Home » Hoorpauzes, hoe vaak pas jij ze toe?

Hoorpauzes, hoe vaak pas jij ze toe?

Janneke
2.296 Weergaven

Geluid opvangen doen wij met onze oren. Verstaan doen wij met onze hersenen. Wanneer je slechthorend bent, kost verstaan en het omzetten van geluiden meer energie. Meer dan bij iemand die geen gehoorproblemen heeft. Het omzetten van geluid en het interpreteren hiervan loopt vertraging op, waardoor het brein harder moet werken en dus sneller moe is. Het brein gedurende de dag een of meerdere pauzes aanbieden kan helpen om beter te blijven functioneren. Het nemen van een pauze kan een hoorpauze worden genoemd.

Ik werd slechthorend op latere leeftijd. Achteraf gezien had  ik dit eerder kunnen opmerken. Wanneer slechthorendheid niet aangeboren is en zich pas op latere leeftijd openbaart, is vermoeidheid vaak het eerste signaal. Ik heb de vermoeidheid gevoeld, maar het niet gekoppeld aan mijn slechthorendheid. Er waren nog te veel andere factoren waardoor ik simpelweg ook moe kon zijn. Nu ik weet dat hier een verband is, moet ik mijn dagelijks leven daarop aanpassen. Maar wanneer je volop in het leven staat en gewend bent om een actief leven te leiden, is dat zo makkelijk nog niet … 

De hersenen registreren of een geluid belangrijk is, of ze het herkennen en op welke manier ze het kunnen omzetten. De hersenen bepalen welke betekenis er gegeven wordt aan de geluidsgolven die door de lucht gaan. Maar ook welke bewegingen de handen of de mond maken; één van de redenen waarom gebarentaal en ondersteunende gebaren bij taal zo belangrijk zijn.

Hoe meer jouw hersenen te verduren of te verwerken krijgen, hoe minder ruimte er over blijft om goed te kunnen verstaan. Na een gesprek of een dag werken kun je die vermoeidheidsklachten merken. Daarom is het van belang dat je jouw tijd bewust indeelt, om op die manier de energie ook goed te verdelen.

Wanneer je mij op Instagram of Facebook volgt, zal je wellicht al vaker het woord ‘hoorpauze’ zijn tegengekomen. Andere woorden die hiervoor gebruikt worden zijn:

  • auditieve break
  • rustmoment
  • oorpauze
  • stiltemoment
  • of wellicht heb je er zelf een eigen naam aan gegeven?

Maar wat is het nu eigenlijk en waarom moet je het toepassen wanneer je slechthorend bent?

Een hoorpauze is een moment waarbij je jouw brein bewust een rustmoment geeft zodat het weer even op kan laden. Hoe lang dit moment duurt ligt geheel aan de dag en aan hoeveel energie je zelf op dat moment hebt. Voor mij kan 5 minuten al helpen! Het is niet zozeer dat je in zo’n moment niets hoeft te doen. Als het jouw brein maar geen energie kost!

Bekijk welke activiteiten jouw brein geen energie kosten, maar juist energie geven! Het belangrijkste is dat je het gaat toepassen en dat je dit doet voordat het brein te moe is. Hoorpauzes pas je gedurende de dag toe, voordat vermoeidheidsklachten opspelen. Hoe vaak en hoe lang  verschilt per persoon en hoe de energie die dag is.

Wat kan helpen?

  • Plan een herinnering in jouw telefoon of op jouw gehoorapparaat!
  • Markeer structureel een hoorpauze in jouw agenda. Doe dit door de dag heen!
  • Hoorpauzes kunnen op ieder moment dus ook midden in een gesprek. (Voelt het nog wat ongemakkelijk? Een extra wc- of koffiemoment is makkelijk in te passen!)
  • Maak gesprekken zonder pauzes niet langer dan 45 minuten tot een uur.
  • In de ochtend is het brein vaak meer uitgerust. Als het mogelijk is kun je rekening houden met jouw planning.

Daarnaast is het goed om tijdens of na een gesprek te checken hoe jouw energie is. Wat merk je op? Hoe is dit na een gesprek met één persoon? Of met meerdere personen? Welke vermoeidheidssignalen merk je? Begin je te gapen, of zit je in de ruimte te staren, kun je minder goed focussen of kun je het gesprek slechter volgen? Zit er een patroon in?

Verder is het goed dat er mensen zijn die hier ondersteuning in kunnen bieden. Een hoorcoach kan jou helpen!

TIP: Bekijk na hoelang je tijdens een gesprek een pauze nodig hebt. En las deze dan in! Het kan zijn dat jij na een half uur even een hoorpauze moet inlassen. Neem die ruimte!

2 Reactie's

Judith 2 november 2020 - 17:44

Wat goed, ik heb dit eigenlijk nog nooit zo bewust gedaan, terwijl ik wel heel moe wordt. Wel algemene pauzes, maar niet specifiek hoorpauzes. Ik ga erop letten.

Antwoorden
Janneke 2 november 2020 - 20:44

Wat goed! Ik hoop dat je er wat aan hebt!!! 🙌🏻

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten