Je bent niet jouw gehoorprobleem of ooraandoening, je bent niet jouw ziekte. Wel is het een onderdeel van jou. Mogelijk ben je hierdoor afhankelijk van bepaalde ondersteuning, zoals een hoortoestel en moet je wellicht net even meer op jouw balans en energie letten dan iemand die geen gehoorprobleem heeft. Wanneer alles in het leven loopt zoals je het verwacht is er vaak geen probleem. Toch kun je door ziekte of de gevolgen hiervan ineens uit balans raken en meer afhankelijk worden dan je zou willen. Voor veel mensen is afhankelijk zijn van iets of anderen een schrikbeeld. Dat roept direct verzet en angst op. Hoe zorg je dat je je eigenwaarde behoudt? En hoe zorg je dat je weer in jouw kracht komt?
Onafhankelijk zijn is er bij mij thuis met de paplepel ingegoten. En zo ook bij mijn moeder thuis. ‘Vrouwen zorg goed voor jezelf en je zaakjes.’ Dus dat deed ik. Alleen wanneer het op mijn gezondheid aankwam kon en moest ik iets anders. En dat vond ik erg lastig. Afhankelijk zijn van mijn omgeving, van zorg, de omstandigheden en van een hoortoestel. Ik heb in dat proces zeker op alle vlakken weerstand gevoeld. Gedachten als ‘Hoe kom ik hier zo snel mogelijk van af?’ en ‘Waarom ik?’, zijn geregeld door mijn hoofd geschoten. Daarnaast had ik veel moeite om te kiezen wat goed was voor mij, ik vond dat zeer egocentrisch en voelde mij constant schuldig. Hoe kun je toch in jouw kracht blijven staan ondanks dat je kwetsbaar bent? Waar pak je controle en waar kun je die loslaten?
Kort of lang ziek zijn hoort bij het leven. Wanneer je oud bent, maar ook wanneer je jong bent. Wanneer je door ziekte geraakt wordt, ligt je leven nu eenmaal overhoop. De focus ligt op klachten en gezondheidsproblemen. Dus hoe graag je het ook misschien anders zou wensen, helpt het systeem waarin je terecht komt er vaak niet bij. En toch zijn er dingen die je wel kunt doen en kunt blijven doen. Misschien niet meer exact zoals je ze deed, maar op een andere, nieuwe manier.
Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek.
Het accent ligt op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Wist je dat er 9,9 miljoen mensen in Nederland zijn met een chronische ziekte? Ziek zijn overkomt je en is altijd ongewenst. Daar gaat het boek: ‘Klein geluk als je ziek bent’ over. Het allerbelangrijkste wanneer je ziek wordt, is om goed voor jezelf te zorgen. Want zorg je goed voor jezelf, dan zorg je ook goed voor jouw omgeving. Het boek voorziet in praktische tips en adviezen om je op alle mogelijke manieren beter te voelen.
Na een operatie weet ik dat mijn brein in de war is. Dingen onthouden, vind ik dan een stuk lastiger. Maar ook praktische zaken, zoals koken. Het lukt me simpelweg gewoon niet. Daar kan ik dan om gaan zitten huilen, of ik accepteer dat het zo is. En geloof me, ik heb er vaak genoeg om gehuild. Ik liet de rijst verbranden, het water kookte droog in de pan, of ik raakte simpelweg totaal in de stress omdat ik meer dan twee pannen op het vuur had staan. Maar met het oog op een derde operatie wilde ik het echt anders doen. Niet alleen op praktisch gebied, maar ook in de zorg voor mijn lichaam. Na mijn laatste operatie aten we dus geregeld uit de vriezer of mijn partner kookte. En lukte dit geen van allen dat aten we een boterham of bestelden we iets. Geen gehuil en mislukkingen meer boven de pan.
Toen ik weer wat meer energie kreeg, begon ik in de ochtend met koken. Boeiend kun je denken. Voor mij wel. Voor mij is het belangrijk dat ik mee kan blijven doen, dat helpt mij in mijn herstel. En zo ook voor mijn lichaam. Ik ging naar massage, acupunctuur en zelfs naar de schoonheidsspecialiste. Om alle gifstoffen te helpen verwijderen uit mijn lichaam. Na een operatie merk ik namelijk dat ik oneffenheden in mijn huid krijg en mijn spieren op slot gaan. Logisch en na verloop van tijd gaat dit beter, maar het helpt wel om er een beetje meer aandacht aan te geven. Daarnaast sta ik op zo’n moment stil bij zorg voor mijzelf. En dat gaat niet vanzelf bij mij…
Lees ook: ‘Herstellen van een ooroperatie doe je zo! Of toch niet?’
Positieve Gezondheid gaat uit van zes menselijke functies, die bepalen hoe gezond wij ons voelen: Lichaamsfuncties, Mentaal welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van leven, Meedoen en Dagelijks functioneren. Dit helpt om te zien op welke vlakken jij invloed kunt uitoefenen en om te zien hoe breed gezondheid is.
Op ieder gebied kun je kijken hoe jij ervoor staat door een beoordeling op een 10-punten-schaal. En dan blijkt dat je gezond voelen, veel breder is dan dat je wellicht zelf kunt bedenken.
Hier vind je de vragenlijst terug om zelf in te vullen!
En wil je meer weten over positieve gezondheid? Kijk dan eens op de website www.iph.nl of bestel het boek ‘Klein geluk als je ziek bent’, van Inge Jager en Maria Grijpma. Op hun website vind je ook korte filmpjes terug met extra uitleg.
Heb jij tips? Deel ze hieronder!