Home » Ik ga naar het ziekenhuis en neem mee!

Ik ga naar het ziekenhuis en neem mee!

Janneke
2.978 Weergaven

Wanneer je geopereerd gaat worden, krijg je vanuit het ziekenhuis vaak een lijstje mee met wat je kunt verwachten. Daarnaast krijg je ook te horen wat er van jou verwacht wordt. Wel of niet nuchter blijven, muntje mee voor de rolstoel en het kluisje, dat soort dingen! Ik onderging meerdere keren eenzelfde soort operatie aan mijn oor. De laatste operatie bleef ik onverwachts een nachtje in het ziekenhuis. Het is dan handig om wat spullen mee te nemen, maar ook als je geen opname hebt kan dit prettig zijn.  Ik geef je hierbij mijn tips!

 • Sokken

Wanneer je geopereerd gaat worden gebeurt er niet alleen tijdens de operatie een hoop met je lichaam. Ik ben voorafgaand altijd ontzettend gespannen! Dat zie je overigens niet zo aan mij, maar merk ik wel aan mijn lichaam. Ik heb minimaal drie thermodekens onder mijn ziekenhuisdekentje liggen en dan heb ik nog steeds ijskoude voeten! Je hebt natuurlijk ook niet veel meer aan dan een operatieschort, dus het is dan best wel prettig om iets warms aan je voeten te hebben.

 • Slippers

Als je uit de operatie komt dan is een paar slippers (geen teenslippers als je die warme sokken meeneemt) of instappers wel handig. Persoonlijk vind ik het niet zo hygiënisch om op mijn sokken de wc in en uit te lopen. Bukken om je schoenen aan te doen of de veters te strikken is zeker de eerste paar uur na een operatie aan je hoofd een behoorlijke uitdaging. Dan is het prettig wanneer jouw voeten direct ergens kan inschuiven. 

 • Comfortabele kleding en een vestje!

Uiteraard trek je kleding aan waar je je goed in voelt. Ik kies meestal voor een joggingbroek een topje en een giga trui! The bigger the better in mijn geval… Het is goed om te weten dat je een aantal uren op de operatietafel zult liggen, kies daarvoor dus ook geschikt ondergoed uit. Soms krijg je ondergoed vanuit het ziekenhuis.  Voor de operatie zal je een infuus in jouw arm krijgen. Dit zorgt ervoor dat het aan of uitdoen van een trui niet meer gaat en en dus is een vestje wel handig. Daarnaast krijg je in het geval van een cholesteatoom-operatie een tulband om je hoofd. Daar passen de meeste truien bijna niet overheen.

 • Afleiding

Ik kreeg van een vriendin een beschermengeltje in een doosje en van Tijn een stok voor in het ziekenhuis. 🙂 Die lagen dus op mijn kastje.  

Een beetje afleiding daar is best fijn. Door de spanning merk ik dat het lezen van een boek mij niet goed lukt, maar wat neem je dan mee? Je kunt denken aan iets simpels, waar je niet veel inspanning voor hoeft te leveren.

Tips die ik kreeg:

 • Kleurboek voor volwassenen
 • Een puzzelboekje
 • Telefoon plus oplader (met extra lang snoer)
 • Muziek
 • Luisterboek of podcast
 • Een handwerkje
 • Een notitieboekje met pen (ook handig voor een ander om dingen op te schrijven wanneer verstaan niet lukt)
 • Tijdschrift

 • Eten

De eerste operatie heb ik hier echt van geleerd! Ik zou einde ochtend geopereerd worden, dit werd ergens in de middag. Er was een afscheidsfeestje gaande naast mij, er was taart in overvloed en ik had echt trek!!! Doordat ik nuchter moest blijven kon ik pas na mijn operatie eten. De maaltijden waren toen al geweest en hoewel ik wel wilde eten, had ik nergens echt zin in. Doordat ik super misselijk was leek een beschuitje ons een goed idee… Dat was het niet!
Tip; neem iets vloeibaars mee. Kauwen kan de eerste dagen nog wat lastig zijn. Daarnaast kan je smaak worden aangetast waardoor dingen anders kunnen smaken dan je gewend bent. Uiteindelijk gaat het erom dat je die maag weer een beetje vult. Ik had een knijpflesje met kwark erin mee, maar een banaantje volstaat ook prima! Daarnaast had ik ook een leeg flesje mee, die ik ter plekke kon vullen met water.

 • Opname

De eerste twee keer kon ik na de operatie naar huis. Deze laatste keer bleef ik een nachtje. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe je uit de operatie komt. Het is handig een klein tasje voor dit scenario mee te nemen. Of om thuis klaar te zetten. Indien je het tasje dan nodig hebt, kan de thuisblijver het pakketje bij je bezorgen. Denk daarbij dus aan spullen voor in de nacht; zoals een tandenborstel, tandpasta enz.

 • Doosje voor jouw hoortoestellen

Ik nam mijn hoortoestel mee in het bed waar ik na de operatie weer in terug kwam. Dit vond ik erg prettig, zodat ik deze bijna tot aan het einde aan toe bij mij had. Wanneer je slechthorend bent, bespreek je dit vooraf met de verpleegkundige, wanneer je dit niet bent is het goed om aan te geven dat je na de operatie slechter zult horen. Het is belangrijk dat je dit zelf goed aanstipt en dat je ook uitlegt wat voor jou kan helpen. In mijn situatie heb ik verschillende verpleegkundigen gezien, aan iedere verpleegkundige werd opnieuw overgedragen dat ik slechthorend ben. Ze gingen aan de juiste kant van mijn bed staan en als ik ze niet verstond hoefde ik maar naar mijn oor te wijzen en dan begrepen ze mij. Ik vond dit zelf erg prettig! Zo hoefde ik het niet zelf uit te leggen en hielden ze er rekening mee! Tevens werd bij het aanbrengen van het drukverband, mijn andere oor vrij gehouden, waardoor ik na de operatie daar weer mijn hoortoestel kon dragen.

 • Haren

Vanuit verschillende (dames) kreeg ik de vraag wat te doen met hun haar. Allereerst; zowel voor de mannen als de vrouwen, was de dag voor de operatie je haren. Hierna mag je het een paar dagen niet wassen. Je kunt ervoor kiezen om je haren in te laten vlechten wanneer je wat langer haar hebt. Houd er rekening mee dat je er op moet kunnen liggen en dat het dan alsnog comfortabel ligt. Wellicht voorkom je ook op deze manier dat er een pluk haar wordt afgeknipt als het drukverband verwijderd wordt.

Wellicht ontbreken er nog dingen die handig zijn voor andere ooroperaties. Heb jij nog tips? Deel ze hieronder zodat een ander er wellicht ook weer iets aan heeft!

2 Reactie's

Eline 30 maart 2021 - 19:53

Tip voor de lensdragers: neem je bril mee, deze was ik vergeten bij mijn operatie 🤣 mocht de lenzen niet in en met -7 wordt dan wel lastig kijken !

Antwoorden
Resi 21 oktober 2023 - 23:20

Door de tulband en het oorverband in de week na de operatie past de brillenpoot niet achter je geopereerde oor.
Tip: laat er voordat je het ziekenhuis ingaat die bij de opticien tijdelijk afhalen. Als horen niet goed lukt, helpt goed zicht in elk geval.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten