Home » Kom niet meer met jouw hoortoestel en mondkapje in de knoop met deze 5 tips!

Kom niet meer met jouw hoortoestel en mondkapje in de knoop met deze 5 tips!

Janneke
1.535 Weergaven
Mondkapjes en hoortoestellen zijn geen goede combinatie. Ze zorgen voor slechthorenden op meerdere vlakken voor obstakels. Niet alleen om anderen te kunnen verstaan. Het zorgt naast hinder en irritatie achter het oor ook voor het kwijtraken van mensen hun hoortoestellen bij het op en afdoen van de mondkapjes. Ondertussen dragen we al langer mondkapjes en zijn er oplossingen voor. Je kunt ze kopen of je vindt voorbeelden om door geïnspireerd te raken. Ik deel ze hieronder met jou.

Toen de mondkapjes ingevoerd werden was het een uitdaging om aan mondkapjes te komen. Voor mijn werk ging ik midden in de pandemie met de trein en de metro of de tram. Er was toen geen mondkapjesplicht, maar ik moest ze wel dragen in het openbaar vervoer. Op dat moment was het ruime aanbod er nog niet. Op mijn werk werden voor het personeel mondkapjes gemaakt van oude hotellakens. Een ramp, omdat de elastieken te breed waren achter mijn oor en ik er totaal niet doorheen kon ademen. Ik had het er met een vriendin over en zij kende iemand die wel wat mondkapjes voor mij kon maken. De week erop kreeg ik een envelop thuis met een aantal mondkapjes erin. Verschillende modellen, zelfs eentje met een venster erin, zodat je iemands mondbeeld kunt zien. Een uitkomst voor mij waren de mondkapjes met de elastieken over het hoofd. Het elastiek is dus langer, waardoor je deze in zijn geheel over het hoofd trekt en ze dus nooit achter de oren zitten. Ik heb deze toen uiteraard ook met andere slechthorenden gedeeld en ook zij werden er enthousiast van.  Hierdoor heb ik zelf nooit hinder ondervonden met mijn hoortoestellen.

Tips om het mondkapje en de hoortoestellen samen te kunnen dragen:

Mondkapje met twee elastieken.

Dit mondkapje kun je zelf (laten) maken of de elastieken van jouw mondkapje vervangen om tot dit resultaat te komen.

Saveclip van allesvoororen.nl

De saveclip of earsaver zie je in allerlei vormen en maten voorbij komen. Dit is denk ik de meest voorkomende. Deze is van plastic, maar ze zijn er ook in siliconen.

Haarband earsaver

Deze haarband met mondkapje zorgt ervoor dat je door een knoopje op de haarband de mondkap naar achteren kunt dragen en het elastiek van de mondkap daaraan vast kunt klikken. Naast mooi dus ook handig!

Wokkel earsaver

De haarwokkels zijn weer helemaal terug van weggeweest. Ook ik vind ze ideaal. Maar hier hebben ze er nog een lintje aan gemaakt, waardoor je de elastieken van jouw mondkapje vast kunt maken aan de knopen. Ideaal! Maar je moet natuurlijk wel haar hebben.

Earsaver mondkapje zelf haken

En ben je creatief en wil je zelf aan de slag? Bekijk dan deze youtube video om te zien hoe jij zelf een oorbeschermer kunt maken met naalden en wol.  Twee knopen erop, en je bent klaar!

Ik draag nauwelijks mondkapjes die achter mijn oor gaan, en ben zelf dus erg dankbaar voor de mondkapjes met de elastieken achter het hoofd die ik heb gekregen. Geregeld zie ik mensen bij de supermarkt die moeite hebben om hun mondkapje af te doen. Want een hoortoestel is een ding, maar in combinatie met een bril is het nog een extra uitdaging. Ondanks dat deze mogelijkheden er zijn, raken mensen toch nog geregeld hun hoortoestel kwijt. Naast dat het zeer vervelend is, kan jouw hoortoestel natuurlijk ook beschadigd of kapot raken. Dit zijn dingen die je wilt voorkomen. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er genoeg andere opties te vinden, waar vast iets voor jou tussen zit! En laten we daarnaast hopen dat de mondkapjes binnenkort niet meer nodig zijn. Want uiteindelijk is dat nog de beste oplossing!

Heb jij nog tips of ideeën? Deel ze hieronder, wellicht heeft een ander er weer iets aan!

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten