Home » Tips om de akoestiek te verbeteren met akoestische wandpanelen!

Tips om de akoestiek te verbeteren met akoestische wandpanelen!

Janneke
3.453 Weergaven

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen, en niet alleen maar op plekken voor mensen die slechthorend zijn. Akoestische wandpanelen! In restaurants, thuis of op het werk, want bij een goede akoestiek heeft iedereen baat. En gelukkig zijn de panelen niet meer zo ongezellig of ouderwets als een paar jaar geleden. Er zijn verschillende materialen en mogelijkheden om uit te kiezen, en naast een geweldige oplossing voor de akoestiek in jouw huis, ook een echte sfeermaker! Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een akoestisch wandpaneel op doek, een akoestisch wandpaneel op hout of je kunt een akoestisch wandpaneel zelf maken. Ik geef je een aantal mogelijkheden!

De dag voordat ik slechthorend werd kregen wij de sleutel van ons nieuwbouwhuis. Alle keuzes waren al gemaakt, waardoor ik pas later aan de slag ging met elementen in huis die de akoestiek konden verbeteren. Op dat moment vond ik de keus wat beperkt, en wat er te koop was aan akoestische wandpanelen was niet echt sfeer bevorderlijk. Gelukkig is daar verandering in gekomen en kun je nu voor iedere plek in huis iets moois vinden. Je kunt iets kopen, maar wanneer je zelf creatief en handig bent kun je er ook voor kiezen om zelf iets te maken.

Hoe werkt het?

De akoestische panelen verminderen hinderlijke galm doordat ze het geluid weerkaatsen of absorberen. Hierdoor creëer je meer rust in een ruimte en kun je elkaar beter verstaan. Er bestaan panelen voor in een kleine of in een grotere ruimte. De panelen zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Daarbij heeft de dikte van de laag die gebruikt wordt effect op de akoestiek. Wanneer je het ‘groots’ aan wilt pakken, zijn er organisaties die je hierbij goed kunnen adviseren.

www.grafium.nl
Welke mogelijkheden zijn er?

Akoestische wandpanelen op doek

Zelf vind ik dit een goed voorbeeld waarbij praktisch voor het oor en mooi voor het oog, goed samen gaan. Dit zijn afbeeldingen die gedrukt worden op textiel, daaromheen gaat een lijst, waardoor het direct de uitstraling van een schilderij krijgt. De wandpanelen verkopen ze in allerlei soorten en maten. De keuzes zijn enorm en er past dus altijd wel iets in ieder interieur. Je kunt zelfs aan de slag met een eigen afbeelding. Om te kijken hoe dit eruit komt te zien, ging ik op zoek naar een lege plek aan de muur, voor een wandpaneel in onze woonkamer. Deze vond ik in onze keuken, waar het schilderij in gephotoshopt is. Heel handig, want zo kun je direct zien, hoe het staat als je het schilderij daadwerkelijk op die plek zou hangen. De afbeelding wordt geprint op gerecycled textiel. Een duurzame manier, omdat dit grotendeels gebeurt op oude spijkerbroeken.

Heb je nog een plek vrij in een ruimte dan is het plaatsen van een akoestisch wandpaneel in de vorm van een schilderij een hele mooie optie! De invloed op het verbeteren van de akoestiek in de ruimte hangt uiteraard af van de plek en de grote van het schilderij.

Akoestische wandpanelen 8
www.akupanel.nl

Akoestisch paneel van houten latten

Een mogelijkheid die je steeds meer voorbij ziet komen is een akoestisch paneel op hout. Deze vorm wordt geregeld gebruikt in muziekstudio’s, maar net zo gaaf voor thuis. Het paneel is opgebouwd uit vilt, wat zorgt voor een warme akoestiek in huis. Daar bovenop zit brandvertragend MDF met een laag houtfineer. Heel sfeervol en hoewel het lijkt alsof je hier een groot oppervlak voor nodig hebt, hoeft dit natuurlijk niet. Je kunt ook een deel van de ruimte bekleden met dit akoestische paneel.

Foto: Thijs van der Weide via Pexels

Zelf aan de slag!

Professionele akoestische wandpanelen kunnen soms best kostbaar zijn. Je kunt daarom ook akoestische wandpanelen zelf maken. De meeste materialen kun je gewoon bij de bouwmarktwinkel bij jou in de buurt halen. De stof koop je op de markt of in een stoffenwinkel! Welke stof je haalt, maakt overigens wel uit. Let erop dat de stof poreus is. Dit betekent dat het lucht en dus ook geluid doorlaat. Het paneel wordt het mooiste wanneer je deze voorziet van een houten frame. Bekijk hiervoor een van de tutorials op Youtube om te zien hoe dit moet. Meer handige tips voor het maken van het paneel? Klik dan even op deze link!

Wanneer je slechthorend bent, ben je vaak in staat om zelf een goede inschatting te maken hoe de akoestiek is. Twijfel je aan de akoestiek in een ruimte, meet deze dan eens op. Dit kan professioneel of met een app.

Het is goed om te weten dat bij het verbeteren van de akoestiek iedereen baat heeft, thuis maar ook op het werk. Een ruimte met te veel of te weinig reflecterende oppervlakten beïnvloedt de stemming van mensen die aanwezig zijn in de ruimte. Hoewel een goede akoestiek voor mensen die slechthorend zijn, vaak een noodzaak is, zal iedereen gebaat zijn bij een passende oplossing. 

Heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, wellicht heeft een ander er iets aan!

1 Reactie

EASY Noice Control 18 augustus 2022 - 20:20

Wij hebben een tijdje terug bij ons akoestische panelen voor op het plafond laten plaatsen, hiervoor is er nog zeker genoeg plaats op de muren voor kunstwerken etc. Dit doet ook zeker zijn werk! Groetjes, Carla.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten