Home » Beter kunnen verstaan op lastige plekken

Beter kunnen verstaan op lastige plekken

Janneke
2.023 Weergaven
Nu je slechthorend bent, word je waarschijnlijk steeds bewuster van wat geluid met jou kan doen. Het is daarom van belang dat je hierop anticipeert. En ja, dat lukt de ene dag nou eenmaal beter dan de andere…

Toch zijn er kleine dingen waar je op kunt letten en die je daardoor kunnen helpen om beter te verstaan en je minder inspanning kosten. Wellicht als je op die ene verjaardag niet in het midden van de kamer gaat staan, maar juist een beetje op een rustige plek in de hoek. Dit kan ervoor zorgen dat je niet al na vijf minuten naar huis wilt.

Filteren, en verdragen van geluiden is voor iedereen inspannend. Wanneer je slechthorend bent kost het extra energie.

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten, en wellicht kunnen ze jou helpen.

  1. Check de omgevingsgeluiden!

Staat er een radio aan of tv? Staan er ramen open? Vaak merk je aan jezelf dat je meer afgeleid bent, als er iets in de omgeving is wat stoort. Luisteren en anderen verstaan kost jou meer energie, hoe meer bijgeluiden, des te meer moeite verstaan jou kost.

Hoe meer je hiervan kunt filteren, hoe meer energie je over houdt.

  1. Waar ga je zitten?

Wees op tijd, dan kun je de ruimte vooraf checken om te zien waar je kunt gaan zitten. Ik zit altijd met mijn goede oor naar anderen toe. Of dit nou vrienden zijn of collega’s in een vergadering. De meeste vrienden vragen aan mij waar ik wil zitten en als ik weet dat ik langer op een plek zal zijn vindt niemand het erg om even van stoel te wisselen. Wanneer ik bij een restaurant reserveer vraag ik vooraf voor een rustiger tafeltje of een tafeltje tegen een muur of raamkant aan. Ik ga dan zelf op de stoel zitten waar mijn slechte oor richting de stille kant wijst. Ontdek wat voor jou het beste werkt. Licht kan daarbij ook helpen! Wanneer je mensen hun gezicht beter kunt zien kun je beter spraakafzien.

En versta je het niet, ‘let it go….’ Soms zit ik ergens, is de akoestiek een ramp, versta ik de helft, en merk ik aan mijn lichaam dat het niet gaat werken. Dan kan ik natuurlijk twee dingen doen; weggaan of genieten dat ik lekker een avondje uit ben met vrienden.

TIP: zorg dus sowieso dat je altijd naast één leuk iemand zit!

  1. Leg mensen uit dat je slechthorend bent!

Slechthorendheid is een onzichtbare handicap. In mijn geval hangt mijn haar over mijn gehoorapparaat, er is bijna niemand die het ziet. En zien ze het wel dan weten ze niet wat je nodig hebt.

Zo weinig als ik ervan wist, zo weinig wist ook mijn omgeving. In het begin vond ik het lastig om te vragen of ik op een bepaalde stoel mocht zitten. Maar nu mijn omgeving ook meer begrijpt, hoef ik het niet meer alleen te doen. Ze vragen vaak zelf aan mij waar ik het beste kan zitten.

TIP: Wanneer je inspanning hebt moeten leveren om te kunnen verstaan, zul je daarna weer even moeten opladen. Plan hiervoor een moment in. Neem vaker een geluidsvrij moment, ook als je het nog niet denkt nodig te hebben.

Het kan helpen om de volgende dag minder moe weer op te staan.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

1 Reactie

Jeroen Schreuder 14 juli 2021 - 11:34

Hallo Janneke,

Juist bij dit soort gelegenheden neem ik een externe microfoon mee.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Schreuder

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten