Als je vermoedt dat je gehoor minder goed is geworden, kan het idee van een gehoortest best spannend zijn. Veel mensen stellen zo’n test uit omdat ze bang zijn voor de uitkomst of het ongemak dat erbij komt kijken. Maar eigenlijk is een gehoortest helemaal niet eng en is het juist een stap vooruit in het verbeteren van je kwaliteit van leven. In deze blog leg ik je samen met Arno, die audicien is bij oogvoororen uit hoe een gehoortest precies in z’n werk gaat, wat je kunt verwachten van de uitslag en waarom het een opluchting kan zijn om duidelijkheid te krijgen. Met wat praktische tips hopen we je angst weg te nemen en je te motiveren om die belangrijke eerste stap te zetten. Lees hoe jij je kunt voorbereiden op een hoortest.
Waarom bang voor een hoortest?
Het is heel normaal om angstig te zijn voor het onbekende. Veel mensen denken dat een gehoortest ongemakkelijk of zelfs pijnlijk is, maar dat is niet het geval. Arno legt uit.
´Een gehoortest is pijnloos en vaak zelfs interessant om mee te maken. Althans dat is mijn mening. De test meet simpelweg hoe goed je bepaalde geluiden hoort en hoe goed je spraak kunt verstaan in verschillende omstandigheden.´
Een andere reden voor angst is de gedachte aan de mogelijke uitkomst: “Wat als ik gehoorverlies blijk te hebben?” Deze angst voor de diagnose is begrijpelijk, maar het goede nieuws is dat er allerlei oplossingen bestaan, van hoortoestellen tot andere hulpmiddelen, die je leven een stuk makkelijker kunnen maken.
Wat kun je verwachten van een gehoortest?
Een gehoortest is eigenlijk heel simpel en bestaat uit verschillende onderdelen. Je hoeft niets speciaals te doen, behalve goed luisteren! Wat je kunt verwachten:
#1 Ooronderzoek ofwel otoscopie
De audicien of KNO-arts begint vaak met een visuele inspectie van je oren (met een lampje) om te controleren of er geen blokkades zijn, zoals oorsmeer of infecties, die je gehoor kunnen beïnvloeden.
#2 Audiometrie
Dit is waarschijnlijk het bekendste deel van de test. Je krijgt een koptelefoon op en hoort verschillende tonen in elk oor. Jij hoeft alleen maar een knop in te drukken als je een geluid hoort. De tonen verschillen in volume en toonhoogte om te meten welke frequenties je goed of minder goed kunt horen. Arno legt uit dat ze tijdens het aanpassen een PMM of real ear meting doen.
#3 Spraaktest
Tijdens de spraaktest krijg je woorden te horen door de koptelefoon, soms in stilte en soms met achtergrondruis. Niet om spraak in ruis te meten, maar om het andere oor te maskeren. Nou dit vind ik persoonlijk altijd toch een beetje lastiger. Al zeg ik tegen mijzelf “je hoeft het niet te horen”, ik blijf soms zo mijn best doen om te gokken. Uhh kind? Zeg ik dan. Maar ik twijfel aan mijn antwoord. Helemaal prima natuurlijk. Van belang om dat dus ook in gedachten te houden. Het is uiteraard de bedoeling dat we foutjes opsporen, als je alles goed hebt valt er niks te meten😉. Arno legt uit dat het juist de bedoeling is om ‘foutjes’ zichtbaar te kunnen maken, alleen zo slaag je namelijk voor de test!
Wat betekent de gehoortest?
De uitslag van de test wordt vaak weergegeven in een audiogram. Dit is een grafiek waarop je kunt zien welke tonen je wel en niet goed kunt horen. Je audicien of KNO-arts zal deze uitslag met je bespreken en aangeven wat de volgende stappen kunnen zijn.
Afhankelijk van in welk frequentiegebied het gehoorverlies zijn negatieve effect heeft, kan onderscheid worden gemaakt in laag-, midden- en hoogfrequente gehoorverliezen.
