Een registratielijst kan helpen om inzicht te krijgen in welke activiteiten jou energie kosten en welke jou energie opleveren. Het is een lijst die gebruikt wordt bij cognitieve gedragstherapie. Ik laat je hieronder zien hoe je de lijst kunt gebruiken.
Wanneer je last hebt van gehoorverlies kosten activiteiten vaak meer energie dan wanneer je dit niet hebt. Een indoorspeeltuin en een verjaardag kosten nu eenmaal meer inspanning. Inzicht krijgen in welke activiteiten energie nemen, kan helpen bij klachten zoals vermoeidheid en het toenemen van oorsuizen. Wanneer je in balans bent, zul je hier minder last van hebben. Maar wanneer je uit balans bent of lijkt te raken, kan het helpen om inzicht te hebben. Op een moment dat jouw batterij zich niet meer oplaadt van een wandeling in het bos, terwijl dit normaal gesproken wel zo is, kan deze lijst een uitkomst bieden. Dit is een hele makkelijke manier om inzicht te krijgen, in wat jou energie kost en wat het jou geeft. Ik heb een standaard lijstje in mijn telefoon zitten. Weet ik even niet meer wat mij kan helpen, dan pak ik die erbij.
Wat is energie?
Je zou een verdeling kunnen maken in wat energie is, dat lijkt makkelijker dan het is. Voor de een kan iets juist energie geven terwijl de ander er juist op leegloopt. Hieronder even een overzicht van de verschillen:
#1 Energiegevers
Energiegevers zijn die momenten, activiteiten of gebeurtenissen die je energie geven. Denk aan samen eten met een goede vriend, of alleen dwalen door een museum. Het kan ook zijn dat sporten of je wekelijkse uurtje therapie je energie geeft. Deze positieve momenten laden je batterij op.
#2 Energieherstellers
Energieherstellers zijn anders dan energiegevers. Ze voelen neutraler aan en soms zie je er zelfs tegenop. Toch zijn ze cruciaal omdat ze jouw batterij opladen. Denk aan dat uurtje sporten of yoga na een lange werkdag, waar je in eerste instantie geen zin in hebt, maar waar je je achteraf herboren voelt. Als je energieniveau laag is, kan het lastig zijn om je herstellers te identificeren, omdat alles snel te veel kan voelen. Het is prima als je maar één of twee herstellers kunt bedenken. Probeer toch een paar keer per week tijd te maken voor herstelmomenten.
#3 Positieve energieslurpers
Positieve energieslurpers zijn een beetje dubbel. Ze kosten energie, maar je vindt ze wel leuk. Na afloop heb je tijd nodig om te herstellen. Denk aan sociale afspraken, zoals een verjaardag, een bezoek aan het theater of het dagelijkse leven met een druk gezin. Het lastige is dat het pas na een tijdje duidelijk wordt dat je te veel energie hebt besteed aan positieve energieslurpers. Daardoor kan de bron van je uitputting over het hoofd worden gezien. Misschien schrijf je je prikkelbaarheid wel toe aan iets of iemand anders (zoals je partner of je werk).
#4 Negatieve energieslurpers
Negatieve energieslurpers zijn niet leuk om te doen en kosten veel energie. Soms zijn ze noodzakelijk, zoals belastingaangifte doen. Zorg er wel voor dat je voldoende energiegevers en -herstellers inplant om bij te komen. Als je batterij leeg begint te raken, zul je merken dat positieve energieslurpers snel veranderen in negatieve energieslurpers.
Energie registreren
Nu krijg je vast al een bepaalde beeld over energie. En kun je aan de slag. Dus pak een pen en papier! Maak een rijtje van vier kolommen en schrijf op wat eronder past. Wil je het versimpelen dan kun je ook kiezen voor groene (energiegevers) en rode (energieslurpers) activiteiten. Neem een paar dagen de tijd om de lijst in te vullen.
De balans vinden.
Wanneer je op een dag meer activiteiten doet die jou energie kosten, zul je merken dat klachten kunnen toenemen. Het kan dan helpen om op een dag keuzes te maken, zodat je meer toe komt aan ‘groene’ activiteiten. Daarnaast kan deze lijst jou helpen om tegen bepaalde activiteiten ‘nee’ te zeggen. Juist om goed te kunnen blijven functioneren. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook jouw omgeving.
Lijst compleet? Bekijk hem eens, alleen en samen met iemand. Wat valt op? Wil je verder aan de slag hiermee? Plan dan een gratis intakegesprek in om te kijken of coaching bij gehoorverlies iets voor jou is.