Home » Film doof|| Top 5 films, die je gezien moet hebben met doof- en slechthorendheid in de hoofdrol!

Film doof|| Top 5 films, die je gezien moet hebben met doof- en slechthorendheid in de hoofdrol!

Janneke
2.923 Weergaven
De afgelopen jaren zijn er verschillende films en documentaires gemaakt, waarin gehoorverlies en gebarentaal een essentiële rol spelen. Ik geef je een overzicht met de vijf films van over de grens die je gezien moet hebben. De films geven een goed beeld van de rol van gesproken taal, identiteitsconflicten en de dovencultuur in andere landen. Sommige personages worden gespeeld door dove acteurs. Het zijn vijf diverse films, vol met humor, spanning en drama!

Sound of metalHet leven van een heavy-metal drummer staat op instorten als hij zijn gehoor begint te verliezen. Geluid is alles in het leven van Ruben. Hij belandt hierdoor in een identiteitscrisis en komt voor het dilemma om de keus te maken voor een cochleair implantaat. Met de hulp van een Vietnamveteraan die tijdens de oorlog zijn gehoor verloor, leert hij met de situatie om te gaan.

Coda-  is de Amerikaanse remake op de film La famille Bélier. In het boerengezin Bélier is iedereen doof, behalve de oudste dochter. Zij fungeert geregeld als tolk in de horende wereld. Op een dag besluit ze mee te doen aan een zangwedstrijd, waardoor zij voor een enorm dilemma komt te staan. Een heerlijke film vol humor!

The shape of water- in een Amerikaanse fantasy film en speelt zich af tijdens de Koude Oorlog. De dove schoonmaakster Elisa vindt op een dag samen met haar collega Zelda een visachtig creatuur, waar zij bevriend mee raakt. Dit wezen is de laatste van zijn soort en wordt door de Amerikaanse overheid bestudeerd om eventueel te worden ingezet in het leger of in de ruimtevaart. Elisa wil het amfibisch wezen helpen ontsnappen uit het laboratorium, als blijkt dat haar werkgever hier experimenten op wilt uitvoeren.

Audible is een docufilm, waarin het leven van een leerling van een middelbare school voor doven wordt gevolgd. Zijn successen als American Football-speler spelen een grote rol in zijn leven. Amaree verloor op jonge leeftijd zijn gehoor. Binnen zijn gezin is hij de enige die doof is. Hij en zijn beste vrienden worden geconfronteerd met de druk van het laatste schooljaar, terwijl ze struggelen met de realiteit van de stap naar een horende wereld.

Feeling through– Tereek is een dakloze tiener die door New York dwaalt. Hij ontmoet wat vrienden en appt een vriendin, maar kan bij geen van hen blijven slapen. Wanneer hij door de nacht dwaalt, ontmoet hij de doof blinde Artie, die met de bus probeert thuis te komen. Tereek besluit Artie op weg te helpen naar de bushalte, ondanks dat hij niet weet hoe hij met hem moet communiceren. Er ontstaat een bijzondere connectie tussen de twee, die laat zien dat je hier geen taal voor nodig hebt.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

1 Reactie

Lotta 24 september 2022 - 15:44

the silent child short film. te bekijken op YouTube. Echt een aanrader! Gaat over een doof meisje wat in haar gezin niet wordt ondersteund met haar doven identiteit. verdrietig maar ook mooi. Het geeft prachtig weer waarom deaf awareness zo belangrijk is!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten