Home » Hoor je mij

Hoor je mij

Janneke
1.610 Weergaven

Hoorjemij is een rubriek waar andere mensen aan het woord komen! Het gaat om mensen, die op enige manier een relatie hebben met slechthorendheid. Dat kan een partner van zijn, een ouder, een collega, een logopediste, een audicien, of iemand met gehoorverlies.

Mijn naam is Anna Hanste-Echtermeijer, 41 jaar, en getrouwd met Ivo. Samen wonen we met onze prachtige vier kinderen in het mooie Twente en werk als praktijkassistente bij een Verloskundigenpraktijk.

Onze vier kinderen zijn slechthorend en dragen hoortoestellen. Wij zijn zelf horend, dus het kwam destijds als een complete verrassing. Inmiddels hebben we onze weg gevonden, maar dit gaat nog steeds met ups en downs. Vele dagelijkse activiteiten zijn niet vanzelfsprekend voor ons en de kinderen.  Slechthorend zijn betekend voor onze kinderen dagelijks 30% aan informatie missen. Dit kan zijn op school, tijdens het sporten, de onderlinge gesprekken op het schoolplein…etc. Het isoleert ze ongewild van de groep en zij moeten daar leren mee om te gaan. Gelukkig is er goede begeleiding en krijgen we hulp om het hen wat makkelijker te maken en om het zelf ook te accepteren. 

Sinds kort blog ik over hoe het is als je kind slechthorend is en deel graag mijn ervaringen. Ook heb ik een website, www.oorclipz.nl. Deze gave oorclipz zorgen er niet alleen voor dat kinderen hun hoortoestellen niet kwijtraken, maar ze zijn ook ontzettend stoer om te dragen.

Vragen aan mij!

1.Wat is jouw relatie tot slechthorendheid?
10 jaar geleden werd ons 1e kindje geboren. Doordat ze steeds maar weer onvoldoende scoorde bij de gehoortest, kwamen we terecht bij het audiologisch centrum. Daar kregen we te horen dat ze slechthorend bleek te zijn. (65db verlies) Met 9 weken kreeg ze haar 1e hoortoestellen.  De jaren die volgden, mochten we nog 3 kinderen verwelkomen. Onverwacht bleken zijn ook slechthorend te zijn. Slechthorendheid zit dus daarom ook  helemaal verweven in ons gezin.

2. Wat weet jij dat andere ook moeten weten?
Een hoortoestel maakt een kind niet horend. Het versterkt het ‘rest gehoor’. Wat kapot is blijft kapot. Mensen om ons heen zeggen vaak dat het lijkt mee te vallen. Dat komt ook omdat kinderen je snel op het verkeerder been kunnen zetten. Vooral wanneer ze jong zijn. Je kunt denken dat ze het verstaan, omdat ze op je reageren. Echter iets horen is wat anders dan verstaan. Achteraf hebben wij dit ook vaak genoeg verkeerd geïnterpreteerd. Dus blijf alert en verdiep je goed in welk gehoorverlies  je kind heeft. Bij mij hielp het audiogram met spraakbanaan enorm goed om het inzichtelijk te krijgen.

3. Welke tip over slechthorendheid zou jij willen geven?
Vooral voor jonge kinderen; start met ondersteunende gebaren, NmG. Dit kan veel frustraties wegnemen en schept tegelijkertijd rust en duidelijkheid voor je kind. Er zijn periodes dat een kind een hoortoestel even niet accepteert, of je bent in een omgeving met heel veel lawaai. En wat denk je tijdens het zwemmen? Wanneer de hoortoestellen uit zijn. Dan is het echt heel handig dat je met gebaren kunt communiceren.

4. Waar ben je trots op?
Ik ben erg trots op waar we nu staan met ons gezin. Het zijn pittige jaren, en er wordt veel van ons en van de kinderen gevraagd. Niets is zomaar vanzelfsprekend. Toch worden de angsten en onzekerheden over de toekomst minder groot . Het vertrouwen komt weer terug. Het gaat goed met de kinderen en ze zijn lekker hun eigen talenten aan het ontdekken.

5. Waar word je gelukkig van?
Gewoon de eenvoud van vele dingen. Thuis zijn met ons gezin en hopelijk straks weer op vakantie. Maar vooral familie en lieve vrienden/buren om ons heen!

Ben of ken jij iemand die in deze rubriek zou moeten komen? Laat het mij weten! Wil je reageren op Anna haar verhaal? Je kunt hieronder een berichtje achterlaten!

3 Reactie's

Monique van Haaren 3 januari 2021 - 10:04

Anna, veel respect hoe je met je slechthorenden kids omgaan. De tip leer gebarentaal NmG, is een hele goede.

Antwoorden
Gerarda 3 januari 2021 - 14:25

Bijzonder en ook pittig lijkt me. Mooi dat jullie Nmg hebben kunnen inzetten thuis. Voor de kinderen is het fijn dat ze zo minder energie kwijt zijn aan horen. Ik ben nieuwsgierig: hebben jullie kunnen achterhalen wat de oorzaak is van hun slechthorendheid? Het lijkt erfelijk te zijn, maar jullie als ouders hebben het niet.

Ps: Zelf ben ik laat slechthorend geworden en heb twee slechthorende kinderen. Dus erfelijk, maar kwam nog niet voor in familie.

Antwoorden
Janneke 3 januari 2021 - 20:07

Dank voor het berichtje! Anna’s reactie hierop:

Wij weten niet hoe het komt dat de kinderen alle 4 slechthorend zijn en wij horend. Het zal vast en zeker in het DNA zitten. We hebben een gen onderzoek laten doen bij onze oudste, maar daar is niets uitgekomen. Er zijn veel bekende gen afwijkingen waardoor je slechthorend kunt zijn. Maar nog niet alles is bekend. Wij hebben uiteindelijk na 2 jaar besloten om het niet verder uit te laten zoeken. Het gen wat hiervoor verantwoordelijk zou moeten zijn is ‘onbekend’.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten