Home » Tips om erachter te komen welke hoorwinkel bij jou past!

Tips om erachter te komen welke hoorwinkel bij jou past!

Janneke
1.842 Weergaven

Ik vond het een zoektocht en was halverwege bijna gestopt! Een geschikt hoortoestel, wat is dat eigenlijk? En wat is er mogelijk? Ik ging op zoek en vond een hoorwinkel. De audicien van deze hoorwinkel koos het hoortoestel voor mij. Ik kreeg uitgebreide hoortesten, er werd alle tijd genomen voor mijn vragen en we bespraken mijn leefsituatie. Een paar weken later kwam hij met het ‘juiste’ apparaatje. Het vinden van de juiste hoorwinkel en audicien kost tijd, uiteindelijk kwam ik bij een andere audicien uit. Waarom vertel ik je hier!

Maar eerst nog even terug waarom ik weg ging bij mijn huidige audicien. Want hoewel er alle tijd werd genomen, voelde het toch een beetje beperkt. Ik kreeg geen menukaartje waar ik uit kon kiezen en er waren maar weinig smaken. Dat is anders dan dat ik ‘normaal’ gewend ben.. Ik ben juist iemand die, voordat ik een restaurant uit kies, kijk of er goed eten en lekkere wijnen op de kaart te vinden zijn. Dat was hier niet het geval. Los van alle vrolijk lachende grijze mensen die aan de muur op de posters hingen, voelde ik mij er ook niet zo thuis. Ik voelde me nou eenmaal geen vrolijk, lachend mens, met dat dingetje in mijn oor. Laat staan dat ik grijs ben.. Na het ‘juiste’ toestel te hebben afgerekend, bleef ik moeite houden met instellen. Ik ging vele malen terug naar de winkel om mijn hoortoestel in een geluidsdichte ruimte goed af te stellen om vervolgens de drukte weer in te lopen.

Dat voelde een beetje als de zwemslag leren op het droge om daarna direct zonder bandjes het water in te springen. Want na verschillende instellingen van het hoortoestel lijkt het erop dat je er klaar voor bent, totdat je naar buiten stapt…. Bij mij was dit meer dan tien keer.

Waar kun je aan denken bij het kiezen van een audicien?

– zit de audicien in de buurt?
– kun je er snel en makkelijk terecht?
– werken er meerdere audiciens?
– bieden ze meerdere hoortoestel merken aan?
– spreken de merken die zij aanbieden jou aan?
– communiceren ze transparant?
– welke kosten zijn eraan verbonden?
– begrijpt de audicien wat jij nodig hebt?

Ik vond de overgang vanuit de hoorwinkel naar de ‘echte wereld’ erg groot. Na mijn hoortoestel weer opnieuw te hebben ingesteld, kwam ik thuis, waar Tijn met de lego speelde en er een kopje op het aanrechtblad werd gezet. Mijn eerste gedachte was meteen ‘uit dat ding’. Maar ik hield vol, want ik moest erdoorheen… Ik heb het er geregeld met mijn audicien over gehad. Was ik te gevoelig voor het geluid? Stelde ik mij aan? Wat maakte dat in de winkel het geluid toch anders leek dan thuis? De oplossing was er niet… Dacht ik, totdat ik verder ging zoeken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik koos voor een audicien die bij jou thuis komt! Naast dat ik het praktisch vind, vind ik het ook fijn en makkelijk.

Aan de keukentafel werd mijn gehoor getest en het hoortoestel afgesteld! Tijn zat naast mij te kleuren en te kletsen, Jaime zette een kop koffie. Daarna gingen zij even weg zodat ik nog wat rust had om het toestel verder af te kunnen laten stellen. Het ging eigenlijk heel gemoedelijk en relaxed.

Zelf was ik wat sceptisch over het afnemen van de hoortest, want lukt dat wel als je niet in een geluidsdichte bunker zit? Om die reden had ik mijn hoortest die een paar maanden ervoor in een hoorwinkel was afgenomen erbij gepakt. En wat bleek? Er was geen verschil.

Een andere belangrijke reden voor mij bij het kiezen van een audicien, is dat de hoorwinkel onafhankelijk is. En dat ik zelf voor een merk kan kiezen. Er zijn veel verschillende modellen en aanbieders op de markt.

Daarbij komt dat je met de hoortoestellen tegenwoordig niet alleen maar beter kunt horen, maar er soms ook nog slimme gadgets aan gekoppeld zitten. Net als telefoons, zijn ook hoortoestellen in een enorme ontwikkeling, er wordt steeds meer mogelijk. Wie had een paar jaar geleden gedacht dat je ermee zou kunnen bellen, je geen losse batterijen meer nodig zou hebben of dat je jouw hoortoestel een opdracht kunt geven om een herinnering te noteren?

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat ze een enorme invloed hebben op jouw dagelijkse functioneren! Het kiezen van hoorondersteuning is nu eenmaal niet makkelijk. Neem daarom de tijd en kijk of je een klik hebt met jouw audicien. Naast het feit dat iemand er verstand van moet hebben, is het heel belangrijk dat de ander snapt wie jij bent en wat jij nodig hebt. En dat verschilt nu eenmaal echt per persoon. 

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

 

2 Reactie's

hanneke 16 oktober 2020 - 14:20

Ha Janneke,
Mooie website heb je en zo herkenbaar alle uitdagingen die op je weg komen.
Heb inmiddels zelf ook wel een soort van gehoorgeschiedenis achter de rug en nog.
Meestal denk ik, ach er zijn ergere zaken die je kunt overkomen. Dan doof worden, toch is het geen gemakkelijke beperking om mee te leren om gaan.
Inmiddels mij tweede second opinion achter de rug. Nou ja. ik kijk af en toe bij jou. Vind het leuk en zivol wat je doet met je website. En de foto s van je zijn prachtig! lieve groet, Hanneke

Antwoorden
Janneke 2 november 2020 - 20:48

Wat lief! Dank je wel!! ❤️ En ben benieuwd naar je vervolg!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten