Home » Thuiswerken en slechthorend zijn, wat werkt?

Thuiswerken en slechthorend zijn, wat werkt?

Janneke
1.698 Weergaven

Thuiswerken is voor veel mensen het ‘nieuwe normaal’ geworden. Toch blijft het wennen en kan het voor mensen die slechthorend zijn, op sommige vlakken best een uitdaging zijn.  Een koptelefoon over jouw gehoorapparaat heen of spraakafzien wanneer het beeld begint te haperen, lukt vaak niet. Of dat je iemand probeert te verstaan wanneer hij een kopje koffie zet of net even de hond aan het uitlaten is en je de auto’s op de achtergrond hoort razen. Wanneer je slechthorend bent, moeten je hersenen het ‘gemiste’ geluid vaker opvullen, dan bij goed horende mensen.  Met deze nieuwe obstakels erbij, kost dat extra energie. Toch kun je met wat hulp en aanpassingen goed thuis werken. Maar waar moet je dan aan denken? En hoe zorg je ervoor dat jouw energieniveau goed blijft?

Er wordt vaak gedacht dat wanneer je slechthorend bent, je jezelf makkelijker kunt afsluiten. Je hoort het immers toch niet goed. Toch klopt deze gedachte niet. Wanneer je gehoorverlies hebt, word je juist getriggerd door geluiden om je heen. Je brein staat meer op scherp, want hoor ik het wel goed? Krijg ik iets niet mee? Gaat daar mijn telefoon? Zegt hij nou iets tegen mij? Hoor ik beneden iemand roepen?

Dit zijn dingen waar ik ook onzeker door word. Simpelweg doordat ik twijfel aan mijn waarneming. Hoewel ik in mijn werk soms al wat uitdagingen heb, zoals het voorzitten van een vergadering, heb ik daar mee geoefend en weet ik nu wat er voor mij werkt en kan ik daardoor goed functioneren. Maar hoe gaat dat als ik deze vergadering online voorzit? Wat als ik de gezichten niet kan zien? Kan ik iedereen wel horen? Wanneer is er een pauze? Deze gedachten alleen al kosten energie, waardoor het uiteindelijk meer moeite kost om je te kunnen concentreren.

Online vergaderen, of beeldbellen, kost de meeste mensen meer energie. Wanneer je slechthorend bent vaak nog net iets meer. Want jouw brein moet nu nog meer geluid en spraak aanvullen.

Denk maar eens aan:

  • Het wegvallen van het geluid.  
  • Gezichten die minder gedetailleerd zijn, waardoor spraakafzien lastiger is.
  • Beeld en geluid dat kan gaan haperen of vertraagd binnen komt.
  • Of de extra omgevingsgeluiden die soms niet te herleiden zijn; zoals een wasmachine die aan staat.

Ik heb altijd een thuiswerkdag gehad. Maar die had ik juist om op te laden. Het scheelt mij dan namelijk het reizen met het openbaar vervoer. Daarnaast zorg ik op mijn thuiswerkdag voor zo min mogelijk geluiden om mij heen. Het verschil met toen is echter dat ik destijds alleen thuis aan het werk was. Nu heb ik ook een partner die, terwijl ik net in een afspraak zit, de trap af komt rennen, de waterkoker aanzet om lekker een kopje thee te maken. En hoe lief het dan ook is dat ik zelf ook een kopje thee van hem krijg, zorgt het dus wel degelijk voor meer ruis op de lijn. 

Volgens mij herkent iedereen dit soort momenten, toch is het goed om te kijken naar wat er dan wel ondersteunend kan werken. De eerste keer dat ik online een vergadering moest voorzitten met meer dan 10 mensen vond ik best spannend. Ik besefte dat het goed was om voorafgaand al afspraken met elkaar te maken.

Ik deel hieronder een aantal tips met je die jou mogelijk ook zouden kunnen helpen!

 • Bepaal vooraf aan een online vergadering de spelregels! Check het internet met waar je zoal aan kunt denken. En hoe je het beste rollen kunt verdelen.
 • Las een pauze in van minimaal 5 minuten. Bespreek vooraf aan een vergadering na hoelang je dit doet en houd je hier ook aan. Ben je geen voorzitter, maak de ander hierop attent.
 • Bekijk welk programma voor jou het prettigste werkt. Zo kun je met Teams ‘een hand opsteken’ of iemand in de ‘spotlight’ zetten wanneer diegene niet onderbroken mag worden.
 • Zorg dat de microfoons uit staan als mensen niet aan het woord zijn.
 • Laat iemand notities en besluiten bijhouden, en maak ze wanneer dit kan direct visueel.
 • Zet een schrijftolk in! Er wordt dan direct meegeschreven gedurende de vergadering.
 • Doe geen andere dingen tijdens een vergadering, je brein is al hard genoeg aan het werk om te begrijpen wat er gezegd wordt.
 • Draag een headset, met microfoon, zoals een koptelefoon of oortjes voor direct geluid in het oor.
 • Zorg dat je in een aparte ruimte kunt zitten, waar je zo min mogelijk afgeleid kunt worden (zonder waterkoker ;-)).
 • Bespreek met jouw audicien welke mogelijkheden er nog meer zijn voor jouw hoortoestel. Zo bestaan er bijvoorbeeld microfoons die het geluid kunnen versterken of het geluid direct naar jouw hoortoestellen kunnen streamen.

Het is goed om tijdens online vergaderingen in de gaten te houden wanneer je energie weg lijkt te lopen. Op deze manier kun je hierop anticiperen. De ene keer kan het zo zijn dat je meer energie overhoudt aan een vergadering dan een andere. Dit verschilt uiteraard van het moment op de dag tot aan hoeveel mensen tijdens de vergadering aanwezig zijn. Het inplannen van een hoorpauze is daarin extra van belang. Plan deze ruimte in voor jezelf, want hoe meer energie jij overhoudt hoe prettiger voor jou, maar ook voor jouw team!

Heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, wellicht heeft een ander er iets aan!

6 Reactie's

Jeroen Schreuder 28 november 2020 - 13:25

Hallo Janneke,

Voor al mijn video vergaderingen met mijn collega’s maak ik gebruik van een merkgebonden streamer die op de laptop is aangesloten.
De ontvangst is meestal erg goed. Iedere grote hoorapparaat fabrikant heeft zo’n streamer. Zeker het proberen waard.

Antwoorden
Janneke 29 november 2020 - 12:48

Dank voor de tip!!!

Antwoorden
regina 3 december 2020 - 14:03

Je blogs lezen heel prettig, Janneke! Ik deel deze op mijn facebookpagina HoorCoach…zo bereik je ook Vlaanderen 🙂

Antwoorden
Janneke 4 december 2020 - 12:31

Wat onwijs leuk om te horen! En super dat je ze deelt, dank Regina!

Antwoorden
Arianne de Man 8 december 2020 - 08:35

Ik koppel mijn solo-apparatuur aan de laptop en daarnaast maak ik gebruik van schrijftolken, in totaal bijna 300 uur per jaar. Voor een vergadering langer dan 1,5 uur zelfs teamtolken, dan wisselen twee schrijftolken elkaar af. Dit mag in Nederland. Aanvankelijk voelde ik me daarover bezwaard, maar schrijftolken ia een zwaar vak, en het is in niemands belang als ik ze allemaal over de kling jaag.

Tot slot maak ik gebruik van een app, die middels spraakherkenning vertaalt. ik gebruik SpeakSee, maar er zijn er meer. Vroeger gebruikte ik AVA op mijn telefoon; die schijnt inmiddels ook een online mogelijkheid te hebben. Het is niet ideaal, want ik heb vaak best technische overleggen, en dat is voor spraakherkenning lastiger dan een gewoon gesprek. Maar het is beslist beter dan niets als ik een onverwacht overleg met collega’s heb, en in combinatie met de soloapparatuur goed te doen.

Je advies om luisterpauzes in te lassen is heel waardevol. Ik werk 40 uur en ben zwaar slechthorend. Ik heb die pauzes dus ook echt nodig.

Antwoorden
Janneke 8 december 2020 - 19:25

Wat een goede tips! Dank je wel!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten