Home » Hoe lees je jouw audiogram?

Hoe lees je jouw audiogram?

Janneke
3.173 Weergaven

Wanneer jouw gehoor achteruit gaat kan het helpen om een gehoortest af te laten nemen. Hierdoor kun je erachter komen of er sprake is van gehoorverlies en ook waar het door kan komen. Zo kun je ook inzicht krijgen of er sprake is van gehoorbeschadiging of dat er wellicht iets anders aan de hand is. Wanneer je dit gaat doen is het fijn om te weten wat je te wachten staat. Het is in ieder geval goed om te weten dat je er niets voor hoeft voor te bereiden en dat je het nooit fout kunt doen! Toch zou je je wat onzeker kunnen voelen wanneer de test bij je afgenomen wordt en je je afvraagt wanneer je nou eens moet gaan drukken… No worries, daar is deze test nou precies voor bedoeld!

Na de gehoortest, wordt er altijd een audiogram gemaakt. Een audiogram is het plaatje van jouw gehoor en de uitkomst van de gehoortest. Dit wordt gedaan met een ‘piepjes’ test. Je komt terecht in een geluidsdichte ruimte en krijgt een koptelefoon op en een drukknop in je hand. Er zijn verschillende gehoortesten. Met piepjes, geluiden, met woorden of met zinnen.

Afhankelijk van in welk frequentiegebied het gehoorverlies zijn negatieve effect heeft, kan onderscheid worden gemaakt in laag-, midden- en hoogfrequente gehoorverliezen. 

De eerste keer dat ik in het ziekenhuis alle puntjes en lijnen zag, begreep ik er maar weinig van. Er was ook niet veel tijd om het goed uit te leggen. Later begreep ik dat mijn audiogram veel meer voor mij kan betekenen wanneer ik deze kan interpreteren en vertalen naar de dagelijkse praktijk.

 

De spraakbanaan of ook wel de spraakzone is het gebied op het audiogram dat het geluid van onze klinkers en medeklinkers weergeeft. 

Het bananengebied ligt tussen 250 en 5000 Hz. De klinkers liggen in het gebied van de lage tonen en zorgen voor de energie in de spraak. De medeklinkers liggen in het gebied van de hoge tonen en zorgen voor het verstaan van spraak. Medeklinkers zijn belangrijk om woorden goed te herkennen. Sommige medeklinkers liggen ook in het gebied van de lage tonen. Wat valt jou op als je jouw eigen audiogram hiernaast legt?

Je gehoortest is afgenomen. Wat kun je zelf doen?
  • Plan een afspraak in om jouw audiogram goed uitgelegd te krijgen.
  • Neem iemand mee naar de afspraak.
  • Maak aantekeningen en probeer de cijfers te vertalen naar herkenbare geluiden. Je kunt hier het beste vragen over stellen, door op de punten hiernaar te vragen.  En kijk nog even naar het audiogram hierboven.
  • Laat vaker een audiogram maken, je gehoor kan achteruit gaan.
  • Probeer het audiogram te vertalen naar de dagelijkse praktijk.

Zo weet ik door mijn audiogram dat ik lage tonen beter kan verdragen, maar ook minder goed kan horen. Wanneer je weet hoe je jouw audiogram moet lezen en begrijpen, kan dit jou helpen, thuis, maar ook op werk. Wanneer je slechthorend bent is het van belang om te weten waar je beperking zit. Zo probeer ik altijd mijn goede oor te richten op het meeste aantal sprekers aan tafel. Daarnaast helpt het mij ook wanneer ik naast iemand ga zitten met een lage stem, omdat ik die simpel weg minder goed kan horen. Laat je dus goed informeren over jouw audiogram. Het kan je echt verder helpen!

Wil je er hulp bij? Denk dan aan een audicien, het audiologisch centrum of kijk eens op de website van een hoorcoach.

Heb jij nog tips? Deel ze hieronder!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten