Ik werk zelf als gedragstherapeutisch medewerker in de geestelijke gezondheidszorg. Voor mij niet een plek om te denken aan gehoorschade. Het is wel een plek waarin je wordt uitgedaagd door de hoeveelheid en diversiteit aan geluiden.
Nu ik dit onderwerp met anderen bespreek hoor ik van veel meer mensen terug dat zij tijdens hun werk het risico lopen op gehoorschade. En dan gaat het echt om de meest uiteenlopende beroepen.
Zo sprak ik iemand die als piloot gehoorschade heeft opgelopen. Aan zijn rechteroor, omdat hij als copiloot werkt. Onder captains komt gehoorschade aan het linkeroor vaker voor. Dit heeft te maken met de kant van de motoren van het vliegtuig. In zijn beroep is het bekend dat het geluid van de motoren schade kan aanrichten aan het gehoor. Er worden ook beschermende maatregelen getroffen. Zo hebben de piloten oordoppen die de oren beschermen. Maar worden die ook altijd gedragen en is het bekend dat wanneer je gehoorschade oploopt, dit nooit meer zal herstellen?
Gehoorschade door lawaai is de meest gemelde beroepsziekte in Nederland. Dat komt ongeveer neer op een half miljoen mensen die door hun werk gehoorschade oplopen. De gradatie van geluid verschilt uiteraard per werkomgeving en uiteraard ook hoe lang je aan het geluid wordt blootgesteld.
Aan welke beroepen moet je denken?
- de politie
- defensie
- bouwvakkers
- musici
- gymleraar
- tandarts
- DJ’s
- vrachtwagenchauffeurs
- boeren
- hout- en metaalbewerkers
- barkeeper
- leidster kinderdagverblijf
Staat jouw beroep er niet tussen? Dan kan het toch zo maar zo zijn dat je wel gehoorschade kunt oplopen tijdens werk. TIP: Via de app store op jouw telefoon kun je een decibelmeter downloaden om het geluid op jouw werk te meten.
Bij welke signalen moet je in actie komen?
- Wanneer je een piep-, fluit- of bromtoon hoort (dit kan samenhangen met gehoorverlies)
- Wanneer je niet op een normale toon met iemand tijdens je werk kunt praten.
- Als je last hebt van stress, verhoogde bloeddruk of vermoeidheid.
Heb jij gehoorschade opgelopen tijdens jouw werk? Heb je tips?
3 Reactie's
Wat een nuttige informatie Janneke. En heel prettig om te lezen! Ik weet zeker dat het delen van jouw ervaringen anderen helpt.
Super goed! Er is zoveel onwetendheid over slechthorendheid en de mogelijke gevolgen ook op communicatief gebied. Het kan de realatie met je direkte omgeving (familie en vrienden ) zo nadelig beinvloeden. Fijn dat je je jouw ervaring op een blog wil plaatsen!
Hanneke Haan – logopedist
Dat je als vrachtwagenchauffeur gehoorschade kan oplopen klopt wel, ik heb het zelf onder vonden. Ik heb zelf ruim 20 jaar gereden, inmiddels al weer 10 jaar een andere baan. Toen ik nog veel met de vrachtwagen gereden heb was er nog geen airco en had veel het raam open( ik ben daarvoor nog nooit voor gewaarschuwd) Ik heb aan mijn linker oor (raamzijde)hoge tonen verlies(bij 4000 hz, 65db verlies) en draag in mijn linker oor een hoortoestel (waar ik best tevreden mee ben)mijn rechter oor is gewoon goed.
Wat een super goede website is dit.
Groet,
Frank