opmerking van mijn KNO arts, dat ik aan een gehoorapparaatje kon denken draaide mijn maag zich letterlijk om. Maar waarom? Er zijn toch ook mensen met een bril, liet mijn omgeving nog even weten. Toch ligt het net een beetje anders. Je leven verandert, je zult het moeten aanpassen. Het is niet gehoorapparaat in en gaan! Maar het wordt wel beter. En doe je aanpassingen, dan kunnen de meeste mensen prima functioneren. Maar gehoorverlies gaat verder dan aanpassingen en horen, het is een proces van rouw, dus neem hier de tijd voor!

Kijk verder dan alleen naar gehooraanpassingen! Je plotsdoofheid of slechthorendheid heeft invloed op alle vlakken in je leven. Je werk, thuis, je relatie, zelfs op jouw sociale contacten.

Wanneer je hierin vastloopt of er ondersteuning bij wilt, kun je denken aan een psycholoog. Die kan jou helpen door deze fases en strijd heen te komen.

Wanneer je leven heftig verandert, is het fijn dat er iemand is die helpt je hiermee om te gaan. Je kunt daarnaast natuurlijk ook denken aan een cursus of een coach. Er zijn coaches die gericht zijn op mensen met een audiovisuele beperkingen, dit heet een hoorcoach.

DSC_1417

Waar moet je aan denken als je iemand benadert voor ondersteuning?

  • Waar wil je ondersteuning bij?
  • Wil je dit in groepsverband? Of alleen?
  • Wil je iemand in de buurt van je woonplaats? Of in de omgeving van jouw werk?
  • Voel je een klik als je de website van iemand leest of tijdens het eerste gesprek?

TIP: Check je verzekering; wordt het vergoed? Kan jouw werkgever misschien bijdragen? Zo niet, dan toch, je doet het voor een beter leven.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten