Het lijkt misschien vreemd, maar het is helemaal niet ongewoon dat mensen gemiddeld zeven jaar wachten voordat ze hulp zoeken voor hun gehoorverlies. Dus denk je dat je al een tijdje slechter hoort, wellicht is dit al wel veel langer. Je bent dan echt niet de enige. Dit komt omdat gehoorverlies vaak heel geleidelijk begint. Het is niet zoals een plotselinge kiespijn waarbij je direct naar de tandarts gaat. Gehoorverlies sluipt langzaam je leven binnen. Hierdoor kun je vaak niet precies aanwijzen wanneer het begon. En daarnaast is het dragen van een hoortoestel ook echt niet sexy of hip. Althans, nog niet. Wacht maar, duurt niet lang meer 🙂 In deze blog geef ik je wat tips om dat bezoek aan de audicien nog even uit te stellen of om de stap toch te maken.
Er zijn allerlei subtiele signalen die wijzen op gehoorverlies. Je merkt bijvoorbeeld dat je vaker vermoeid bent na sociale situaties, of na werk, wanneer je de televisie harder zet dan voorheen, of moeite hebt om gesprekken in een drukke ruimte te volgen. Meestal leggen mensen de link met gehoorverlies niet. Dit sluipende proces zorgt ervoor dat mensen gehoorverlies vaak lang negeren.
Daarnaast speelt ontkenning een rol. Veel mensen denken dat het probleem tijdelijk is of geven de schuld aan andere factoren zoals achtergrondgeluiden of de manier waarop anderen spreken.
De eerste stap: herken de symptomen
Dit zou je kunnen herkennen als tips bij gehoorverlies:
- Moeite hebben om gesprekken te volgen, vooral in drukke of lawaaierige omgevingen.
- Het gevoel hebben dat mensen mompelen of niet duidelijk spreken.
- Regelmatig vragen om herhaling.
- Niet kunnen meedoen in gesprekken. Je tuned een beetje uit, gedachten dwalen af.
- De televisie of radio harder zetten.
- Moeite hebben om de eigen gesproken taal op de televisie te verstaan. (zonder ondertiteling)
- Vermoeidheid of hoofdpijn na sociale bijeenkomsten, denk aan een borrel, of verjaardag.
- Jouw lief of liefsten geven je al dan niet tactisch feedback in welke vorm dan ook.
Wanneer kom je in actie?
Als je deze symptomen herkent, is het verstandig om naar de huisarts of een audicien te gaan. Zelf zit ik bij oogvoororen, maar in iedere stad of dorp zit een audicien. Zij kunnen laagdrempelig gehoortesten uitvoeren en je advies geven over de volgende stappen. Het is beter om vroegtijdig hulp te zoeken dan te wachten tot het gehoorverlies je dagelijks leven beïnvloedt. En daarnaast is get ook fijn om te kijken of de klachten hieraan gerelateerd zijn of aan iets anders!
Tips gehoorverlies!
Goed functioneren zonder hoortoestel oftewel de ‘fake it till you make it’ methode!
Voor wie nog wel even zijn kop in het zand wilt steken zijn er ook een aantal trucs die je kunt toepassen. En daarin ben je echt niet de enige. Zelfs met toestel pas ik ze nog toe. Ik gok, ik vul in en soms tsja dan zit ik keihard mis. Zo zat ik laatst in een restaurant op het terras en noemde de serveerster de dag soep. Ik dacht huh, bonbon soep? Nee, pompoensoep. Niet erg, we lachen erom en ik bestel lekker wat anders! Als je gehoorverlies hebt maar nog geen hoortoestel wilt of nodig hebt, zijn er verschillende manieren om toch goed te blijven functioneren en dus fijne tips bij gehoorverlies.
1. Strategische zitplaatsen
In een restaurant kun je het beste een plek kiezen ver weg van de keuken of luidruchtige groepen. Vraag om een tafel in een rustige hoek en ga met je rug naar de muur zitten om achtergrondgeluid te minimaliseren. Op een feestje of een borrel kun je deze strategie ook toepassen. En daarnaast dan nog een tip+ onttrek jezelf af en toe even van het gedruis. Zoek een plek op waar je even niet in gesprek hoeft. Mijn favoriet zijn buiten een kort rondje lopen of neem een oor adempauze op het toilet.
2. Goede communicatie
Tijdens vergaderingen kun je dicht bij de spreker gaan zitten en, indien mogelijk, vragen of er een microfoon gebruikt kan worden. Maak oogcontact met de spreker en let op hun mondbewegingen om liplezen te ondersteunen. Heb je online overleggen? Gebruik dan zeker een koptelefoon!
3. Vermijd achtergrondlawaai
Probeer gesprekken te voeren in rustige omgevingen. Als dit niet mogelijk is, vraag dan of de muziek of televisie zachter kan of uit.
4. Gebruik je ogen
Maak gebruik van notities, ondertiteling bij video’s, en andere visuele hulpmiddelen om de informatie beter te begrijpen. Zo kun je tijdens een vergadering online ook makkelijk ondertiteling toevoegen.
5. Wees niet bang om te vragen
Het is helemaal oké om aan anderen te vragen wat ze gezegd hebben of om iets te herhalen. De meeste mensen begrijpen dit en willen graag helpen. Tijdens een sportles ben ik altijd bang dat ik diegene ben die het niet gehoord heeft. Toch merk ik dat als ik erop let er bij anderen net zo goed soms ruis in de communicatie is. Een andere manier is om te herhalen wat je gehoord hebt wat er gezegd is. Dan hoeft de ander alleen maar aan te vullen.
Keeping up the appearance!
Gehoorverlies komt vaak langzaam opzetten, waardoor mensen lang wachten voordat ze hulp zoeken. Door de symptomen te herkennen en tijdig een gehoortest te laten doen, kun je veel problemen voorkomen. Ook voor kids is niets zo vervelend als ze door zwemles bijvoorbeeld ineens gehoorverlies hebben omdat die oren vol met water blijken te zitten. Dat super vervelend zijn thuis en op school. Daarnaast zijn er veel praktische tips om goed te blijven functioneren zonder hoortoestel. Een hoortoestel kan een ontzettend fijn hulpmiddel blijven, het vervangt niet jouw gehoor.
Hoewel iedereen automatisch denkt aan een hoortoestel bij gehoorverlies is het zeker niet voor iedereen een uitkomst. Meestal krijg je signalen vanuit jouw omgeving, die hebben het vaak net even beter door. En storen zich meestal sneller. Wanneer je merkt dat je te hard je best moet blijven doen om goed te kunnen verstaan, kan een hoortest vaak goed inzicht geven. Mocht blijken dat uit die test komt dat je gehoorverlies hebt dan zijn er altijd nog verschillende keuzes in wat je daarmee wilt!