Het hebben van gehoorverlies raakt iemand op alle vlakken, en dus ook op werk. En daar wordt maar weinig over verteld. Vaak moeten mensen eerst bijna uitvallen op werk om daarna aan de slag te gaan om hun werk anders vorm te geven. Dan hebben we het nog niet over de mensen die door hun slechthorendheid niet een passende baan kunnen vinden. Hoe ga je daarmee om? Bespreek je jouw gehoorverlies in een sollicitatie en hoe ga je in gesprek met collega’s? Ik ging in gesprek met Michael Graste, fotograaf en auteur van het boek ‘Gezien en Gehoord. Hij weet als geen ander wat de impact van zijn gehoorverlies op zijn werk heeft, zowel negatief als positief! In deze blog lees je over het boek en krijg je tips over werk.
Maar eerst nog even naar mijn eigen verhaal voordat ik wat meer over Michael zijn inzichten deel! Ziekmelden deed ik nauwelijk, tot een paar jaar geleden. Door de verschillende operaties, het herstel daarvan met bijkomend gehoorverlies en door de impact wat dit had op mij als persoon ben ik anders in mijn werk gaan staan. Maar jarenlang ging ik door op een manier die niet goed was voor mij. Ik vond dat ik moest en kreeg daardoor nog meer lichamelijke klachten. Inmiddels kan ik zeggen dat ik een goede balans heb gevonden tussen mijn professionele en privé ik. Toch was het een behoorlijke zoektocht. Een van de stappen die ik hierin deed was een loopbaancoaching. Waar ben ik eigenlijk goed in, waar liggen mijn krachten en hoe staat dit in verhouding met de auditieve uitdagingen die ik heb? Ik kan het iedereen aanbevelen, juist ook om te kijken naar welke waarden jij hebt als het gaat om werk, maar ook om welke skills mogelijk nog onbenut zijn.
Zo hielp het mij om keuzes te maken en om samen met mijn werkgever te kijken hoe ik dat het beste vorm kon geven. Dat kon bij het bedrijf waar ik nu zit, maar kon dit niet dan had ik mij laten omscholen. Daarnaast ben ik anders gaan werken, ik plan mijn agenda bewust in, en werk veel vanuit huis. Daar komt mijn persoonlijkheid met mijn hooruitdaging in de knel, ik hou van reuring, en onder de mensen zijn, maar dat plan ik nu anders in. Klopt dat ik daar een stuk heb moeten loslaten, daar staat tegenover dat ik meer energie overhoud wat me een veel beter gevoel geeft.
Er zijn ook momenten dat ik geen zin had om te werken, maar dat was altijd in een periode dat ik mij niet goed voelde. Werken en het hebben van een baan heeft over het algemeen een positieve uitwerking! Werk heeft voor iedereen een andere waarde. Toch is het soms goed om algemeen eens op te sommen waar het over gaat!
Wat geeft werk?
- financiële zekerheid
- persoonlijke ontwikkeling
- identiteit
- daginvulling
- sociaal contact
- structuur
- mogelijkheden
- iets kunnen bereiken
Werk als onderdeel van een identiteit!
Soms is het goed om na te denken over wat werk voor jou biedt, want vaak vergeten we dat. In het boek ‘Gezien en Gehoord’ komt dit onderdeel ook aan bod. Uiteindelijk streven we allemaal naar werkgeluk. Michael Graste (bekijk zijn website) is één met zijn camera, het vormt zijn identiteit, wie hij is, maar ook wie hij kan laten zien en op welke manier. Maar ook hij heeft hierin veel geleerd. Toen hij in de klas kwam met zijn nieuwe hoortoestellen werd hij enorm gepest. Dit stopte helaas niet. Het vormde hem als mens. Pas jaren later wanneer het echt niet anders meer kan en hij van Kim Feenstra een duwtje in de richting van de audicien krijgt gaat er een wereld voor hem open. Maar doordat Michael al die jaren ervoor gebruik moest maken van zijn andere zintuigen heeft hij daar voor de camera meer dan profijt van! Wanneer je gehoorverlies hebt let je op andere dingen. Lichaamstaal, contact, juist dat soort belangrijke dingen zie je op een foto terug! Michael heeft gehoorverlies waarbij hij alle hoge en midden tonen niet meer goed hoort. Michael legt uit dat er op de set veel reuring kan zijn. De make-up die gedaan wordt, een föhn die aangaat, het uitkiezen van kleding, dat kan ervoor zorgen dat een model afgeleid raakt. Door zijn eigen uitdaging pikt hij die signalen sneller op, wat zorgt voor betere foto’s. Het helpt daarbij natuurlijk ook dat hij zijn eigen bedrijf heeft, het helpt om assertiever te zijn.
Werkgeluk! Wie bepaalt dat?
Je kunt niet gelukkig zijn als je dagelijks tegen je limieten loopt. Dat moet er iets veranderen. Wanneer je zelf het gevoel hebt dat je op dit punt zit of dat je hier iets anders in wilt, is het van belang om hiermee aan de slag te gaan. In het boek worden een aantal tips beschreven die je hierbij kunnen helpen, ik haal er een paar voor jou uit!
1. Bepaal wat jij nodig hebt!
Neem de tijd om na te denken en te oordelen over wat er voor jou nodig is. Iedereen heeft een ander energieniveau en het is van belang te bepalen waar deze van jou ligt. Dat houdt niet in dat je een functie moet kiezen die lager is dan jouw niveau. Denk ook aan oplossingen als minder uren werken, een aanpassing van jouw werkplek of zoek naar de juiste hulpmiddelen. Je kunt denken aan een hoorcoach die jou hierbij nog wat verder kan helpen. (bekijk de website)
2. Lees je goed in over de organisatie!
Sluit de visie en missie aan bij jou waarden? Denk er over na en spreek het uit of vraag er verder naar in een gesprek. Zo maakte Michael Graste ook andere keuzes die hem uiteindelijk verder hielpen.
3. Wees open!
Niet iedereen zal zich hier goed bij voelen, maar het kan ontzettend helpen om open te zijn over de uitdaging waar jij mee te maken hebt. Krijg je de baan, dan is er meteen al ruimte gecreëerd om vorm te geven wat jij nodig hebt. Uiteraard bepaal jij wanneer jij openheid creëert, dit hoeft niet tijdens jouw sollicitatie gesprek, maar kan op ieder moment bij de start van jouw baan.
4. Maak van een probleem een kans
Net zoals Michael Graste structuur biedt op de set, kun jij dit ook doen tijdens vergaderingen. Zorg dus dat je ook juist de voordelen van jouw uitdagingen kan benoemen.
5. Verdeel je energie over de dag!
Plan bijvoorbeeld vergaderingen in de ochtend. Spreek af dat jullie een pauze inlassen na 45 minuten en wees een voorbeeld om iedereen uit te laten spreken. Plan ook niet een vergadering te lang, dat is voor niemand efficiënt.
6. Vraag ondersteuning waar dit nodig is.
Er zijn verschillende organisaties waar je bij terecht kunt wanneer je ondersteuning nodig hebt. Je kunt denken aan een hoorcoach, jobcoach of een training. Wees vooral niet bang om vragen te stellen. Niemand is perfect, iedereen heeft zijn uitdagingen.
Oog- en oorproblemen behoren tot de meest uitdagende gezondheidskwesties. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat er tegen 2025 1 op de 4 mensen te maken zal krijgen met gehoorverlies. Dat is een bizar hoog aantal. Toch is het soms met gehoorverlies ook echt zo dat je je hierin alleen kunt voelen. Er zijn genoeg andere mensen met een hooruitdaging en die zitten in alle leeftijdscategorieën. Soms kan het je helpen hier weer even van bewust te worden. Het boek laat nog andere mensen aan het woord, om te vertellen over hun zintuigelijke uitdagingen. Het boek vol met verhalen en foto’s van Michael Graste kun je hier bestellen!