Home » Hoortoestel batterijen of accu? Lees hier alle voor- en de nadelen op een rijtje!

Hoortoestel batterijen of accu? Lees hier alle voor- en de nadelen op een rijtje!

Janneke
2.876 Weergaven
Wanneer je hoortoestellen gaat kopen kom je voor de keus, kies ik hoortoestellen met losse batterijen of met een oplaadbare accu? Vroeger was die keus er niet en kreeg je standaard batterijen. Aan beide zitten voor- maar ook nadelen. Hoortoestellen met  accu zijn vaak duurder. Heb je eenmaal de keus gemaakt dan kun je niet meer veranderen. Ik heb beide uitgeprobeerd en deel mijn ervaringen die jou kunnen helpen om de juiste keus te maken.

Toen ik mijn eigen hoortoestellen aanschafte hoorde ik niks over de mogelijkheid om voor oplaadbare hoortoestellen te kiezen. En dat is nog niet zo lang geleden. Sterker nog, ik wist niet eens van het bestaan af. Totdat ik mij er een jaar later meer in ging verdiepen. Een van de redenen was dat het mij geregeld gebeurde dat ik zonder batterij zat. En dit gaf mij een onzeker gevoel. Van alle keren dat ik zonder zat, weet ik nu nog precies in welke situatie ik mij bevond. En dat is denk ik niet voor niets. Ik kreeg er namelijk echt stress van. Zo zat ik een keer midden in een sollicitatiegesprek met meerdere personen, terwijl de piepjes in mijn oor hoorbaar werden. De batterij was leeg. In mijn tas zocht ik naar batterijen, ik wilde de sollicitant niet storen in haar gesprek, waardoor ik onder tafel de batterijen wisselde. Nu zou ik dit anders doen, maar toen vond ik dat nog lastig. Of de keer dat ik met vriendinnen uit eten ging en ik een ander tasje mee had, waar geen extra batterijen in zaten. In een onbekende stad leende ik een fiets op zoek naar batterijen. Ik baalde want ik had er al een hele reis op zitten. Een jaar later ging ik hoortoestellen reviewen en was ik meteen enthousiast over de accu die in de hoortoestellen zit. Toch zitten er ook voordelen aan batterijen, want zit je zonder, dan stop je er een nieuwe batterij in en je kunt direct je hoortoestel weer in doen.

Welke type hoortoestel batterijen zijn er?

De verschillen van de hoortoestel batterijen zit hem in grote en capaciteit. Ze zijn te herkennen aan het nummer en de kleur:

  • Geel, type 10
  • Oranje, type 13
  • Bruin, type 312
  • Blauw, type 675

Om er achter te komen welke batterij voor jou het beste is,  is een kwestie van testen.  Zelf gebruikte ik Rayovac. Wellicht komt dit ook omdat dit merk het meest in winkels en supermarkten te verkrijgen is.

Hoortoestel batterijen zijn zogenaamde zinc-air batterijen. Dat betekent dat ze reageren met lucht (Air). Op iedere batterij zit een sticker, meestal staat hierop het type nummer en een kleur. Op het moment dat je deze sticker verwijderd, wordt de batterij geactiveerd en begint de werking. Het heeft geen zin om de sticker weer terug te plaatsen. Ik heb het geprobeerd, het werkt echt niet…

Als de batterij van het gehoorapparaat eenmaal geactiveerd is blijft deze werken tot hij op is.  Het beste is om de batterijen op een droge plaats te bewaren. Bij mij lag er altijd een voorraadje in de kast. Er zijn speciale batterijdoosjes waar je de batterijen in kunt bewaren. Het kan helpen om de batterijen ergens in of aan te doen, iets wat je geregeld mee de deur uit neemt. Ik had zelf altijd een exemplaar in mijn portemonnee zitten. Maar sommige mensen bewaren ze ook aan hun sleutelbos.

IMG_7726(1)

Goedkope batterijen voor je hoortoestel

Deze vind je vaak niet bij de audicien. Sommige audiciens bieden je een ‘pakketprijs’ aan bij de aanschaf van een hoortoestel. Toch zou ik je adviseren om online een vergelijkend waren onderzoek te doen. Het kan wel zo zijn dat wanneer je goedkope hoortoestelbatterijen koopt, deze minder lang mee gaan en daarom in gebruik weer duurder zijn. Het loont dus wel om de A merken te gebruiken zoals Rayovac.

Hoortoestellen met een accu

De eerste hoortoestellen die ik ging reviewen waren meteen oplaadbaar en daarna ben ik niet meer terug gegaan naar losse batterijen.

Oplaadbare hoortoestellen maken gebruik van een ingebouwde accu die via een oplaadstation wordt opgeladen. Hierdoor hoef je nooit meer de batterij van het hoortoestel te vervangen. Naast het voordeel van gemak wordt er ook minder afval geproduceerd, waardoor het milieu minder wordt aangetast. Door de nieuwste generatie accu’s is de gebruiksduur ook nog eens 40% langer dan bij traditionele batterijen. Alle functies die op een hoortoestel zitten, zoals muziek luisteren en telefoongesprekken voeren via bluetooth, vragen veel van de accu. Als het goed is kun je er een dag gebruik van maken. De toestellen laad je vaak ‘s nachts op, waarbij het toestel automatisch wordt uitgeschakeld.

Hoelang de accu mee kan is afhankelijk van de mate van jouw gehoorverlies en hoe intensief je de hoortoestellen gebruikt. Daarnaast verschilt dit per merk. Sommige merken hebben voor de ‘veelgebruiker’ speciale hoortoestellen ontwikkeld met een langere accuduur. Gemiddeld kan de accu na één oplaadsessie 15 tot 24 uur mee. Sowieso een hele dag dus. Toch is het mij weleens gebeurd dat ik zonder accu zat. Dat ik vergeten was hem in de oplader te plaatsten en ik daar in de ochtend pas achter kwam. Of dat ik op het punt stond om weg te gaan en de accu bijna leeg was. Gelukkig kun je de hoortoestellen dan vaak even in korte tijd deels opladen wat vaak genoeg is, voor bijvoorbeeld een avondje uit.

De opladers van tegenwoordig zijn slimme laders. Dat betekent dat een oplader stopt met laden als het hoortoestel volledig geladen is. Hierdoor kan dus geen schade ontstaan aan de accu.

Voordelen op een rij

Als je dit artikel leest denk ik dat je wel weet waar mijn voorkeur naar uitgaat. Toch kan ik mij ook voorstellen dat je door het prijsverschil twijfelt. Nog even de voor- en de nadelen:

Hoortoestel met accu:

  • Beter voor het milieu
  • Geen gepruts met het plaatsen van batterijen, zeker voor mensen die moeite hebben met fijne motoriek
  • Geen verdere kosten aan batterijen, behalve stroom
  • Langere gebruiksduur
  • Zichtbaar hoe vol de batterijen zijn

Mocht je de mogelijkheid hebben om een oplader bij jouw hoortoestellen te kiezen die je onderweg kunt meenemen om de hoortoestellen op onvoorziene momenten toch op te laden zou ik je dat zeker adviseren.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

7 Reactie's

Angelique Hoogers 27 februari 2022 - 10:38

Goed artikel!
Ik had ook graag de oplaadbare hoortoestellen gehad maar helaas is die keus (nog) niet voor alle hoortoestellen mogelijk. Ik bedoel dan de hoortoestellen voor ernstig gehoorverlies.
Dit mis ik nog in het artikel.
Hoop dat ze dit voor mijn volgende ronde wel ingebouwd hebben! Dan weet ik wel wat ik ga kiezen!
Ook Bluetooth is voor die hoortoestellen nog niet aanwezig.. 😓
Lees graag jou ervaringen!

Antwoorden
Janneke 7 juli 2022 - 11:45

Er zijn wel degelijk merken die voor het zwaardere gehoorverlies oplaadbare hoortoestellen hebben. Misschien wel afhankelijk van het aanbod van de audicien of ze die verkopen! Zeker de moeite waard anders nog om verder te kijken. Bluetooth is voor mij persoonlijk wel echt belangrijk!!

Antwoorden
Miek 31 januari 2023 - 13:35

Hoeveel stroom verbruikt de accu?
op de accu van mijn moeder gaat n rood lampje branden als de accu s avonds aangezet wordt. Als ze smorgens op staat brandt dat rode lampje nog steeds. Hoe weet ze nu dat de apparaatjes goed zijn opgeladen?

Antwoorden
Janneke 31 januari 2023 - 15:14

Dat hangt van een aantal factoren af! Zoals het merk, het verbruik. Zelf bekijk in het in de app, maar die gebruikt niet iedereen. Ik zou in dit geval zeker even met de audicien bellen om advies te vragen! Mijn eigen ervaring is dat rode lampjes meestal leeg betekenen… Ik hoop dat jullie gauw een antwoord krijgen!

Antwoorden
Geetje 5 juli 2022 - 07:52

In geen enkel artikel wordt melding gedaan van twee andere nadelen:
1) Ook oplaadbare batterijen hebben niet het eeuwige leven. Ik zou het prettig vinden te weten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf. Tijdens de garantieperiode van 3 of 5 jaar hoe vaak naar de audicien om de batterij te laten vervangen?
2) Toestellen met oplaadbare batterijen zijn, zeker de wat oudere modellen (Phonak Bolero M90), groter dan de kleintjes zoals bijv. Phonak Audèo Q90.

Antwoorden
Janneke 7 juli 2022 - 11:42

Goede aanvulling! Helaas wel afhankelijk van het gebruik en het type hoortoestel hoe lang de batterij goed blijft! Maar dat is zeker iets om bij de aanschaf rekening mee te houden!!

Antwoorden
pierre 13 juli 2022 - 17:25

gezien mijn echtgenoot bind is kan hij niet inschatten wanneer de batterij van zijn hoortoestel aan het opladen is. gezien dit een lampje is dat hij niet kan waarnemen. Het zou aangewezen zijn om hieraan een geluidsignaal te koppelen zodat ook iemand die blind is weet of de batterij aan het laden is of niet. nu valt zijn gehoorapparaat tijdens de dag regelmaig uit en hij weet niet of ze goed opgeladen waren tijdens de nacht.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten