Home » Hoorjemij|| In gesprek met een hoorcoach!

Hoorjemij|| In gesprek met een hoorcoach!

Janneke
1.630 Weergaven
Hoorjemij is een rubriek waar andere mensen aan het woord komen! Het gaat om mensen, die op enige manier een relatie hebben met slechthorendheid. Dat kan een partner van zijn, een ouder, een collega, een logopediste, een audicien, of iemand met gehoorverlies.

Ik ben Caroline van Daelen. Geboren en opgegroeid in Helmond, Noord-Brabant. Al jaren woon ik in Gouda, waar ik sinds 17 jaar een eigen logopediepraktijk heb met als specialisatie het behandelen van slechthorende kinderen en volwassenen. Slechthorende kinderen met hoortoestellen of Cochleair Implantaten(CI)  help ik bij hun spraaktaalontwikkeling. Samen met hun ouders werk ik spelenderwijs aan het vergroten van de woordenschat, verbeteren van de zinsbouw en zorg ik voor het ontwikkelen van een goede communicatieve vaardigheid. Ook begeleid ik ze bij de beginnende geletterdheid. Jaren deed ik dit alleen live vanuit mijn praktijk, maar sinds de coronapandemie begeleid ik veel kinderen ook online. Het voordeel van online behandelen is, dat ik ook kinderen kan begeleiden die niet in Gouda of omgeving wonen. Hetzelfde geldt voor slechthorende en plotsdove volwassenen. Aan hen geef ik zowel offline als online hoortraining na een CI-operatie en/of spraakafzientraining bij een verminderd spraakverstaan.

Sinds kort ben ik ook werkzaam als coach voor mensen met een (plotseling) gehoorverlies en hun gesprekspartners. Voordat ik in 2004 startte met mijn vrijgevestigde logopediepraktijk, was ik jaren werkzaam op een audiologisch centrum. Door mijn kennis over gehoorverlies en alle daaruit voortvloeiende problemen, kan ik de slechthorenden en gesprekspartners uit hun omgeving helpen. Als logopedist ben ik gebonden aan voorgeschreven taken en kan ik aan volwassenen met een gehoorverlies niet de hulp bieden die ik kan en wil bieden.

Daarom ben ik sinds 2020 ook als coach gaan werken. Samen met de slechthorende/plotsdove en gesprekspartners uit hun omgeving, kan ik als coach ervoor zorgen dat omgaan met gehoorverlies voor iedereen vanzelfsprekend is. Hierdoor verandert de kwaliteit van leven van iedereen die met gehoorverlies te maken heeft.

1. Wat is jouw relatie tot slechthorendheid?

Ik groeide op met een slechthorende opa en een ernstig slechthorende tante. Er ontstonden veel misverstanden tussen die twee. Mijn tante die ernstig slechthorend was vanaf haar geboorte, wat véél te laat ontdekt werd, bezocht het speciaal onderwijs voor moeilijk lerende kinderen. Vele jaren later werd duidelijk dat er niets mis was met haar intelligentie, maar wél met haar gehoor. Deze verkeerde inschatting van haar prestaties op jonge leeftijd heeft haar haar hele leven achtervolgd.

Binnen de familie was weinig aandacht voor haar gehoorbeperking. Ze werd gezien als een heel sociaal, rustig persoon, omdat ze bij familiebijeenkomsten altijd druk aan het helpen was in de keuken en niet deelnam aan de gesprekken tussen familieleden. Dat ze zich vooral terugtrok in de keuken, zodat ze niet hoefde te luisteren en praten met anderen, had niemand in de gaten. Ze zonderde zich af omdat het haar niet lukte mee te praten in een groep waar veel mensen door elkaar spraken.

Toen ik de reden van haar gedrag ging begrijpen, werd ik erg gegrepen door haar situatie. Vanaf mijn 12e jaar wist ik al dat ik hier later iets mee wilde doen.

2. Wat weet jij dat andere ook moeten weten?

Zowel vanuit persoonlijke ervaring als vanuit mijn werk, weet ik hoeveel impact een gehoorverlies kan hebben op iemands leven. Wat ik ook weet, is dat een gehoorverlies ook veel impact heeft op de partner van de slechthorende en anderen uit zijn/haar directe omgeving en dat niet iedereen hierbij stilstaat.

3. Welke tip over slechthorendheid zou jij willen geven?

Maak slechthorendheid bespreekbaar en geef aan welke gevolgen jij ervaart van je gehoorverlies. Luister ook naar de gevolgen die anderen ervaren van jouw gehoorverlies. Slechthorend ben je namelijk niet alleen, maar samen! Door er over te praten kun je samen, eventueel met hulp van een coach, problemen ten gevolge van het gehoorverlies oplossen of andere problemen voorkomen. Zo maak je elkaars leven (weer) aangenamer. 

4. Wat is de beste tip over slechthorendheid die jij ooit kreeg?

Een echtgenote van een slechthorende wees mij erop dat zij ook veel problemen ervaarde ten gevolge van de slechthorendheid van haar man. Misschien nog wel meer dan haar man. Zij miste vooral de communicatie met hem en voelde zich erg eenzaam in hun relatie nu hij zich terugtrok en nauwelijks meer een gesprek aanging. Dat een partner van een slechthorende ook problemen ervaart door het gehoorverlies van de ander en dat deze soms nog groter zijn dan die van de persoon met een gehoorverlies, was voor mij een ‘eyeopener’.  Zeker een aspect om aandacht aan te besteden tijdens de hoorrevalidatie en coaching.

5. Welk geluid zou jij niet willen missen?

De stemmen van mijn man en kinderen en de geluiden in de natuur. Ruisende blaadjes,   stromende beekjes en fluitende vogels.

6. Wat betekent geluid voor jou?

Bovengenoemde geluiden betekenen voor mij ontspanning.

7. Wat is jouw favoriete plek?

Het bos.

8. Waar ben je trots op?

Dat ik eindelijk mijn droom heb gevolgd en mijn logopediepraktijk uitgebreid heb met een coachpraktijk voor mensen met een (plotseling) gehoorverlies en hun gesprekspartners.

Bekijk hier de website van Caroline voor meer informatie!

En ben of ken jij iemand die in deze rubriek zou moeten komen? Laat het mij weten! Wil je reageren op Caroline haar verhaal? Je kunt hieronder een berichtje achterlaten!

1 Reactie

Elma 30 november 2021 - 10:10

Mooi verhaal – ik herken mezelf er in – vooral terug in de keuken – beste plek met feestjes – het is niet anders

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten