Home » Jezelf verstaanbaar maken met een mondkapje op, het kan met deze tips!

Jezelf verstaanbaar maken met een mondkapje op, het kan met deze tips!

Janneke
1.967 Weergaven
De weerstand tegen het dragen van een mondkapje is bij velen voelbaar. Hoewel sommigen er, het lijkt soms zelfs met enig enthousiasme, al fietsend mee rondrijden, is er ook een andere groep. En daar hoor ik bij. Het op 1,5 meter afstand communiceren was al een flinke uitdaging. Het geluid is verder weg en bereikt mij nog trager dan het normaal gesproken al doet. En hoewel het mij nog redelijk af gaat, uit een winkel kom ik vaak wel met het juiste product of iets wat erop lijkt thuis, kost het mij meer moeite met de lap stof voor mijn mond, dan anders. Maar er is een groep mensen die geheel afhankelijk is van spraakafzien. Dus wat als je de ander door het dragen van een mondkapje ook niet meer of minder goed kunt verstaan? En het kopen van een brood bij de bakker al problemen oplevert? Of dat je daardoor zelfs niet meer voor dat brood de deur uit durft te gaan? Er zijn mogelijkheden en manieren die kunnen helpen om elkaar wel ‘goed’ te blijven verstaan. Wellicht kun jij daar iets in betekenen! Ik deel hieronder wat tips.

Wanneer je slechthorend of doof bent, is het doen van een boodschap vaak al een uitdaging. Even een voorbeeldje. De vriezer was leeg en er moest wat brood komen om mee naar school te kunnen nemen.  Ik ging samen met mijn zoon bij de bakker naar binnen, we moesten buiten wachten in de rij. Mijn zoon werd al wat ongeduldig. Uiteindelijk mochten we naar binnen. Er staat muziek op, de medewerker bevindt zich met mondkap achter een spatscherm. We houden 1,5 meter afstand. Heb je al BINGO? Ik heb een brood nodig, niet te donker, wel voldoende voedingsstoffen… Dan is het antwoord op ‘Wat er in welk brood zit’, ineens een hele uitdaging. Want welke ingrediënten hoor ik nu voorbij komen? Na de fout te hebben gemaakt deze vraag toch te stellen, begreep ik nauwelijks iets van het antwoord. Ik wees naar mijn oor, schudde mijn hoofd en ondertussen vroeg mijn zoon ook nog een paar anderen dingen en trok aan mijn arm om naar huis te gaan. Ik wees maar een brood aan in de hoop dat dit door de vijfjarige aan mijn hand ook lekker werd bevonden. Ik had dus een brood, op zich was het gelukt.

Wanneer je naar dit stukje kijkt, zijn er voldoende elementen die voor ruis in de communicatie zorgen. Bij deze bakker heeft men zich aan alle maatregelen gehouden, maar er is een ding dat zij direct zouden kunnen doen. Zonder dat het geld of tijd kost maar wel een enorm verschil kan uitmaken in de communicatie. Waar iedereen profijt van kan hebben. Weet jij welke?

Inderdaad, de muziek kan uit! Ruis is een van de factoren waardoor mensen elkaar minder goed kunnen verstaan. Een winkel met een snijmachine aan,  pratende mensen, de zelf meegebrachte junior, een spatscherm en een mondkapje. Maar de muziek is niet nodig, uiteraard zorgt het voor gezelligheid, maar het zorgt er ook voor dat we nog minder goed verstaanbaar zijn. En hiervan ondervinden ook goed horende mensen problemen.

Wat kun jij doen in het contact met iemand die slechthorend of doof is wanneer je een mondkapje draagt?

  • Draag een mondkapje met venster of een ‘Faceshield’ ofwel een Gezichtsscherm’ . Hierdoor is jouw gezicht zichtbaar en kan de ander zien wat jij zegt.
  • Verkoop je iets? Maak zichtbaar in tekst wat er in een product zit, zo kan het gelezen worden en heeft het minder uitleg nodig.
  • Werk je in een winkel? Leg een kladblokje bij een spatscherm. Zo kan iemand iets opschrijven wanneer jullie er met taal en gebaren niet meer uit komen.
  • Trek jouw mondkapje tijdelijk even naar beneden, waardoor jouw gezicht, zichtbaar wordt en de ander jou kan verstaan.

Slechthorendheid is een onzichtbare handicap, sommige mensen dragen een logo op hun mondkapje waardoor het zichtbaar wordt. Toch is ieder gehoorverlies anders en zal de een jou beter kunnen verstaan dan de ander.  Vraag ernaar, zo help je de ander verder op weg!

Wil je meer weten over waar welk mondkapje met venster te kopen of te maken? Check dan nog even deze link!

Heb jij nog tips? Deel ze hieronder!

3 Reactie's

Justynko 28 oktober 2020 - 23:12

Een Faceshield of het mondkapje omlaag trekken kan niet als je als slechthorende in de zorg (wijkverpleging) werkt en stage loopt als bijna afgestudeerd hbo-verpleegkundige 😉

Ik ga dan gewoon nog duidelijker praten of opschrijven indien een (zwaar) slechthorende cliënt mij niet kan verstaan … Vaak kom ik er wel uit met de cliënt en begrijp ik heel goed dat het lastig is voor de cliënt als ervaringsdeskundige…

Maar ik moet zeggen dat al met al mij vrij goed lukt om te communiceren met het mondkapje op. Alleen merk ik wel dat het spraak afzien (waar ik dus grotendeels afhankelijk van ben) lastiger is met een dikkere variant medisch mondkapje. Er blijkt toch veel verschil te zitten in kwaliteit, ondanks dat ze allemaal dezelfde filtratie eigenschappen hebben.

Ik benoem dan gewoon aan een collega dat ik diegene niet goed verstaat (gelukkig gaan ze bij mij op stage(werk) plek heel positief ermee om) en of ze dan even het kapje eraf willen zetten (nadat ze uiteraard 1,5 meter afstand van mij af staan), zodat ik weer kan spraak afzien. De collega’s vinden het geen probleem om het doen en vinden het volgens mij zelf ook wel even fijn om weer “normaal” te kunnen praten en frisse lucht te happen 😉

Antwoorden
Hoor je mij? – HoorStyle 5 december 2020 - 07:29

[…] Het verhaal bij de bakker met mondkapjes op. Zeer herkenbaar van veel van mijn cliënten en collega’s, en illustreert het lastige aan mondkapjes ontzettend goed. […]

Antwoorden
Francis 21 mei 2021 - 11:52

Ik heb een uitzonderingkaart gehad van de ggmd. Ik loop nergens met mondkap. En ik probeer zo min mogelijk te communiceren. Zelf kassa. En naar winkels waar het rustig is. Ik heb op mijn telefoon de volgende tekst staan: ik ben slechthorend, zou je je mondkap even naar beneden willen doen? Deze laat ik zien bij de kassa voor ik afreken. Of waar dan ook.scheelt mij een hoop energie☺️

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten