Home » Maak jij jouw gehoorverlies zichtbaar?

Maak jij jouw gehoorverlies zichtbaar?

Janneke
1.914 Weergaven

Voor iedereen is het merkbaar dat mondkapjes en plexiglas ervoor zorgen dat geluid gedempt wordt.  Een extra uitdaging voor mensen die doof of slechthorend zijn. Want een extra vertraging of demping van het geluid zorgt voor meer ruis in de communicatie. Daarnaast verliezen de meeste gehoorapparaten op 1,5 meter hun werking. Maar de maatregelen zijn er en dus moeten we een manier vinden om er mee om te gaan. Alleen, hoe kan de ander aan jou zien dat jij slechthorend of doof bent? Sinds deze week laat ik dit zien, maar daarvoor moest ik wel een drempel over!

Drie jaar geleden schoof ik bij de audicien aan tafel. Hij legde het toestelletje neer en ik schrok! Slechthorendheid is een onzichtbare ‘handicap’, niemand die het aan je kan zien, en dat wilde ik graag zo houden. Hij vertelde me dat hij de kleur had uitgekozen bij mijn haar, zo zou het toestel het minste opvallen. Superlief bedoeld! Maar ik zag het, en voelde het… Op de reclame had ik zo’n dingetje gezien dat in je oor verdwijnt. Kon dat niet? Inmiddels ben ik een stuk verder en ben ik blij met mijn hoortoestel. Zichtbaar of niet, zonder kan ik namelijk niet goed functioneren. Een hoortoestel met een leuk printje zou ik ook geen enkel probleem vinden. Gewoon om hem wat leuker te maken. Toch kende ik ook nog wat schaamte. Bijvoorbeeld met een label op gaan lopen om zicht te geven aan mijn slechthorendheid.

Met de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer kwam ik er een paar maanden geleden achter dat dit een uitdaging vormt wanneer je slechthorend bent. In het begin reisde ik alleen. Ik liep met mijn koptelefoon en mondkap op. Niemand die me aansprak! Maar na een tijdje ging ik ook met anderen de tram in. En nu we ook mondkapjes op plekken dragen waar communicatie wel geregeld noodzakelijk is, kom ook ik er vaak niet meer uit.

Dus deze week besloot ik om een speldje op mijn mondkapje te dragen en te kijken wat het effect ervan zou zijn. En tot dusver merk ik alleen maar fijne reacties. Zo trok de caissière haar mondkapje naar beneden, en vroeg iemand anders wat hij kon doen zodat ik hem kon verstaan.

Wil jij zichtbaarheid geven aan jouw doof- of slechthorendheid? Dan kun je hieraan denken:
  • Schrijf met stift op jouw mondkapje dat je doof of slechthorend bent.
  • Bestel een mondkapje met daarop een gedrukt logo.
  • Koop een speld of textielsticker en bevestig deze op jouw mondkapje.

Ieder gehoorverlies is anders. De een kan jou beter verstaan dan de ander. 
Merk je dat iemand jou niet goed kan verstaan? Dan kun je het volgende doen:

  • Herhaal de zin met andere woorden, harder praten werkt vaak niet!
  • Ondersteun het woord met een gebaar.
  • Doe je mondkapje even tijdelijk naar beneden, zo kan de ander jouw gezicht zien!
  • Maak gebruik van jouw telefoon of van papier en pen om in tekst te communiceren.

Ik kocht een speldje met magneet en bevestig deze op mijn mondkapje. Ik bestelde deze hier.

Heb jij nog tips of ideeën, deel ze hieronder, wellicht heeft een ander er iets aan.

3 Reactie's

Judith 2 november 2020 - 17:48

Ik kies voor een venstermondkapje, zodat eventuele andere mensen met gehoorverlies mij beter kunnen verstaan. Je blijft dan de mond zien. Mag ik vragen waarom jij geen transparant masker gebruikt? Ik ben benieuwd.

Antwoorden
Janneke 2 november 2020 - 20:43

Dank voor jouw berichtje! Het lukt mij helaas (nog) niet om een mondkapje te dragen die over mijn oren gaat. Dit komt door mijn operatie. Ik draag een mondkapje met de elastieken over mijn hoofd zodat ik daar geen last van heb! Ook fijner in combinatie met mijn hoortoestel:-)

Antwoorden
Judith 13 november 2020 - 11:09

Hoi Janneke, zo dat is weer een hele andere uitdaging waar ik weer niet mee te maken heb. Zelf heb ik een venstermasker met touwtjes die ik achter het hoofd knoop. Het is toch weer voor iedereen anders. Wel zou het mooi zijn als er meer aandacht is voor obstakels bij de overheid etc en meer info over alternatieven zoals venstermaskers, vind ik zelf. Groeten

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten