Home » Hoorjemij|| Holistisch coachen voor doven en slechthorenden

Hoorjemij|| Holistisch coachen voor doven en slechthorenden

Janneke
1.818 Weergaven
Hoorjemij is een rubriek waar andere mensen aan het woord komen! Het gaat om mensen, die op enige manier een relatie hebben met slechthorendheid. Dat kan een partner van zijn, een ouder, een collega, een logopediste, een audicien, of iemand met gehoorverlies.

Ik, als slechthorende, geloof dat ik het leven ook op een andere manier kan waarnemen dan alleen maar met mijn oren of ogen. Mijn naam is Ellen Defesche en ik woon in Eindhoven. Ik werk als re-integratiecoach voor mensen met psychische klachten en ben ook coach voor doven en slechthorenden. Ik heb een eigen platform, Holistisch Horen, opgericht waarop ik mijn eigen ervaringen maar ook ervaringen van anderen deel. Voor mij betekent holistisch horen dat alles met elkaar in verbinding staat, oftewel, alles is onderdeel van één groot geheel. Holistisch horen betekent voor mij lichter en krachtiger in het leven kunnen staan. Via het platform breng ik mensen in contact met holistisch coachen.

1. Wat is jouw relatie tot slechthorendheid?

Als peuter van 18 maanden heb ik een hersenvliesontsteking gehad. Na 6 weken ben ik genezen verklaard en mocht weer naar huis. Op 4-jarige leeftijd zijn ze er pas achter gekomen dat ik nagenoeg doof was. Meteen werd ik naar speciaal onderwijs gestuurd. Mijn ouders kozen voor een school in Eindhoven omdat dat het dichtste bij was. Op deze school werd er toentertijd geen gebarentaal gebruikt. Tot mijn 18e heb ik speciaal onderwijs gevolgd en daarna ben ik naar een reguliere school gegaan. De overgang was erg groot; eigenlijk kan ik wel zeggen dat ik in een groot gat viel. Kwetsbaar en anders dan iedereen, was een gevoel dat constant aanwezig was. Het koste veel energie om zo goed mogelijk te presteren in de horende wereld, want ik kreeg toch best vaak afwijzingen en dat doet wel iets met je zelfbeeld. Ik moest hard werken om diploma’s te halen en ik moest van mezelf bewijzen dat ik prima kon functioneren in de horende wereld. Door mijn werk als re-integratie coach voor doven en slechthorenden bij Kentalis kwam ik steeds meer in aanraking met dove mensen die een CI hadden. Uiteindelijk heb ik op mijn 28e besloten om me te laten opereren. Terugkijkend kan ik me die dag dat ik voor het eerst weer hoorde, nog zo goed herinneren. De eerste keer dat de CI werd aangesloten leek het wel alsof ik onder stroom stond. Ik was geschokt en dacht: “is dit het nou?”. Op deze manier hoefde het voor mij niet. Het heeft nog enkele weken geduurd voordat ik er heel blij mee kon zijn. Ik heb veel feestjes afgestruind en twee jaar later met carnaval leerde ik mijn huidige man kennen. Samen met hem hebben we twee jongens gekregen. Ze zijn nu 9 en 11 jaar. 

2. Wat weet jij dat anderen ook moeten weten?

Door mijn laatste opleiding heb ik geleerd om anders te kijken naar (gehoor)problemen. Al meer dan 10 jaar ben ik bezig met zelfontwikkeling en spiritualiteit. Ik zie spiritualiteit niet als iets zweverigs maar juist in je lijf aanwezig zijn i.p.v. in het cognitieve denken. Dat laatste maakt je juist zweverig. Ik heb moeten leren durven te vertrouwen op het leven, in plaats van te leven vanuit controle en angst. Overmatige controle, zoals perfectionisme, is een beschermingsmechanisme dat ik (onbewust) heb ingezet om diepliggende gevoelens zoals angst en verdriet niet te hoeven voelen. Vertrouwen kan je niet vanuit je hoofd bedenken of leren vanuit een boek of krijgen door erover te praten. Je kan het alleen maar voelen in je lijf. Vanuit de reguliere hulpverlening voor doven en slechthorenden mis ik een holistische aanpak. Het is niet alleen weten; het opdoen van kennis en erover praten, maar daadwerkelijk de gevoelservaring doorleven. Als je de gevoelens meer ruimte gaat geven, dan gaat alles vanzelf weer stromen en sta je steviger verankerd in jezelf en in de wereld. Ik pas dit zelf toe door holistisch coachen.

3. Welke tip over slechthorendheid zou je willen geven?

Ik heb langere tijd last gehad van vermoeidheidsklachten en ik heb lang gedacht dat mijn slechthorendheid de oorzaak was. Maar gaandeweg ben ik erachter gekomen dat vermoeidheid ook ontstaat door het onderdrukken van negatieve ervaringen en de bijbehorende gevoelens. Chaos in mijn gezondheidssysteem betekent voor mij dat ik dieper mag gaan onderzoeken en voelen wat dit mij wil vertellen. Op de site www.holistischhoren.nl kun je mijn blogs lezen; bij zelfzorg kun je verschillende tips lezen en kom je meer te weten over holistisch coachen.

4. Wat is de beste tip over slechthorendheid die je ooit kreeg?

Wie voelen kan, verstaat de wereld. Daar heb je geen goed gehoor voor nodig.

5. Wat heeft jou geholpen en kan een ander ook helpen?

De grootste verandering voor mij is dat ik niet hoef te veranderen wie ik ben maar gewoon mag zijn wie ik ben.  Dit is wat ik iedereen gun. Jezelf bevrijden start wanneer je jezelf op de eerste plaats zet. Voor veel doven en slechthorenden is dit niet vanzelfsprekend. We zijn gewend om ons aan te passen. Het kan een kwaliteit zijn maar het kan ook een valkuil zijn. Een valkuil is dat je weggaat bij jezelf, uit je midden, naar de ander. Het is een overlevingsstrategie. Het heeft mij altijd enorm geholpen om te overleven in de horende wereld. Door mij af te stemmen op de ander, kon ik allereerst de situatie inschatten. Door mij af te stemmen en aan te passen, hoefde ik de overweldigende gevoelens en emoties in mezelf niet te voelen. Deze gevoelens vermeed ik. Ik zocht de veiligheid buiten mezelf (schijnveiligheid), vluchtte als het ware weg van mezelf en ik richtte mij op de behoeften van de ander. Ik maakte mezelf afhankelijk van de erkenning van de ander. Door weg te gaan bij mezelf, kon ik overleven. Tijdens mijn studie en werk bleef ik doen wat ik zo goed geleerd had. Mijn focus lag buiten mezelf, bij de ander. Vragen als: hoe kan ik zo goed mogelijk functioneren in de horende wereld? Hoe kan ik de ander zo min mogelijk tot last zijn? Deze beweging heeft mij veel gebracht en daar ben ik ook dankbaar voor. Maar onbewust stond ik wel continue aan. Alert, voelsprieten uit. Ik paste me makkelijk aan en wist heel snel in te schatten en te achterhalen wat de ander nodig had of wilde. Op deze wijze bevestigde ik iedere keer opnieuw mijn bestaansrecht en stopte ik mijn gevoelens weg. Of dit nu ging over hoe ik mijn studie moest halen of zo goed mogelijk moest presteren in een nieuwe baan. Maar harder werken werkte niet. Ik gaf te veel en putte mezelf uit. Wat ik heb geleerd is, dat ik geen toestemming nodig heb van een ander en ook geen strijd hoef aan te gaan. Wat ik nodig heb is teruggaan naar mijn eigen energieveld, het versterken van mijn eigen identiteit en van mijn eigen grens. Ik hoef alleen maar gewoon te zijn wie ik ben en dat geeft enorm veel vrijheid.

5. Wat mis jij in het aanbod op het gebied van beter horen?

Vorig jaar heb ik mijn platform holistisch horen opgericht. Ik heb mijn gehoorbeperking kunnen omzetten in oneindig veel mogelijkheden en daarmee wil ik graag anderen inspireren. Het is mijn missie om iedereen bewust te laten worden van holistisch horen en ze kennis te maken met holistisch coachen. Wij zijn zoveel meer dan ons fysieke lichaam en onze gehoorbeperking en alles staat met elkaar in verbinding.

6. Waar word je verdrietig van?

Ik vind het pijnlijk om te merken hoe er over mensen heen gedenderd wordt en dat we zo beknot worden door instanties, mensen en ook door de overheid. Hoe kan het toch dat we zo klein gehouden worden? We bezitten zoveel potentie, kracht en ons lijf heeft zo’n sterk zelfhelend vermogen. Gelukkig worden steeds meer mensen daar bewust van.

7. Waar luister je graag naar?

Afgelopen mei heb ik een nieuwe CI gekregen en deze koppelt direct met mijn telefoon. Ik luister graag naar podcasts van inspirerende sprekers tijdens het wandelen met mijn hond. Ik merk dat het luisteren steeds beter gaat, ook het telefoneren gaat beter. Eerst vermeed ik telefoneren en vond ik het spannend. Maar sinds de nieuwe CI gaat het goed en daar ben ik heel blij mee.

8. Welk geluid zou jij niet willen missen?

De stemmen en de grapjes van mijn man en kinderen.

9. Wat betekent geluid voor jou?

Met geluiden kan ik verbinding maken met de buitenwereld. Tegelijkertijd ben ik er ook bewust van dat ik verbinding maak met mijn binnenwereld. Hoe beter ik mijn binnenwereld hoor, hoe meer ik de buitenwereld kan verstaan/begrijpen. 

10. Zit er een voordeel aan slechthorend/ doof zijn?

Tja, wellicht is dit een cliché maar ik vind het heerlijk dat ik in stilte kan slapen. En ook rustig wakker kan worden zonder meteen “aan” te hoeven staan.

11. Wat betekent stilte voor jou?

Alleen in stilte kan ik holistisch horen. Dat klinkt heel makkelijk en het gaat zeker niet vanzelf. Het betekent steeds bewust en volledig aanwezig zijn om mijn innerlijke wereld te kunnen horen. Daardoor kan ik beter eigen keuzes maken die goed voor mij zijn.

12. Waar ben je trots op?

Al van jongs af aan wist ik dat ik met mensen wilde gaan werken. Ik heb eindeloze bewondering voor de veerkracht van mensen. Ik vind het soms wonderbaarlijk hoe iedereen zich staande weet te houden ondanks alle ingrijpende gebeurtenissen die wij meemaken. En dat geldt ook voor mezelf.

13. Wat zou ik graag anders willen zien in deze wereld?

Ik zie zoveel dingen die ik anders zou willen in deze wereld. Ik geloof in gelijke rechten voor iedereen; dat we mensen gaan zien met hun eigen pijn en angsten, net als wij allemaal. Dat we van jongs af aan leren om te gaan met AL onze emoties en gevoelens; vooral ook verdriet, angst, boosheid, zodat we onze emoties niet hoeven af te reageren op de buitenwereld. Nu mogen al die emoties er vooral niet zijn en wordt het weggestopt. Dit lijdt tot fysieke en chronische klachten. Emoties zijn er om dieper te gaan voelen en los te laten zodat we lichter en vrijer gaan leven. We hoeven alleen maar te leren om dat op een gezonde manier te doen. Om te gaan voelen, ervaren of verwerken heb je een bodem nodig, een innerlijke basis en grondhouding in jezelf. Ik geloof in vrijheid om eigen keuzes te maken en je leven op je eigen manier te leven waarbij je voelt dat het goed is. Ook geloof ik in een wereld waarin we veel meer vertrouwen krijgen in de oeroude kracht van de natuur en ons zelfhelend vermogen. Dat we weer meer gaan werken en leven volgens het ritme van de natuur. Hoe we nu werken en leven maakt veel van ons ziek. Ik geloof dat wanneer we onszelf en de wereld minder als een economische machine zien en meer leven in het ritme van de natuur dit voor zowel onszelf als voor de aarde zoveel beter is. Ik deel dit ook graag vanuit holistisch coachen.

Ben of ken jij iemand die in deze rubriek zou moeten komen? Laat het mij weten! Wil je reageren op Ellen haar verhaal? Je kunt hieronder een berichtje achterlaten!

3 Reactie's

Anjes Vleeshouwers 9 januari 2022 - 14:45

geweldig Ellen heerlijk voor je dat je mag zijn wie je bent ! Liefs, Anjes

Antwoorden
Marjan Haasnoot 15 januari 2022 - 17:06

Ellen, ik volg je regelmatig en lees nu deze krachtige samenvatting van jouw stappen in jouw leven en jouw bewustwordingsproces. Wat mooi en sommige stukken ook herkenbaar. Ik weet zeker dat het je gaat lukken meer en meer mensen te helpen de weg terug te vinden naar zichzelf.

Antwoorden
Elly de Wit-Beenen 26 januari 2022 - 15:35

Hey, Ellen,

Heb nog niet ‘t hele verhaal gelezen, ga ik nog doen. Maar inderdaad het in een groot gat vallen als je van speciaal naar regulier onderwijs gaat, herken ik heel goed.

Ook ik wist me geen raad, heb zelfs het OV laten voorbij laten gaan, dat ik niet naar school hoefde (helaas zette mijn moeder me dan netjes met de auto op school af).
Even wist ik niet waar ik nu thuis hoorde. Het was niet op de reguliere school, maar na weer even op bezoek te zijn geweest op de oude vertrouwde school, was dat ook niet meer ‘mijn plekje’.

Wilde ik toch even met je delen, gezien we op dezelfde school hebben gezeten.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten