Home » Boeken|| Kinderboeken over slechthorendheid

Boeken|| Kinderboeken over slechthorendheid

Janneke
2.635 Weergaven
Hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is, weten we inmiddels. Hoe belangrijk inclusie voor kinderen is weten we ook. Ieder kind wil zich gezien en gehoord voelen. En ieder kind wil er ook bij horen! Wanneer je slechthorend bent, ben je anders dan anderen. Dit geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Het helpt dan ook om herkenning te vinden bij anderen; in personen, maar ook in boeken. Toch zijn er maar weinig boeken over slechthorendheid geschreven voor kinderen. Sommige zijn verouderd of gebruiken niet het juiste taalgebruik. Ik zocht er een aantal voor je uit die ik wel geschikt vind!

Dove of slechthorende kinderen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van leesproblemen. Hier op een zo vroeg mogelijke leeftijd aandacht aan besteden, is van belang en kan een positieve  invloed hebben op de ontwikkeling. Voorlezen is een activiteit waarbij ouders aan die ontwikkeling kunnen bijdragen. De woordenschat van kinderen wordt vergroot door voor te lezen. Dat helpt hen om zich op alle andere gebieden beter te ontwikkelen. Het taalgebruik in een boek is nou eenmaal complexer dan het taalgebruik tijdens spel. De fantasie van kinderen wordt gestimuleerd, net zoals hun creativiteit. Kinderen leren door het voorlezen te luisteren naar wat iemand zegt en de concentratie wordt vergroot. Winst dus op verschillende vlakken.

Het kan bij voorlezen helpen wanneer kinderen zich in het verhaal herkennen en wanneer het voorlezen op een interactieve manier gebeurt. Een kinderboek over slechthorendheid kan daarbij helpen. Helaas is het aanbod hierin nogal beperkt. Boeken die je terug vindt zijn vaak verouderd, en bij sommige schrok ik zelfs over het taalgebruik.  Zo staat er beschreven bij het boekje ‘Het proefjesschrift van opa’ dat het gaat over een opa die met zijn doofstomme (!) buurjongen allerlei proefjes doet over wetenschap en techniek. Het boekje is nog niet eens zo heel oud. Je begrijpt dat ik dit boekje niet zal aanbevelen in de lijst hieronder. Want naast dat een boekje leuk moet zijn om te lezen, vind ik het ook belangrijk dat het een goed beeld kan geven over wat slechthorend zijn in kan houden. Welke taal daarvoor gebruikt wordt is van essentieel belang.

Een vrij nieuw prentenboek is ‘de hut van Haasje’ over een slechthorend haasje, van Bernadette Vermeij. Het is een prentvertelling over slechthorendheid met paginagrote kleurenillustraties. Haasje wil graag een hut bouwen. Willen zijn vriendjes helpen? Haasje hoort hun antwoord niet, want zijn oren kunnen het niet horen. Vanaf ca. 4 jaar.

Kijk, de vogel zingt’ van Bente Jonker is een kinderboek over een meisje dat een doof zusje krijgt. Jet krijgt een doof zusje. Voor haar maakt dat niets uit, ze begrijpt Keet toch wel. Haar ouders zijn geschrokken, ze geloven het eigenlijk niet. Door de ogen van Jet volgen we de wonderlijke reis van haar zusje uit de stiltewereld. Vanaf ca. 4 jaar.

Praten is niet mijn ding geschreven door Rose Robbins. Is een prentenboek dat vertaald is naar het Nederlands, met kleurrijke illustraties in stevige lijnen en tekst in denk- en spreekballonnen over anders zijn. Roos praat niet, maar kan zich op andere manieren goed duidelijk maken. Zo gebruikt ze onder meer lichaamstaal, gebaren en plaatjes. Vanaf ca. 5 jaar.

Lore is geschreven door Elfi Nijssen. Het is een prentenboek dat wel wat ouder is, met paginagrote kleurenillustraties. Lore is een doof meisje dat vertelt wat dat voor haar betekent. Ze kan moeilijk vrienden maken. Als ze gehoorapparaatjes krijgt, gaat het beter. Vanaf ca. 4 jaar

Handig! Een hoortoestel. Is geschreven door Harriet Brundle. Met gestileerde kleurenillustraties. Hierin lees je hoe het is om een hoortoestel te dragen. Als je niet goed kunt horen, kan een hoortoestel een oplossing zijn. Hoe werkt je gehoor en hoe werkt zo’n apparaat precies? Vanaf ca. 9 jaar.

Uiteraard kun je doordat de keus uit boekjes over slechthorendheid beperkt is vanuit jouw eigen creativiteit aan bestaande of niet bestaande verhalen een draai geven. Zo kun je met een kleine aanpassing of het toevoegen van woorden aan een Jip en Janneke verhaal ineens een andere draai geven.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

1 Reactie

Saskia Boer 16 augustus 2021 - 16:23

Hallo Janneke, Ik las je site en ook de kinderboeken-pagina. Mooi! Leuk boeken. Zou je ook mij boek erbij willen zetten: “Mam hoort weer! Van hoortoestel naar Cochleair Implantaat” ISBN: 9789402240542, uitgegeven bij Boekscout. Voor iets oudere kinderen, over een tiener en haar moeder die een CI krijgt. Dank je wel!
Saskia Boer

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten