Home » Vijf tips om te sporten met een hoortoestel in!

Vijf tips om te sporten met een hoortoestel in!

Janneke
2.635 Weergaven

Wanneer je denkt aan slechthorendheid denk je niet automatisch dat dit een belemmering kan zijn bij het sporten. Toch zijn er genoeg mensen die van sport moesten veranderen of zelfs gestopt zijn. Want wat als je de instructies niet goed kunt verstaan, de hoorondersteuning beschadigt of dat je geen idee hebt wat een teamgenoot naar jou roept? Genoeg redenen om je motivatie voor het sporten te laten verdwijnen. Zelf merkte ik dat bepaalde sporten mij minder goed afgingen dan voordat ik slechthorend werd. Superzonde! Want bewegen en een goede conditie dragen bij aan een goed gehoor. Van belang dus om wel in beweging te blijven! Sporten met een gehoorapparaat kan zeker! Hoe? Ik deel mijn ervaringen en tips!

Sporten doe ik vooral om aan mijn conditie te werken, maar ook om mijn hoofd leeg te maken. Zeker wanneer ik een nieuwe operatie gepland had staan hielp mij dit op beide vlakken. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat je sterker wordt, een gezonde levensstijl krijgt en het verkleint de kans op een aantal aandoeningen. Ook zorgt het voor een goede doorbloeding van het lichaam en juist deze is extra van belang wanneer je gehoorverlies hebt. Lichaamsbeweging is namelijk belangrijk voor het gehoor!  Het oor is een orgaan dat behoefte heeft aan een constante toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. En dit gebeurt doordat je beweegt! Dit zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer verbetert in het slakkenhuis. Vanuit hier gaan de signalen door naar de hersenen. Wanneer dit allemaal goed functioneert kunnen de hersenen ervoor zorgen dat we geluiden beter kunnen horen en begrijpen.

Als ik erover nadenk, heb ik behoorlijk wat verschillende sporten beoefend; handbal, paardrijden, fitness, spinnen, yoga, bootcamp, suppen, boksen. Afhankelijk van jouw wensen is er veel mogelijk. Ik merk nu dat sporten met gehoorapparaat goed kan. Soms wel met enige aanpassing. Ook wanneer je naast jouw gehoorverlies last hebt van duizeligheid.

Wat kan helpen bij het uitoefenen van een sport?

  • Zo min mogelijk omgevingsgeluiden
  • Sporten zonder kletsen
  • Een-op-een sporten
  • Sporten die je alleen kunt doen

Wanneer je in het bezit bent van een hoortoestel of een cochleair implantaat kunnen de praktische redenen om te sporten belemmerend zijn. Vroeger liet ik mijn hoortoestel thuis, tegenwoordig kies ik ervoor om te sporten met gehoorapparaat. Eerder merkte ik dat ik mij veel meer moest inspannen om goed te kunnen verstaan, waardoor ik met een vol hoofd thuis kwam. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je belangrijke communicatie op het sportveld mist zoals het roepen van teamgenoten of het fluitje van de scheidsrechter. Het is daarom goed om een afweging te maken of je de hoortoestellen wel of niet draagt. Toch zijn er manieren die helpen om het sporten met een gehoorapparaat comfortabel te maken.

IMG_7039

Vijf tips die helpen voor tijdens of na het sporten!

  1. Veeg na elke training de hoortoestellen schoon en gebruik een droogdoosje om vocht en vuil te verwijderen. Het is daarbij goed om te weten dat de nieuwste hoortoestellen zo zijn ontworpen dat ze tegen transpiratie kunnen. Bij hoortoestellen met losse batterijen, kun je ’s nachts de batterijen eruit halen en de batterijlade open laten staan om het vocht te laten ontsnappen. Bij oplaadbare hoortoestellen is dit niet noodzakelijk, hier dient de oplader ook als ontvochtiger.
  2. Er bestaan speciale koordjes met clip-on die je kunt gebruiken om het gehoorapparaat aan je kleding te bevestigen. Deze kun je vaak in combinatie met een hoes voor een hoortoestel kopen.
  3. Neem wanneer je gaat sporten met gehoorapparaat een bewaardoosje mee. Zeker in het begin van het uitoefenen van een nieuwe sport merk ik dat ik nog niet helemaal goed weet of ik het prettig vind om de hoortoestellen in te houden. Het kan dan helpen om een doosje mee te nemen, zodat je ze tussendoor kunt uit doen. Ik doe dit nu nog steeds bij iedere les, omdat een les soms per docent kan verschillen.
  4. Er zijn verschillende attributen die je kunt aanschaffen om jouw sport goed te kunnen blijven uitoefenen. Van een hoes voor je cochleair implantaat voor onder water tot een juiste wielrennershelm. En kun je het online niet vinden? Bespreek het eens in een Facebookgroep met slechthorenden. Zo hoef je niet het wiel opnieuw uit te vinden.
  5. Laat een luisterprogramma toevoegen aan jouw hoortoestel, dat je kunt gebruiken tijdens het sporten met gehoorapparaat. Bespreek met jouw audicien waar je tegenaan loopt. Op die manier kan het toestel ingesteld worden waardoor je beter kunt functioneren tijdens het sporten.

Wanneer je slechthorend bent kun je bijna alle sporten uitoefenen, mits je je daar comfortabel bij voelt. Probeer daarom vooral een aantal dingen uit. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook mogelijkheden om thuis te sporten. Zo breng je via YouTube jouw yoga docent bij jou thuis of kun je verschillende buikspieroefeningen doen in de woonkamer. Wanneer je je nog oncomfortabel voelt tijdens het sporten op een locatie, kan dit een goede eerste stap zijn.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

1 Reactie

Angelique 30 juni 2022 - 23:07

Siliconen oorstukjes zitten een stuk beter, vooral wanneer je veel beweegt. Niet iedereen schijnt ertegen te kunnen. Ik moest mijn audiciën echt overreden zodat hij ze ging bestellen voor me. En nu kan ik niet meer zonder. En hij leert weer wat, hij ziet hoe goed ik het doe zo.
Geen zweterig gevoel meer, geen last van een bewegend hard plastic stukje, niet steeds het gevoel dat het stukje beweegt en geen fluittonen in kleine ruimtes. Ik ben zo doof dat ik de keuze niet heb om het uit te doen.
Het is uitkijken met vocht, water, zweet, regen en ik zwem graag. Ik doe het ook, alleen kan ik niet kopje onder en moet ik uit de buurt blijven van mensen die water spetteren. Kwestie van ze helpen herinneren

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten