Home » Wat is een hoorcoach? En wanneer schakel je die in?

Wat is een hoorcoach? En wanneer schakel je die in?

Janneke
2.116 Weergaven

Een hoorcoach is een coach die zich gespecialiseerd heeft in gehoorproblemen, zoals doof- of slechthorendheid. Hoorcoaches bieden ondersteuning op verschillende vlakken; thuis, in relatie met anderen of op het werk. Wanneer je behoefte hebt aan ondersteuning kan een hoorcoach je handvatten en begeleiding bieden. Na mijn laatste operatie ging ik ook aan de slag met een hoorcoach. Ik vertel je over mijn ervaring hiermee.

Op het moment dat mijn laatste operatie ingepland werd, heb ik met mijn manager gesproken. We bespraken wat ik nodig dacht te hebben om na de operatie weer goed aan de slag te kunnen op werk. De hoorcoach was hier een onderdeel van. Ik ging op zoek naar een hoorcoach, waarbij de focus lag op het op een goede manier terugkomen op mijn werk. Ik besprak dit juist voor mijn operatie, omdat ik wist dat ik mogelijk slechthorend aan beide oren zou kunnen worden.

Redenen om met een hoorcoach aan de slag te gaan:

  • Je bent slechthorend (en ervaart klachten).
  • Je hebt behoefte aan een vraagbaak en expert op het gebied van slechthorendheid.
  • Er is een verandering in jouw situatie. Bijvoorbeeld een andere werkgever, een andere werkplek, je gaat meer uren werken, je bent plotseling slechthorend geworden, je gehoor is achteruit gegaan. Wellicht zijn er nog meer redenen te bedenken.

Bij mijn vorige twee operaties heb ik vooral contact gehad met de ARBO arts, die mij ondersteunde bij het op een goede manier terug komen in mijn werk. Zelf ben ik iemand die moeite heeft met het aangeven van wat ik nodig heb. Ik ben gevoelig voor wat er van mij verwacht wordt, of wat zou moeten. Dus toen mijn KNO arts tegen mij zei dat ik na zes weken weer hersteld zou zijn, dacht ik dat ik dan weer volledig aan het werk kon gaan. Dus ik begon weer rustig met werken. Voordat ik aan mijn werk begon, startte ik al met hoofdpijn als ik bij het kinderdagverblijf geweest was op weg naar werk. Daarnaast kwam ik na een paar uur werken zo moe thuis, dat het mij eigenlijk niet meer lukte om te koken. Ik ben dan niet iemand die hieraan toe geeft, dus ik ga door, maar eigenlijk lukt het mij niet, of maar deels.

Het helpt mij dan dat er iemand is die met mij meekijkt naar mijn situatie.  Zo hielp deze coach mij om beter contact te maken met mijn lichaam, om vaker stil te staan en te handelen naar wat goed is voor mij. Zo ga ik ga sinds kort niet meer met het openbaar vervoer naar mijn werk. Voorheen wel, dan pakte ik de fiets naar het station, ging met de trein, pakte de metro of de tram en liep naar mijn werk. Dat zijn een hoop prikkels en geluiden voor iemand die herstellende is van een operatie en daarbij ook slechthorend is. Maar het is beter voor het milieu en daarom vond ik het belangrijk, ook al was ik daardoor veel langer onderweg.

Van de coach leerde ik bijvoorbeeld; ‘Wat goed is voor jou, is goed voor de wereld.’ En daar probeer ik mij nu meer op te richten. Dat houdt niet in dat ik het niet lastig vind. Wanneer er een vergadering van 1,5 uur staat, vind ik het lastig om tussendoor 5 minuten pauze te vragen. Met de coach bekijk ik dan op welke manier ik dat het beste kan aanpakken. Daarbij helpt zij mij alleen al om mij inzicht te geven in de ‘maatstaaf’ vanuit een slechthorende. Voor ons kost vergaderen nu eenmaal meer energie. Het is dus heel normaal om voor een vergadering 45minuten aan te houden, in plaats van een uur.

En het klopt, ik merk echt dat ik na 45 minuten vaak een beetje begin te gapen of moe begin te worden. Wanneer ik dan 5 minuten pauze inlas, kan ik er daarna weer beter tegenaan. Daarnaast nemen we tijd voor het proces. Ik moet echt even stil staan bij de ontwikkelingen die er zijn, maar ook bij de dingen die wat minder goed lukken.

Wil je meer weten? Bekijk dan eens of er bij jou in de buurt een hoorcoach is. Daarnaast is het goed om te weten dat er vanuit de werkgever vaak potjes zijn waardoor zij dit traject (deels) kunnen vergoeden.

1 Reactie

Acceptatie – Mustang met een missie 15 april 2022 - 23:44

[…] Het werk van een hoorcoach zoals Céline is onontbeerlijk voor de psycho educatie en uitbouw van toolbox voor mensen met gehoorverlies. Céline is samen met Regina een van de weinige hoorcoaches in België (waarover later meer). Wat een hoorcoach kan betekenen, vind je in de blog van Hoorstyle. […]

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten