Home » Een nieuw hoortoestel? Check deze tips!

Een nieuw hoortoestel? Check deze tips!

Janneke
2.024 Weergaven
De allereerste keer dat ik mijn hoortoestel in kreeg, en er een kopje op tafel werd gezet… Hard, pijnlijk, koud, dit was niet ok, toch? En wat was ik doof! Ik had het gewoon niet door gehad. Herkenbaar? Het blijft voor mij confronterend. Als ik mijn hoortoestel eruit haal, besef ik pas hoe groot het verschil is. De eerste keren dat ik dit deed, (oké, maanden…) kon ik wel janken. Soms deed ik hem een dag niet in omdat ik er simpelweg geen zin in had.

Toen zowel ik als mijn oor er klaar voor waren, maakte ik de stap richting een gehoorapparaat. Alle vezels in mijn lijf probeerden zich te verzetten, maar ik moest wel. 

Er volgden wat tips vanuit het ziekenhuis:

 • Zoek een audicien in de buurt (Om af te stellen zal je er vaker naar toe moeten)
 • Zorg dat je een apparaat mag uitproberen
 • Zorg dat je vaker terug mag komen om deze af te stellen
 • Check of de audicien gediplomeerd is
 • Doe bij twee gehoorwinkels een intakegesprek

Dus daar ging ik, ik belde, ik kon over vier tot zes weken terecht. Toch plande ik de afspraak in. Ik maakte ook nog een afspraak bij een andere hoorwinkel. Die schoof de afspraak nog twee weken verder naar achter, waardoor ik daar eigenlijk nooit geweest ben.

Mijn audicien kwam zeer professioneel over. Hij nam alle tijd om mij alles uit te leggen en dat hielp mij enorm. Maar mijn gehoorbeperking bleek geen makkelijke, ik ben geregeld terug gegaan. Zelfs toen ik het toestel al had aangeschaft.

In de winkel leek het goed. Maar ging ik naar buiten, dan twijfelde ik al wat, en thuis kreeg ik direct hoofdpijn of raakte geïrriteerd en wilde het toestel direct in de la gooien.

Lees ook: ‘Welke kleur kies jij voor een hoortoestel?


Tip voor het aanschaffen van een hoortoestel?
 • Neem de tijd… Je mag een hoortoestel 8 weken uitproberen, test deze dus op alle wenselijke plekken en in verschillende situaties.
 • Bedenk en bespreek met de audicien, waar jij het toestel vooral wilt gebruiken, welke hoor situaties zijn nu een uitdaging? Bespreek ze!
 • Start met uitproberen op voor jou rustige en bekende plekken. Start niet meteen op een verjaardag als je net een nieuw hoortoestel in hebt of een nieuwe instelling; en plan dan niet diezelfde avond een etentje buiten de deur in met je lief (heb ik getest, was niet fijn)
 • Bouw het rustig op (hoewel mijn audicien eerder adviseerde het hoortoestel volledig te dragen, krijg je veel te verwerken, dus bekijk wat hierin handig is, doe hem uit na een paar uurtjes en rust uit)
 • Je ervaart nieuwe geluiden, geluiden komen anders binnen en dit kost tijd voor je hersenen om te verwerken. Speel met je geluid wanneer het te hard binnen komt, je zult merken dat wanneer je langer gewend bent aan het toestel, je geluiden beter kunt verdragen.
 • Bekijk samen met de audicien of en welk oorstukje bij jouw gehoorverlies past, ze zijn er in alle soorten en maten en verschillende materialen.
 • Probeer meerdere toestellen, ook al wordt er maar 1 geadviseerd, test!

En, daarnaast is het goed om te checken of de hoorwinkel die jij hebt uitgekozen echt onafhankelijk van zijn leverancier is. Zelf ben ik nu overgestapt naar OogvoorOren. Een hoorwinkel die bij jou thuis kan komen.

Heb jij nog tips? Deel ze hieronder!

2 Reactie's

Maarten Noordegraaf 23 augustus 2020 - 13:13

De eerste keer dat ik mijn apparaten in had, was er de avonds een ouderavond( docent voortgezet onderwijs. Zo vreselijk! Die avond toch maar uitgedaan🤗Nu 14 jaar later staat dat nog steeds in mijn geheugen gegrift.

Antwoorden
Wencke 24 februari 2021 - 23:20

De eerste keer dat mijn zoon zijn gehoorapparaat inkreeg, schrok hij enorm van het nietapparaat… en de wind buiten was ook ineens hoorbaar voor hem… sommige dingen besef je niet; zeker niet dat het vanzelfsprekend is.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten