Home » Voorzitten, notuleren, ik deed het vaak allemaal tegelijk. Handig? Nee!

Voorzitten, notuleren, ik deed het vaak allemaal tegelijk. Handig? Nee!

Janneke
1.829 Weergaven

Zowel thuis als op je werk zijn er genoeg dingen waar je naar kunt kijken om beter te kunnen functioneren. Hoewel slechthorenden zich vaak meer bewust zijn van wat geluid en akoestiek kan doen, kunnen ook je collega’s hier wat aan hebben. Het kost je wellicht wat tijd, maar uiteindelijk kan jouw werkplek voor iedereen een fijnere plek worden. Kijk samen met jouw team of jouw manager naar de mogelijkheden. Neem de tijd om dingen uit te proberen en maak afspraken met elkaar. 
  • Hoe ziet jouw werkplek eruit? 

Stel jezelf een aantal vragen als je aan jouw werkplek denkt!
Heb je een bureau? Waar staat deze? Zit je zo het beste om te kunnen horen en om te filteren? Kan het helpen als er tafels geschoven worden? Heb je een wisselende plek? Heb je geen bureau, maar werk je in een open ruimte? Sta of zit je daar goed? Kun je daar een gesprek voeren, of loop je dan naar een andere plek? Moet je altijd in deze ruimte aanwezig zijn? Of kun je sommige werkzaamheden op een andere plek doen? Wat voor cijfer geef je deze plek? Hoe ziet jouw ideale werkplek eruit?
 

Neem deze vragen eens door en kijk wat de antwoorden eruit betekenen. Het kan zijn dat je op veel vragen zelf antwoord kunt geven en op die manier inzicht krijgt over jouw werkplek en of daarin nog iets verbetert kan worden. 

  • Heb je een gesprek met meerdere mensen? 

Het kan een enorm verschil uitmaken waar je gaat zitten gedurende een gesprek. Zeker wanneer er meerdere mensen zijn. Zit je op de juiste plek? Welke taken zijn er? Hoe zijn deze onderverdeeld? Vraag bijvoorbeeld of je collega kan notuleren!  Onbewust vullen we gemiste woorden in met spraakafzien. Bij mensen die wij niet goed kennen, is het lastiger om woorden van het gezicht af te kunnen lezen. Tijdens gesprekken op het werk kost dit mogelijk meer energie. Je hiervan bewust zijn kan helpen gedurende een gesprek. Zorg dat je ‘beste’ oor gericht is naar de meeste mensen aan tafel. Zorg dat er voldoende licht is, zodat je ieders gezicht goed kunt zien. En zorg dat je één taak hebt. Deelnemen aan het gesprek, is vaak al een taak op zich! 

  • Gedeeld kantoor? 

Ik werk met meerdere collega’s in een ruimte. Om die reden hebben we wat afspraken met elkaar gemaakt. Bijvoorbeeld over bellen; dit doen we zoveel mogelijk buiten het kantoor.

  • Hoe klinkt het op jouw kantoor? 

Staat er een radio aan? Kijk of het verschil kan uitmaken als deze uit staat, of dat deze misschien op een andere plek kan staan?  Gezellig een muziekje, maar het kost ook energie. Nu ik mij hier bewust van ben, kies ik er voor om soms mét en soms zonder te werken. Als ik wel muziek op wil hebben, dan het liefste met mijn koptelefoon op, zodat ik het goed hoor. 

  • Hoe ziet jouw ruimte eruit?  

Vloertegels op de grond, gordijnen, dranger op de deur. Het kan allemaal helpen om de akoestiek te verbeteren op kantoor. Zo verruilden wij het zeil op de grond voor vloertegels. Ik gruwelde van het idee, maar wat een profijt hebben wij daarvan! Verder hebben wij mooie wandkleden laten maken, met een extra dikke laag aan de achterkant, waardoor geluid nog meer gedempt wordt. En we hebben gordijnen opgehangen! Met wat kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken! Gegarandeerd dat je collega’s hier ook van gaan profiteren! 

TIP: Maak een schets van de ruimte. Het helpt wanneer je voor je ziet hoe de ruimte eruit ziet en waar nog ruimte is voor verbetering. 

Zelf heb ik gebruik gemaakt van het ARBO spreekuur van het audiologisch centrum van het VU ziekenhuis. Zij werken in een team met verschillende specialisten. Vanuit diverse kanten denken ze met jou mee. Er worden uitgebreide testen afgenomen, waardoor je meer inzicht krijgt in de ondersteuning die je op bepaalde vlakken zou kunnen gebruiken. Goed om je werkgever hierin te betrekken omdat er wel kosten aan verbonden zijn. 

Heb jij tips? Ik ben heel benieuwd! Schrijf ze hieronder! 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten