Home » De holistische benadering toepassen kan met deze 5 tips!

De holistische benadering toepassen kan met deze 5 tips!

Janneke
2.151 Weergaven

De holistische benadering is een visie waarbij men er vanuit gaat dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is. Alles staat in verbinding met elkaar. Alles is onderdeel van één groot geheel. Een dynamisch geheel. In verbinding zijn met jezelf en alles om je heen, maakt dat je geluk kunt ervaren zonder oordelen. En dat is juist zo belangrijk wanneer je slechthorend bent. Als er namelijk iets in verbinding staat met horen, is het wel het lichaam en brein. Hoe kun je met een paar aanpassingen meer met jezelf in verbinding komen? Ik ging in gesprek met Ellen van Holistisch Horen. En ik kwam tot deze 5 tips!

Ik heb verschillende periodes in mijn leven gehad waarin ik uit balans was. Juist toen merkte ik wat een effect mijn gezondheid op mijn brein heeft en andersom. En daarmee ook op het functioneren van mijn oren. Een uitgerust hoofd zorgt ervoor dat je beter kunt verstaan. Verstaan doe je namelijk met je hersenen en niet met jouw oren. Toch kunnen er dingen in jouw leven veranderen waardoor je even of langer uit balans raakt. Je krijgt pijn in je rug, je nek en de vermoeidheid neemt de overhand. Hoe zorg je er dan toch voor dat je in balans blijft?

Ook nu ben ik weer in een fase terecht gekomen, waarbij de balans al even een tijdje zoek is. Ik ben opnieuw moeder geworden, en hoewel ik me helemaal compleet voel door deze gebeurtenis, brengt het ook uitdagingen met zich mee. En bij mij helpt slapen daarbij. Maar hoe doe je dat als je ‘s nachts meerdere malen uit bed moet? En dat maanden lang… Ik ben me er bewust van dat de balans even weg is. Balans in werk, thuis en balans in energie! Doordat ik slechthorend ben is mijn energie anders dan die van iemand die goed kan horen. Onbewust sijpelt er namelijk veel energie weg wanneer je minder goed kunt verstaan. De holistische benadering kan hierbij helpen.

Ik ben iemand die veel in zijn hoofd zit. Daardoor raak ik sneller het contact met mijn lichaam en mijn gevoel kwijt. Het vraagt daarom iedere keer om zelfonderzoek. Vaak weet je van binnen wat er nodig is. Voor doven en slechthorenden betekent dit vaak een extra uitdaging. Het is dan soms zoeken om weer zelf de regie te nemen en de mogelijkheden in jezelf en je omgeving te benutten om op deze manier zo energiek en gelukkig mogelijk te leven. En daarin vooral dicht bij jezelf te blijven. Want uiteindelijk weet jij zelf wat jij nodig hebt.

Vijf tips die je hierbij gaan helpen!

1. In contact met je lichaam

Als je je eigen lichaam niet goed voelt, kun je ook niet goed waarnemen wat er in jezelf gebeurt. Je kunt niet onderscheiden of hetgeen je voelt van jou is of van een ander afkomstig is. Het kan dan zijn dat de focus naar de ander uitgaat, terwijl deze wellicht veel dichterbij te vinden is.

Als je niet goed in je lichaam zit, blijven emoties, gevoelens en gedachten vaker hangen. Je kunt ze niet goed loslaten. Vanuit de holistische benadering is, verbinding met je lichaam nodig om deze energie (zowel van jou als van de ander) te kunnen laten wegstromen. Er zijn diverse mogelijkheden om meer met je lichaam in contact te komen, maar ook om ernaar te luisteren. Dat kan al door 5 minuten per dag hier aandacht aan te besteden. Leg je handen op je buik, terwijl je zit of ligt, en kijkt wat je voelt. Of doe eens een meditatieoefening.

2. Blijf bij jezelf

Ik heb de neiging om gericht te zijn op de ander. Waardoor ik het contact met mijn eigen lichaam en  gevoel kan verliezen. Slechthorendheid versterkt dat. Juist omdat je de ander meer nodig hebt om goed te kunnen verstaan. Dit is vaak essentieel om mee te kunnen doen, om erbij te horen. Alleen al om grip te krijgen op jouw gehoorverlies, kun je dus gericht zijn op de ander en de omgeving. Niet kunnen horen voelt dan onveilig. Je bent extra alert, dit zorgt voor stress. Die stress maakt hormonen aan, waardoor je het gevoel hebt constant aan te staan. Ik hoor geregeld van andere slechthorenden terug dat zij zich alleen voelen. En dat is niet gek. Soms ben je dat namelijk ook. Het is alleen geen helpende gedachte. Wat wel helpt is kijken naar wat jij nodig hebt. Van jezelf, niet van de ander.

3. Zeg nee!

Wanneer je je eigen gevoelens kunt toelaten en er vrede mee kunt hebben, wordt het ook gemakkelijker om vanuit rust en acceptatie gevoelens bij anderen waar te nemen en er met compassie op te reageren zonder er zelf door van slag te raken. Krop emoties niet op. Deel ze, alleen op die manier ontstaat er ruimte.

Nee zeggen is daarvan een belangrijk onderdeel in de holistische benadering. Waar krijg jij energie van? Wat helpt jou op dit moment? Als jij het nodig hebt om te sporten in plaats van in de avond mee te doen aan een vergadering, dan is dat oké. En wat oké is voor jou, is oké voor een ander!

Kunnen ‘zijn met wat er is’, helpt om meer rust te ervaren.

pexels-mikhail-nilov-6740754

4. Tijd voor jezelf

Afgelopen periode werd mij duidelijk hoe weinig ik dit doe. Ik ben bezig met werken, met de website, met de kinderen, of ik wandel in het bos omdat de hond uit moet. Maar wanneer doe ik iets waarvan ik voel dat ik dat even voor mijzelf doe? De momenten waarop ik helemaal niets doe zijn schaars. Altijd ben ik bezig. Juist dan lukt het niet om te luisteren naar wat mijn lichaam mij eigenlijk verteld. Het gevoel van vermoeidheid, druk ik weg, want ja, er is altijd wel wat te doen.

Luister naar wat je lichaam je vertelt. Hoe voelen jouw spieren? Een knoop in je buik? Lig je ’s nachts wakker? Waar denk je aan? Sta er even bij stil en vraag je af wat de oorzaak is. En doe dat overdag, door er tijd voor te maken. Wat speelt er en kun je dat anders doen? Neem een dag vrij, gewoon voor jezelf. Ook als het niet kan!

5. Beweeg en eet bewust

Geen tijd om te sporten? Of om te koken? Het beste excuus dat er is. Bewegen helpt niet alleen tegen de stress. Bewegen zorgt ook weer voor nieuwe energie. Want, bewegen is niet alleen prima tegen stress. In beweging zijn geeft je eveneens weer nieuwe energie. Wat eet je? En wat drink je?

Zijn we moe, dan heeft ons lichaam behoefte aan vet eten. Dat kan in de vorm van een pizza, maar ook in de vorm van vette vis of een cracker met avocado. Geef gehoor aan wat jij voelt dat je nodig hebt, maar denk er ook over na. Daarnaast helpt het, wanneer jij jouw brein bewust laat ervaren wat jij doet. Pak de trap in plaats van de lift. Pak de fiets om boodschappen te doen. Of neem je broodje mee in de lunchpauze tijdens een wandeling.

Balans bewaren op elk gebied in het leven is iedere keer een uitdaging. En een holistische benadering pas je niet in een keer toe. Veranderingen zorgen voor een verstoring. Het kan dan ook helpen om daar hulp bij te zoeken. Ga het internet op, en doe eens iets buiten je comfortzone. Ik ben een fan van acupunctuur. Het helpt om de energie anders te laten stromen. Maar wil ik inzichten opdoen, dan zal ik rust en ruimte moeten nemen om te onderzoeken wat mij uit balans heeft gebracht. Niet zoeken in de buitenwereld, maar in het hier en nu zijn en de tijd nemen om te ervaren wat nodig is.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten