Home » Oren die suizen, wat is het en wat helpt?

Oren die suizen, wat is het en wat helpt?

Janneke
2.240 Weergaven

Een piepend, bonkend, zoemend of ruisend geluid. Het geluid dat je zelf waar kunt nemen, maar anderen niet; tinnitus. Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Ongeveer 30 procent van de mensen heeft  ooit oorsuizen ervaren. Daarvan heeft 10-15 procent er daadwerkelijk last van. De een heeft het in meerdere en de ander in mindere mate. Bij sommige mensen zelfs zo erg dat zij niet meer verder willen leven. Ook ik heb er last van, gelukkig in mindere mate. Tinnitus komt namelijk voor 70 procent bij slechthorenden voor. Net als bij slechthorendheid valt ook dit niet op te lossen met een pilletje of een operatie. Maar wat helpt dan wel? Ik deel je mijn tips en ervaringen in de hoop dat jij er weer iets aan hebt.

Ik heb al veel langer tinnitus, maar had er geen idee van dat deze naam eraan gekoppeld was. Pas toen mijn gehoorproblemen in beeld kwamen en na de operaties de tinnitus sterker werd, ben ik mij er meer in gaan verdiepen. Er komt steeds meer bekendheid over en mensen durven er meer over te spreken. Vroeger werd je toch een beetje weggezet als gekkie, wanneer je vertelde dat je iets hoort, wat een ander niet hoorde.
Hoe komt dit nu? Het probleem ontstaat in het brein, in de auditieve cortex. Dit is een gebied in de hersenen dat er voor zorgt dat geluid kan worden waargenomen. Hier gaan zenuwcellen die geen geluidssignalen meer kunnen ontvangen, ter compensatie met elkaar communiceren. Overactieve delen van de hersenen in het gehoorgebied geven continu signalen. Dit veroorzaakt de tinnitustoon.

Aan het ontstaan van tinnitus kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Je kunt denken aan:

 • Gehoorverlies
 • Langdurige blootstelling aan lawaai of plotselinge harde geluiden
 • Letsel aan hoofd en nek
 • Bijwerkingen van medicijnen
 • Stress

Door mijn operatie werd ik slechthorend. Dit heeft er bij mij voor gezorgd dat mijn brein meer moeite heeft met het selecteren welk geluid voor mij belangrijk is en welk geluid niet. Wanneer er een nieuwe klok in huis komt te hangen, hoor je deze in eerste instantie duidelijk. Daarna komt jouw brein erachter dat deze tik niet belangrijk is. Dus neem je hem niet meer waar. Tenzij je denkt; ‘Hé, ik hoor die klok niet meer, doet deze het nog wel.’ En ineens hoor je hem weer tikken. Zelf heb ik de hele dag door een brommend/ kloppend geluid. Mijn brein denkt dat het belangrijk is dat ik mijn hartslag hoor, dat is best slim bedacht, want dat is natuurlijk ook belangrijk, maar ik vermoed dat ik het zelf niet ga meemaken als ik hem niet meer hoor. Dus hij is er, en wanneer er meer omgevingsgeluiden zijn, worden die voor mijn brein belangrijker en gaat de bonk naar de achtergrond. En draag ik mijn gehoorapparaat, dan hoor ik de tinnitus minder, want dan worden de belangrijke geluiden versterkt. Maar het is constant aanwezig. Heb ik het druk, dan krijg ik er vaak ook een harde piep bij. Zo zijn er dus onbewust dingen die de tinnitus versterken of helpen verminderen.

Meer stress is meer tinnitus. Als jij last hebt van tinnitus zal het geluid sterker aanwezig zijn wanneer je druk bent. Jouw brein is immers moe en heeft nu meer moeite om te bepalen welke geluiden belangrijk zijn en welke minder. Daarnaast is het goed om te onthouden dat alles wat aandacht krijgt, groeit! Hoe meer aandacht er naar het geluid gaat, hoe sterker het wordt waargenomen.

Wat kun je doen?

 • Zoek afleiding. Zit je achter jouw computer en wordt het geluid steeds sterker, wellicht is dit een signaal dat je even een pauze nodig hebt. Ga wat anders doen, je zult zien dat als je daarop jouw aandacht focust het geluid af zal nemen.
 • Doe een ontspanningsoefening. Daarbij is het belangrijk dat je een stem of een geluid uitkiest waar je je prettig bij voelt. Dat is voor iedereen anders. Ik ga goed op een mannenstem, maar komt daar een geluidje onder dan kan ik het weer minder goed verstaan en daar gaat de oefening…  In dit artikel schrijf ik er wat meer over. Ook helpend wanneer de oorsuizen je uit jouw slaap houden.
 • Lees erover! Hoe meer je weet hoe meer je begrijpt! Er is veel onwaar- en onwetendheid over tinnitus. Je vindt zelfs de grootste onzin terug op internet. Wees hierin dus voorzichtig in wat je aanneemt van anderen, en kijk daarin goed naar de bron waar je de informatie vandaan haalt!
 • Boeken waar je aan kunt denken zijn;  
  Oorzaken –  Actieve zelfhulp bij tinnitus en hyperacusis – Arno Lieftink
  Eerste hulp bij oorsuizen – Olav Wagenaar
 • Ga niet vermijden! Zijn er situaties waarvan je het jammer vindt dat je er nu niet meer naar toe kunt omdat je dan meer last krijgt van oorsuizen, dan zal je zien dat het erger wordt. Ik ga liever niet naar het zwembad of een indoor speeltuin. De geluiden zijn harder en intenser, maar ik kán er wel naar toe, ik kies er alleen voor om het niet of minimaal te doen! Met vermijden bedoel ik hierin dus, dat je bewust een keus maakt in jouw activiteiten. En dingen die je wel graag wilt doen, of moet doen, ook blijft doen!
 • Draag op plekken met veel of hard geluid oordoppen om jouw gehoor te beschermen! Harde geluiden kunnen naast beschadiging ook zorgen voor (tijdelijke) oorsuizen. 
 • Cognitieve gedragstherapie helpt! Wanneer je wat ondersteuning wilt, kan een psycholoog of therapeut jou hier goed bij helpen. Er zijn verschillende vormen van therapie die helpen bij tinnitus. Weet dat de oorsuizen niet weg zullen gaan, wel zal je een manier vinden om ermee om te gaan. En daardoor zullen de klachten verminderen.
 • Kijk eens op www.ggmd.nl Hier vind je informatie over de verschillende vormen van behandeling en ondersteuning. Je kunt denken aan een groep of individuele ondersteuning.

Daarnaast is het goed om te weten dat er medicatie is die invloed heeft op tinnitus! Geef het door aan jouw huisarts of apotheek, zodat zij er rekening mee kunnen houden wanneer er medicatie voorgeschreven wordt!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt zie hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

1 Reactie

Anne 20 april 2021 - 18:49

Een vorm van gehoorschade is volgens mij niet de juiste term. Lange tijd werd gedacht dat kapotte haarcellen het fantoomgeluid produceerde maar het meest recente onderzoek laat zien dat het niet in het gehoor zit, maar in het brein. Er zijn ook talloze mensen met tinnitus die geen enkel gehoorprobleem hebben. Daarnaast wordt tinnitus niet als aandoening maar als symptoom gezien (in ons geval van een verward brein door het gebrek aan bepaalde geluiden) van bijvoorbeeld een overbelast zenuwstelsel.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten