Home » Audicien en slechthorend! Een gouden combinatie!

Audicien en slechthorend! Een gouden combinatie!

Janneke
886 Weergaven
Hoorjemij is een rubriek waar andere mensen aan het woord komen! Het gaat om mensen, die op enige manier een relatie hebben met slechthorendheid. Dat kan een partner van zijn, een ouder, een collega, een logopediste, een audicien, of iemand met gehoorverlies.

Ik ben Julia Slagt, 23 jaar oud en woon samen met mijn vriend Joost. Wij wonen in Wormerveer, waar we ongeveer 1,5 jaar geleden een huisje hebben kunnen kopen. Na een verbouwing van iets langer dan een jaar wonen we sinds een paar maanden (eindelijk!) samen.

Ongeveer 5 jaar geleden ben ik begonnen met een werk/leertraject als audicien. 1,5 jaar later heb ik mijn diploma in ontvangst mogen nemen. Tot eind vorig jaar heb ik als audicien in verschillende winkels gewerkt, tot ik de overstap maakte naar ambulant audicien. Een functie die ik nu met veel plezier uitoefen!

Audicien en slechthorend!

Mijn motivatie om mensen met gehoorproblemen te helpen komt voort uit het feit dat ik zelf slechthorend ben (geworden). Mijn eerste hoortoestel (op mijn linkeroor) kreeg ik toen ik een jaar of 16, 17 was. Later ben ik ook een hoortoestel gaan dragen op mijn rechteroor.

Er is een vermoeden dat ik vanaf mijn geboorte al slechter hoor dan gemiddeld. Dit omdat ik 10 weken te vroeg geboren ben en hier toch wat gevolgen aan vast kunnen zitten. 

Zelf heb ik niet het idee dat ik daar verder iets aan overgehouden heb, al denken mijn ouders daar nog wel eens anders over haha. 

Vroeggeboorte

Over mijn gehoor is na mijn geboorte nooit veel duidelijk geworden. Mijn klachten waren van jongs af aan dan ook niet zo erg dat het opvallend was. 

Wel had ik elke zomer standaard oorontstekingen en heb ik erg vaak buisjes in mijn trommelvlies moeten laten plaatsen. De ontstekingen waren zelfs zo erg dat ik mijn zwemlessen niet af heb kunnen maken, wat ervoor gezorgd heeft dat ik geen zwemdiploma’s heb! Gelukkig heb ik tussen de oorontstekingen door genoeg opgestoken en houd ik nog steeds erg van zwemmen.

Toen ik 14 jaar was, merkte ik dat het gehoor op mijn linkeroor sterk was verminderd, wat voor mij inmiddels normaal geworden was. Ik had nog steeds oorontstekingen maar nauwelijks nog pijn in mijn oor en dat was voor mij zo’n opluchting dat ik het verminderde gehoor voor lief nam.

Totdat op een dag het gehoor zo goed als weg was en er alleen nog maar bloed uit het linkeroor kwam. 

Niet alleen een oorontsteking… maar een cholesteatoom maakte alles kapot!

Achteraf bleek er veel meer aan de hand dan alleen een oorontsteking en werd er een cholesteatoom geconstateerd. Ik ben hier uiteindelijk 2 keer voor geopereerd, waarvan de eerste keer met spoed omdat het cholesteatoom zo ver gevorderd was dat de arts bang was voor een eenzijdige gezichtsverlamming. 

Gelukkig is dit allemaal goed afgelopen en heb ik inmiddels twee keer een prothese ter vervanging van twee van mijn gehoorbeentjes en een nieuw trommelvlies gehad. Hoewel het trommelvlies niet intact is gebleven ben ik nog steeds erg blij dat ik de operaties heb laten doen. De operaties hebben er namelijk voor gezorgd dat ik weer geluid op beide oren ervaar! 

Omdat dit geluid nog wel minder is dan gemiddeld heb ik daarna toch gekozen om ook de hoortoestellen te gaan dragen. Omdat mijn trommelvlies niet meer intact is, zorgt dit er ook voor dat ik tijdens het zwemmen een dop in mijn oor moet dragen. Dit is soms lastig omdat ik dan nóg minder hoor, maar zorgt er wel voor dat ik nog lekker kan zwemmen!

De stap naar hoortoestellen heeft mij zoveel opgeleverd!

Ik ben erachter gekomen wat hoortoestellen voor mij kunnen betekenen. Hoewel ik het in het begin spannend vond, ben ik erg blij dat ik de stap gezet heb om hoortoestellen te gaan proberen. Nu weet ik namelijk welke voordelen het dragen van hoortoestellen mij oplevert.

En het mooie is; het uitproberen van hoortoestellen is geheel vrijblijvend! 

Ik geef mensen daarom altijd mee om eens te gaan kijken wat een hoortoestel ze kan opleveren. Is het niet wat iemand had verwacht of is iemand er (nog) niet aan toe, is dat natuurlijk prima. 

Wanneer iemand er dan wél aan toe is hoortoestellen te dragen maakt dat het vaak minder spannend omdat er al ervaring is opgedaan en hoortoestellen niet geheel nieuw meer zijn.

Acceptatie hielp mij!

Wat mij erg heeft geholpen met het accepteren van mijn gehoorverlies was de realisatie dat ik de hoortoestellen echt voor mijzelf ben gaan dragen. Dat klinkt misschien gek, maar ik merk dat mijn dagelijks leven een stuk makkelijker en minder vermoeiend is wanneer ik mijn hoortoestellen draag. Ik hoef minder inspanning te leveren om alles mee te krijgen.

Mijn gehoor is uiteraard nog steeds niet perfect en ik hoor echt niet altijd alles, maar het is stukken beter dan zonder hoortoestellen. Ik zou mezelf echt te kort doen als ik geen hoortoestellen zou dragen. 

Daarom is bij mij de focus vooral gegaan naar de belangen die ik heb bij de hoortoestellen, en vind ik het bijvoorbeeld helemaal niet belangrijk dat mensen kunnen zien dat ik hoortoestellen draag, of daar wellicht iets van vinden.

Sterker nog, ik heb knalroze hoortoestellen die zo leuk zijn dat ze best gezien mogen worden!

Ik heb er een heel leuk beroep aan overgehouden!

Ja er zitten voordelen aan slechthorend zijn. Ik kan nu zelf kiezen hoeveel ik wil horen en dat kan soms heerlijk rustig zijn!

Zo doe ik vaak tijdens het lezen mijn hoortoestellen uit, of ga ik op mijn betere oor slapen als mijn vriend ligt te snurken haha. Ook heb ik natuurlijk een heel leuk beroep overgehouden aan mijn gehoorverlies. Ik kan namelijk wel met zekerheid zeggen dat ik er niet eens aan had gedacht om audicien te worden als ik zelf een goed gehoor zou hebben. Niet zo zeer omdat het mij niet zou aanspreken, maar omdat het niet een heel bekend beroep is. En dat terwijl er al tijden een tekort is aan audiciens! 

Concerten, LP’s, ik hou van muziek!

Muziek is voor mij erg belangrijk. Ik ga graag naar concerten, verzamel lp’s en luister de hele dag door muziek. Ik heb een hele tijd zelf muziek gemaakt, wat door de verbouwing helaas op een laag pitje is komen te staan, ik hoop dat in de toekomst weer op te gaan pakken. 

Ook geluiden uit de natuur zoals het golven van de zee of een zomerse avond met het geluid van krekels zijn dingen die ik graag hoor. Een leven zonder geluid zou ik mij dan ook niet kunnen voorstellen.

Trots! Kwetsbaarheid omzetten naar Kracht!

Ik ben trots op het feit dat ik mijn slechthorendheid geaccepteerd heb en het heb kunnen ombuigen naar iets positiefs. 

Ik hoop dit ook over brengen op de mensen die ik in mijn werk begeleid met het zoeken naar een passende hooroplossing, en ik hoop dat het taboe op het dragen van hoortoestellen daarmee minder wordt. 

Net zoals het dragen van een bril is het namelijk helemaal niet gek wanneer iemand hoortoestellen draagt, óók niet wanneer iemand nog jong is.

Ben of ken jij iemand die in deze rubriek zou moeten komen? Laat het mij weten! Julia werkt als audicien bij oogvoororen.nl. Wil je reageren op Julia haar verhaal? Je kunt hieronder een berichtje achterlaten!

1 Reactie

M. Koehorst 15 maart 2024 - 17:36

Jeetje wat een interessant verhaal, fijn dat jij daar je werk van hebt kunnen maken. Mijn man de heer JJW vd Bold is heel erg blij met zijn nieuwe hoortoestellen, hij kan zelfs met mij telefoneren, hetgeen al heel lang niet meer mogelijk was. Jij bent TOP,
Heel hartelijk bedankt. groetjes de echtgenote van de heer vd Bold, Marlon Koehorst.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten