Home » Bescherming vuurwerk|| Knallend het nieuwe jaar in met toffe oorkappen op!

Bescherming vuurwerk|| Knallend het nieuwe jaar in met toffe oorkappen op!

Janneke
1.323 Weergaven

Bubbels, carbidschieten, oliebollen, vrienden, laat naar bed, aftellen en natuurlijk ook vuurwerk. De jaarwisseling staat weer voor de deur! En dat is feest! Hoewel het ene kind zich verschuilt en met handen op de oren achter het raam staat te kijken hoe het vuurwerk afgestoken wordt, staat de ander vooraan om van het spektakel te genieten. Mijn kind hoort bij die laatste groep. En hoewel de vuurwerkbril standaard bij de kassa naast de sterretjes ligt, is dit voor gehoorbescherming minder vanzelfsprekend. Best vreemd, want die oortjes moeten natuurlijk net zo goed beschermd worden. Ik zet de leukste oorkappen voor je op een rijtje die helpen bij het beschermen tegen vuurwerk geluid! Heb je ze nog niet, schaf dan nog gauw een exemplaar aan!

Wie denkt aan oud en nieuw, denkt automatisch aan vuurwerk. Daarin zijn de kids ook altijd een onderwerp. Ieder jaar is het toch weer even anders, zeker als ze jong zijn. De jaarwisselingen waarbij wij onze zoon lekker in bed lieten liggen, en hij met gemak door het geknal heen sliep, zijn inmiddels voorbij. Hij vindt het een feest om alle kleuren en knallen te zien en te horen. Sinds vorig jaar mag hij zelf ook iets afsteken, onder begeleiding uiteraard en met bril en oorkappen op. Want hoe leuk ook, al die knallen kunnen namelijk wel schadelijk zijn voor het gehoor van je mini. En dat zijn nou juist de oren die nog wel even heel wat jaarwisselingen mee moeten. Ondanks de aangescherpte regels vallen er rond de jaarwisseling toch nog vuurwerkslachtoffers. Vaak gaat het om letsel aan vingers en ogen, maar de knallen kunnen ook de oren beschadigen. Vaak merk ik zelf dat het niet ons eigen vuurwerk is, maar eerder knallers die andere mensen afsteken. Door een harde knal kan je last krijgen van een piep of ruis in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. Daarom is het dragen van goede bescherming tegen vuurwerk geluid geen overbodige luxe.

beschermin vuurwerk

Hoe zorg je voor bescherming bij vuurwerk voor de oren?

#1: Houd voldoende afstand

Neem voldoende afstand, minstens 8 tot 15 meter. Let daarbij ook op de windrichting.

#2: Draag gehoor bescherming bij vuurwerk afsteken

Er zijn oordoppen met een speciaal filter tegen vuurwerk, waardoor eventuele gehoorschade in ieder geval beperkt kan worden. Om het gehoor nog beter te beschermen zijn oorkappen de beste keus!     

#3: Last van gehoor: ga naar huisarts of audicien

Wanneer je na het afsteken van vuurwerk last blijft houden van je gehoor, negeer dit dan niet en ga langs bij je huisarts of audicien. Legaal vuurwerk mag in Nederland maximaal 156 decibel produceren, gemeten op twee meter afstand. Vergelijk dit eens met het geluidsniveau van een concert (110db) of een laag overvliegend vliegtuig (120 dB), dan blijft het gek dat er maar zo weinig mensen met oorkappen op hun oren staan te proosten. Het gehoor van een kindje is nog volop in ontwikkeling en daarom is het extra belangrijk om dit goed te beschermen.

Bescherming tegen vuurwerk geluid is een MUST! Maar moet ook LEUK zijn!

Dit zijn de 5 TOFSTE oorkappen!

Banz heeft hele leuke kinder oorkappen. Zelf hebben wij die met vlinders voor onze mini, maar hoe stoer zijn deze zwarte? (v.a. €15,95 oorkappen-shop.nl)

Een tof model in verschillende leuke kleuren ideale gehoorbescherming tegen knalvuurwerk ! (v.a. €24,95 Alpine Muffy)

vuurwerk oorkappen

Knal blauw, of knal roze bescherming tegen vuurwerk knallen!
I like them!  (v.a. €19,95 pluggerz.com)

Voor de allerkleinste mini’s onder ons deze oorkappen die beschermen tegen vuurwerk knallen (v.a. €27,95 Alpine Muffy Baby via oorkappen-shop.nl)

Oorkappen vuurwerk

Hoe stoer ben je met deze toffe oorkappen op? (v.a. €17,20 Jippie’s)

YES ik heb ze! Maar hoe krijg ik ze op?

Voor alle kinderen, groot of klein zal het wennen zijn om oorkappen te dragen. Toch zijn er een aantal dingen die kunnen helpen!

1# Normaliseer! Bescherming = Vuurwerk lont, vuurwerkbril, oorkappen, dan pas knallen!

2# Leg uit! (Hier vind je een linkje met een goede uitleg over gehoorschade)

3# Betrek ze! Of laat ze zelf een kleur oorkappen uitkiezen!

En daarnaast… doet een goed voorbeeld volgen, dus ook voor jou doppen in of kappen op, vuurwerklont in je hand en proostend het nieuwe jaar in!
Fijne jaarwisseling!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten