Home » Hoorjemij || Klinisch fysicus audioloog Maaike de Vrijer

Hoorjemij || Klinisch fysicus audioloog Maaike de Vrijer

Janneke
1.590 Weergaven
Hoorjemij is een rubriek waar andere mensen aan het woord komen! Het gaat om mensen, die op enige manier een relatie hebben met slechthorendheid. Dat kan een partner van zijn, een ouder, een collega, een logopediste, een audicien, of iemand met gehoorverlies.

Ik ben Maaike de Vrijer, 41 jaar, wonend in het bosrijke Bilthoven. Ik woon sinds 2 jaar in een klein huisje aan de rand van het bos, waar ik geniet van mijn tuin en de vele vogel(tje)s die hier rondvliegen. Mijn ‘link’ met oren en gehoor is dat ik als klinisch-fysicus audioloog werk bij Pento, in de audiologische centra in Amersfoort en Ede.

Voordat ik iets vertel over hoe ik daar terecht ben gekomen, eerst nog wat meer over mij buíten mijn werk: Ik heb jaren in een appartement in Utrecht gewoond, maar wilde heel graag meer in de natuur wonen. In de lente wakker worden van het gezang van een merel of winterkoninkje is iets waar ik ontzettend van kan genieten! Ook de rust van een natuurlijke omgeving is me toch meer op het lijf geschreven dan een drukke stad. Toch kom ik nog regelmatig in Utrecht, want de stad heeft natuurlijk ook weer zijn leuke kanten. Mijn favoriete ‘bestemming’ in Utrecht is mijn inmiddels 1,5 jaar oude neefje, die ik het liefst elke dag even zou zien en knuffelen. Ik vind het daarbij superleuk om te zien hoe hij op dit moment een enorme sprong maakt in zijn taal-spraakontwikkeling, elke dag komt er wel een woord bij!

Ik kan mezelf omschrijven als iemand die erg kan genieten van koken en lekker eten. Vooral als ik op een dag ook actief buiten ben geweest gaat er niks boven een goede pasta, curry of een gewoon nieuw uitgeprobeerd gerecht! Sinds corona wandel ik veel meer. Dat deed ik al wel, maar nu is het echt een manier geworden om dagelijks buiten in beweging te zijn en soms ook tot mezelf te komen. Daarnaast houd ik ook erg van fietsen, zowel actief op de racefiets als gewoon lekker een beetje rondfietsen zonder een duidelijk doel voor ogen, met vrienden of alleen. Als de situatie dat weer toelaat wil ik ook heel graag weer eens op fietsvakantie: een paar weken met alle bagage in een paar tassen rondfietsen in een mooie regio in Europa met een vriend(in), dat is toch wel mijn idee van avontuur en genieten😊

Ik vind het ook wel leuk om iets te vertellen over hoe ik terecht ben gekomen bij dit werk:

Al vanaf heel jonge leeftijd ben ik erg nieuwsgierig naar hoe dingen werken en waarom ze zijn zoals ze zijn. En dan met name op het gebied van hoe wij als mens de wereld waarnemen.  Ook blijf ik me maar verwonderen over hoe oneindig mooi, complex en adembenemend de natuur is. Dat heb ik wel meegekregen van mijn vader, die als bioloog zijn enthousiasme over bijzondere insecten, vreemde vogels en prachtige planten met me deelde. Als kind was ik al gebiologeerd door de natuurdocumentaires van David Attenborough, die op zo’n zelfde manier over de natuur kan praten. Hoewel een studie biologie misschien een logische keuze was geweest, heb ik er na mijn middelbare school toch voor gekozen om meer de techniekkant op te gaan. In eerste instantie zelfs ‘hardcore’ werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente, maar wel met als doel om de biomedische richting op te gaan. Ik heb me toen tijdens mijn afstudeerproject verdiept in de manier waarop wij als mens onze balans bewaren als we rechtop staan. Zo’n ogenschijnlijk eenvoudige bezigheid die desondanks een ingenieuze samenwerking van onze zintuigen en spieren vereist!

Daarna koos ik voor een promotieonderzoek in Nijmegen, waar ik mijn nieuwsgierigheid naar de werking van onze zintuigen nog verder kon uitleven. Ik onderzocht hoe wij als mens de visuele wereld om ons heen waarnemen en stabiel houden, zelfs als we zelf in beweging zijn. Ook dit is weer zo’n ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid waar je normaalgesproken niet zo bij stilstaat. Maar zodra er iets mankeert aan je evenwichtsorgaan (of een ander betrokken zintuig) kom je erachter hoe bijzonder het is dat we dit kunnen. Achteraf gezien is het wel grappig dat ik me in die tijd in heel veel zintuigen heb verdiept, behálve het oor, waar ik me nu dagelijks mee bezighoudt!

Aan het eind van mijn promotietijd, voelde ik een sterke behoefte om me meer met de praktische toepassing van al die kennis en nieuwsgierigheid bezig te houden. Het schrijven van wetenschappelijke artikelen gaf me helaas niet de voldoening waar ik naar op zoek was. Daarom ging ik op bezoek bij een vriendin die als audioloog werkzaam was in Amsterdam. En ik zag bij haar hoe mooi dit werk is, waarin je een brug kan vormen tussen de inhoudelijke en technische kennis over het (geh)oor en de mens met een gehoorverlies. Dus was de keuze snel gemaakt, en gelukkig vond ik al snel een opleidingsplek tot audioloog in Amersfoort, waar ik nu nog steeds werk!

1. Wat is jouw relatie tot slechthorendheid?
Ik werk dagelijks met zowel kinderen als volwassenen met een gehoorverlies in mijn functie als audioloog. Hoewel ik zelf geen ervaringsdeskundige ben, weet ik inmiddels wel heel wat over het effect dat gehoorverlies kan hebben op iemands dagelijks leven en over manieren waarop je de negatieve effecten kunt beperken.

2. Wat weet jij dat anderen ook moeten weten?
Ik heb inmiddels geleerd dat de hinder die iemand ervaart van zijn gehoorverlies zeker niet alleen te maken heeft met de ernst van het gehoorverlies, maar met zoveel meer factoren! Iemands persoonlijkheid, draagkracht en hoe de omgeving ermee omgaat spelen, zeker zo’n grote rol. Dat maakt mijn werk zo leuk en ook uitdagend, want ik kan niet alleen afgaan op het audiogram, maar moet ook die andere zaken meenemen voor een goed advies.

3. Welke tip over slechthorendheid zou jij willen geven?
Dat is eigenlijk meer een klein, leuk weetje voor mensen met hoortoestellen, dat ik zelf laatst van iemand leerde: Je kunt heel eenvoudig testen of een hoortoestelbatterij leeg of vol is door hem op tafel te laten stuiteren. Als de batterij vol is, ligt hij direct stil. Is de batterij (bijna) leeg? Dan stuitert hij meerdere keren voor hij stil ligt (probeer het maar eens uit!)

4. Waar luister je graag naar?
Ik luister graag naar mijn neefje, naar vogels en naar muziek. Ik heb een vrij brede muzieksmaak, van pop tot Oosterse muziek en van rockklassiekers tot klassieke muziek (cello en Oosterse snaarinstrumenten vind ik erg mooi), het hangt nogal van mijn stemming af wat ik luister. Ik vind de melodie wel belangrijker dan eventuele lyrics: als iets een fijne ‘sound’ heeft, kan de tekst daar niet veel meer aan afdoen, behalve bij Nederlandstalige muziek😉

5. Welk geluid zou jij niet willen missen?
Poeh, moeilijke vraag. Een geluid waar ik wel echt een hele fijne associatie bij heb is wel het gezang van cicaden en krekels op een zwoele zomeravond. Dat geluid hoor ik maar een paar keer per jaar, en desondanks zou ik het niet willen missen.

6. Wat mis jij in het aanbod op het gebied van beter horen?
Ik mis eigenlijk nog een centrale plek op internet waar je als slechthorende (zowel kind als volwassene) terecht kunt met al je vragen over gehoorverlies en alles dat daaraan verwant is. Een site waar je duidelijk uitleg over allerlei dingen kunt opzoeken in de vorm van filmpjes en links naar andere websites, een soort ‘hoor-wikipedia’, de site waar je als eerst op zoekt voordat je google raadpleegt. Er bestaan natuurlijk al heel veel goede websites die op deelgebieden focussen (waaronder deze blog!), en een website voor professionals (audiologieboek.nl) maar een echt goede, moderne overzichtswebsite voor slechthorenden zelf is er voor zover ik weet niet (maar misschien zit ik er naast?)

7. Wie heb jij verteld over de blog en waarom?
Ik heb Jeroen, mijn leidinggevende, over deze blog verteld omdat ik het zo’n goede, inspirerende site vind, geschreven vanuit jouw eigen ervaringen. Ik wilde hier graag ook wat aan bijdragen. Hij was hier direct enthousiast over. Daarom heb ik ook contact opgenomen. Ik vind het leuk om als audioloog ook in een andere vorm dan alleen in mijn spreekkamer bij te dragen aan de voorlichting en bewustwording rondom slechthorendheid.

Samen hebben we al nagedacht over een nieuwe rubriek waar ik een bijdrage aan zal leveren. Een rubriek met experts die op de website vragen van lezers zullen beantwoorden. Deze zal binnenkort verschijnen!

Ben of ken jij iemand die in deze rubriek zou moeten komen? Laat het mij weten! Wil je reageren op Maaike haar verhaal? Je kunt hieronder een berichtje achterlaten!

2 Reactie's

Willem Richter 2 juni 2021 - 16:49

Mooi verhaal, Maaike. Ik ben wat langer geleden voorzitter van de Cliëntenraad van Pento geweest. Ik herken het enthousiasme dat ik in al die jaren bij heel veel Pento-medewerkers ben tegengekomen. Keep up the good work!

Antwoorden
Wendy 24 juni 2021 - 19:41

Hi Maaike, wat leuk om “je” te lezen via dit stuk. Mooi en persoonlijk en je passie en liefde voor het vak is voelbaar door de letters heen. Je geeft informatie en handige tips overgoten met een sausje van jouw persoonlijkheid! Mooi mens.
Liefs, Wendy

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten