Je gehoor is van groot belang, niet alleen om geluiden waar te nemen, of te praten, maar ook als het gaat om veiligheid. Ons gehoor staat nooit uit. Zelfs als je slaapt, hoor je nog. Wanneer je te maken met gehoorverlies krijgt is dit van invloed op jouw functioneren.
Horen doen we met onze oren, maar het verstaan doen we met ons brein. Pas op het moment dat ik mij begon in te lezen in hoe het gehoor eigenlijk werkt, had ik door hoe ingenieus dit zintuig in elkaar zit.
Onze hersenen verwerken het geluidssignaal dat binnenkomt, zodat die kunnen bepalen waar het geluid vandaan komt. In een snel tempo handelen hersenen verschillende vragen af: Praat er iemand tegen mij? Wat hoor ik? Wie hoor ik? Is er iemand boos? Waar komt het geluid vandaan?
Daarnaast bepalen hersenen ook welke geluiden belangrijk zijn of niet. Die tikkende klok aan de muur hoort de eigenaar van de klok vaak zelf niet meer, maar wanneer jij op visite komt hoor je hem wel. De trein die langs iemands huis rijdt. Jouw vrienden die hier al jaren naast wonen, slapen er niet minder om.
Hersenen kunnen de informatie alleen maar verwerken als het geluid goed doorkomt. Alle onderdelen van het oor zijn nauw met elkaar verbonden. Om te kunnen horen én verstaan moeten dus naast het gehoororgaan (de oren), ook de gehoorzenuw en de hersenen in jouw lichaam goed functioneren. Gaat daar iets mis of ontbreekt er iets, dan ontstaan er gehoorproblemen. Hoe langer je hiermee blijft rondlopen, hoe luier je hersenen worden. Van belang dus om in actie te komen als je moeite krijgt met horen.
Wist je trouwens dat wanneer je op vakantie of vrij bent je vaak beter kunt horen? Je hersenen hebben meer rust en er is dus meer ruimte voor jouw gehoorbeperking. Daarom is het voor mensen met een auditieve beperking dus een extra goed excuus (of must!) om die vrije dag in te plannen naast een extra pauze op je werk!
Tips die mij hielpen:
Sta gedurende de dag even stil bij je gevoel, zo kun je beter peilen wat je nodig hebt. Doordat jouw brein harder moet werken wanneer je slechthorend of doof bent, raak je sneller geprikkeld. Dus sta je ineens tegen iemand te snauwen, check dan even bij jezelf hoe je je voelt; wellicht kan een hoorpauze helpen?
Wees ervan bewust dat gesprekken jou veel meer inspanning kosten dan mensen zonder gehoorproblemen. Verdeel gesprekken wanneer dit kan zo veel mogelijk over de dag. Heb je een verjaardag? Ga dan niet daarvoor nog even snel de supermarkt in. Zit je in een drukke trein en gaat je telefoon, kijk dan of je op een rustiger moment kunt terugbellen.
Loopt je energie langzaam weg en lukt het niet om op te laden, vul dan eens een hoordagboek in. Dit is een simpele lijst waar je per uur kunt bijhouden wat je activiteiten waren, maar ook hoe je je voelde. Als je deze lijst een paar dagen bijhoudt kun je wellicht een patroon herkennen. Leg de ingevulde lijst(en) ook voor aan iemand anders, wat valt de ander op? Zie je hoorpauzes? Hoeveel? Wanneer?
Neem vaker een geluidsvrij moment; in de auto, thuis, tijdens een feestje, op werk, maakt niet uit. Het toilet biedt mij soms echt een uitkomst op een feestje, lekker stil… Ook wanneer je ontspannen bent kan dit helpen.
En neem af en toe een paar uur vrij, van werk, thuis en van geluid!
Heb jij nog tips? Deel ze hieronder!