De eerste keer dat ik in het ziekenhuis alle puntjes en lijnen zag, begreep ik er maar weinig van. Er was ook niet veel tijd om het goed uit te leggen. Later begreep ik dat mijn audiogram veel meer voor mij kan betekenen wanneer ik deze kan interpreteren en vertalen naar de dagelijkse praktijk.
Het is belangrijk om te weten dat een gehoortest niet meteen betekent dat je hoortoestellen nodig hebt. Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor gehoorverlies, en niet elke oorzaak vereist een hoortoestel. Soms is het iets eenvoudigs, zoals oorsmeer dat verwijderd moet worden, of een tijdelijke infectie.

En nu?
Als er uit de test blijkt dat je gehoorverlies hebt, zijn er verschillende opties, afhankelijk van de ernst en oorzaak van je gehoorverlies. Hier zijn een paar mogelijke stappen:
-Geen actie nodig!
Soms is gehoorverlies zo minimaal dat je geen hulpmiddelen nodig hebt. Je kunt dan gewoon je gehoor blijven monitoren.
-Hoortoestellen
Als je gehoorverlies meer significant is, kan een hoortoestel een enorme verbetering brengen. Moderne hoortoestellen zijn klein, discreet en bieden vaak meer voordelen dan alleen het versterken van geluid. Denk aan ruisonderdrukking en verbinding met je smartphone.
-Medische behandeling
Als je gehoorverlies te wijten is aan een medische oorzaak, zoals een infectie of vocht achter het trommelvlies, kan een behandeling zoals medicatie of een kleine ingreep al voldoende zijn om je gehoor te herstellen

Tips als voorbereiding op de hoortest.
Als je nog steeds wat zenuwachtig bent, volgen hier een paar tips om je voor te bereiden op de gehoortest:
#1 Neem iemand mee
Het kan helpen om iemand mee te nemen, zoals een vriend of familielid. Ze kunnen je steunen en ook helpen bij het onthouden van de informatie die je krijgt na de test. Het is niet altijd zo dat een ander toegelaten wordt tijden de gehoortest omdat dit kan afleiden. In het ziekenhuis doe ik een test meestal alleen. Krijg ik nieuwe toestellen dan kruipt mijn hond meestal bij mij op schoot. En luistert zij met mij mee naar de geluiden die er uit de speakerbox komen.
#2 Maak een lijstje van situaties waarin je gehoorproblemen ervaart.
Dit helpt je audicien om een goed beeld te krijgen van hoe je gehoorverlies je dagelijks leven beïnvloedt, zodat hij of zij gericht advies kan geven.
#3 Stel vragen
Wees niet bang om vragen te stellen! Het is belangrijk dat je begrijpt wat er tijdens de test gebeurt en wat de uitslag betekent. Ik snapte er echt helemaal niets van. Eerst had ik aan een oor gehoorverlies, toen dacht ik het nog een beetje te snappen, maar daarna aan beide kanten, en haalde ik ze door elkaar. Blijf vooral vragen totdat je het begrijpt.
#4 Relax!
Een gehoortest is niet pijnlijk en duurt meestal niet langer dan een half uur. Het is vooral een kans om meer inzicht te krijgen in je gehoor en de stappen die je kunt nemen om dit te verbeteren. Het kan voelen als een test, alsof je alles moet weten en geen fouten mag maken. Zeker voor kids maar ook voor jezelf is het goed om je hiervan bewust te zijn dat dit niet nodig is.
Hoewel het spannend kan zijn om te ontdekken dat je gehoor niet meer optimaal is, biedt een gehoortest juist duidelijkheid en mogelijkheden. Het kan je helpen om weer volledig mee te doen in gesprekken, van muziek te genieten en je sociale leven terug te krijgen. Nu je wat meer weet over een gehoortest en je daarnaast ook weet hoe je jezelf hierop kunt voorbereiden kan dat je helpen bij het maken van een afspraak.