Home » Een cursus voor slechthorende mensen? Doen! Investeer in jezelf!

Een cursus voor slechthorende mensen? Doen! Investeer in jezelf!

Janneke
979 Weergaven

Op werk kun je jezelf wellicht op verschillende manieren ontwikkelen. Met een opleiding of cursus gericht op jouw werkgebied. Maar wist je dat er ook manieren zijn om jezelf te ontwikkelen wanneer je slechthorend bent? Er zijn diverse organisaties die aanbod hebben in een cursus voor slechthorende of mensen met gehoorverlies. Je kunt dan denken aan groepen, individueel, maar ook online cursussen. Daarnaast zijn er vaak ook vergoedingen te regelen. Lees er hieronder meer over.

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk. Vanuit mijn werk heb ik diverse opleidingen gedaan, maar weinig die echt gericht zijn op mijn eigen ontwikkeling. Vanuit de psychologie kant, zit dit aspect altijd wel verweven in de opleiding die je volgt. Dus op die manier pakte ik dat stuk er wel bij. Totdat ik slechthorend werd en de noodzaak vergroot werd. Het lukte niet meer goed om te functioneren op werk, en ik had veel vermoeidheidsklachten. Ik moest dus wel in actie komen. Want doorgaan op de manier van voordat ik slechthorend werd, ging niet meer. De reden waarom je jezelf wil ontwikkelen maakt niet uit, de wijze waarop je dit doet ook niet. Wat wel belangrijk is, is dat het bij jou past! Waar kun je aan denken als het gaat om een cursus voor slechthorende mensen?

Er is een divers aanbod van een cursus voor slechthorenden of wanneer je last van gehoorverlies hebt. Van belang is om te bedenken en te bekijken wat je nodig hebt, of wat je zou willen. Hoeveel tijd heb je? Zoek je iets in de avond of juist overdag? Wil je het individueel? En wat is jouw budget?

pexels-christina-morillo-1181224

Specialistisch cursus aanbod

Wanneer je op meerdere gebieden vastloopt, kan een organisatie die hierin gespecialiseerd is, helpen. Zij kunnen dan vaak trainingen of ondersteuning aanbieden binnen de gebieden die voor jou op dit moment belangrijk zijn. Soms is het ook mogelijk om een losse training bij een organisatie te volgen, je kunt even kijken bij de GGMD, Auris of Kentalis.

Coaching voor mensen met gehoorverlies

Een coach helpt bij individuele vraagstukken. Dit kan zowel op privé als op werkgebied zijn. Als er sprake is van het laatste, is het de moeite waard om met jouw werkgever te onderzoeken of er een vergoeding mogelijk is. Je kunt ervoor kiezen om een coach bij jou in de buurt te zoeken. Maar daarnaast kun je ook voor een online traject kiezen. Je zult altijd eerst een intake bij iemand hebben, zodat je kunt ervaren of je een klik met de ander voelt. Zelf heb ik mijn traject bij een hoorcoach als erg helpend ervaren. Wat ik vooral prettig vond, is dat de coach mij hielp om ruimte te maken voor mijn slechthorendheid, en mij handvatten mee kon geven die ik direct kon toepassen.

Online cursus ook wanneer je slechthorend bent!

Door corona zijn er steeds meer trajecten online gestart. En dat is een ontzettende uitkomst wat mij betreft. Het aanbod van een cursus voor slechthorende mensen is nou eenmaal wat kleiner. Op deze manier wordt de markt vergroot. Zo kun je nu ineens cursussen volgen van over de wereld. Ik volgde ook een cursus van dichtbij over de grens; België. Een online traject ‘Hearing like a boss’. Eerst vond ik het een beetje spannend. Want kan ik het wel goed verstaan? Kost het mij niet meer energie als ik voor de laptop zit? Ik merkte dat het voor mij goed werkte omdat ik het in mijn eigen tijd kon volgen. Op de bank met een theetje, of net even dat moment wanneer de baby sliep. Enige discipline is dan wel van belang. Daarnaast kun je ook bepaalde onderdelen wat sneller doorlopen, of nog een keer terug kijken. Check even of de cursus die wordt aangeboden ook wordt ondertiteld! Dat vond ik bij deze cursus ook echt een must!

Voordat ik een cursus doe heb ik soms een heel rijtje met waarom het niet te doen, tijd en geld is daar dan meestal aan verbonden. Wanneer ik het wel doe merk ik hoe het mij weer verruimt. Maar bovenal merk ik dat het gewoon echt belangrijk is om tijd voor mijn gehoorverlies, maar ook voor mijzelf te maken. Het is van belang om jezelf te ontwikkelen. En twijfel je nog aan waarom of hoe?

LET’S DO THIS!

  1. Maak tijd
  2. Geloof in jezelf
  3. Stel jezelf open
  4. Maak een lijst met dingen die energie geven en kosten
  5. Lees erover op het internet of koop een boek

Vergoeding

Er zijn organisaties die een cursus voor slechthorende of mensen met gehoorverlies aanbieden die deels vergoed kunnen worden door de zorgverzekeraar. Om de kosten door de verzekering vergoed te krijgen, is dan vaak een verwijsbrief nodig. Is door een audioloog of specialist vastgesteld dat het gehoorverlies aan beide oren meer dan 35db is? Dan is een verwijsbrief Zvw-ZG (Zorgverzekeringswet-Zintuiglijk Gehandicapten) van de huisarts vaak voldoende. Is dit gehoorverlies niet vastgesteld, dan kan alleen de audioloog of specialist je verwijzen. Voorbeelden van een cursus voor slechthorende of mensen met gehoorverlies is; hoe je kunt omgaan met slechthorendheid of hulp bij communiceren.

Daarnaast is het ook altijd goed om dit met jouw werkgever te bespreken. Soms is er een potje, waardoor je (een deel) vergoed kan krijgen.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten