Home » Behandeling, prothese en follow-up bij cholesteatoom.

Behandeling, prothese en follow-up bij cholesteatoom.

Janneke
4.405 Weergaven
Cholesteatoom kan tot op heden alleen maar met een operatie worden verwijderd. Dit is een ingrijpende operatie, omdat deze via de schedel wordt uitgevoerd. Ik vond de ingreep alle keren intens. En hoewel je vaak na een paar weken weer goed kunt functioneren, kunnen de restklachten tot wel een jaar na operatie duren. Omdat de kans op recidive groot is bij deze aandoening, blijf je voor langere tijd onder controle bij de KNO arts. Welke operaties er zijn en hoe het vervolg is van de cholesteatoom behandeling lees je hieronder terug.

De operatie wordt meestal een sanerende (schoonmakende) operatie genoemd. Deze operatie heeft 4 doelen:

  1. Volledige verwijdering van het cholesteatoom
  2. Zorgen dat er geen nieuw cholesteatoom ontstaat
  3. Oor moet “hygiënisch” zijn (droog, zelfreinigend en waterbestendig)
  4. Gehoor zo goed mogelijk herstellen

Er zijn een aantal verschillende operaties die een KNO-arts kan kiezen voor de sanerende operatie, afhankelijk van de uitbreiding van het cholesteatoom:

  • Als het een klein cholesteatoom is, zal de KNO-arts ervoor kiezen om zoveel mogelijk middenoorstructuren te behouden. En hierbij ook de gehoorgang en de scheidingswand tussen de gehoorgang en het mastoid te laten staan. Dit noemt de KNO-arts een canal wall up operatie. Het kan zijn dat er kapotte/missende gehoorbeentjes aanwezig zijn of dat een deel van de gehoorbeentjes wordt uitgenomen om het cholesteatoom helemaal te kunnen verwijderen. Het kan dat de KNO-arts bij de sanerende operatie de gehoorbeentjes al kan herstellen, maar hij kan er ook voor kiezen om dit op een later moment alsnog te doen.
  • Als het cholesteatoom echter te groot is, zal de scheidingswand tussen de gehoorgang en het mastoid moeten worden afgebroken. Dit noemt een KNO-arts een radicaalholte of canal wall down operatie. Het voordeel hiervan is dat het cholesteatoom vrijwel nooit meer terugkomt. Echter, is het wel nodig dat het oor frequent wordt gereinigd van oorsmeer. Ook is het oor niet helemaal waterbestendig en gehoorverbetering door middel van een operatie is beperkter.
  • Het opvullen van de mastoidholte (benige obliteratie) wordt steeds populairder en is te combineren met de twee bovengenoemde procedures. Hierbij wordt het mastoid volledig opgevuld, met bot, glas of eigen vetweefsel. Het voordeel hiervan is dat er een hele kleine kans is op residu cholesteatoom en ook de nadelen van een canal wall down procedure zijn opgeheven.

Voor deze operaties staat ongeveer 2- 2,5 uur. Al mijn operaties duurde globaal 5 uur, maar ze kunnen ook zeker langer duren. Daarna duurt het altijd nog even om bij te komen van de narcose. Meestal mag je na de operatie weer naar huis. In sommige ziekenhuizen blijf je een nachtje slapen.


Soorten ketenreconstructies bij cholesteatoom behandeling:

Er kan bij zowel de sanerende operatie als bij de kijkoperatie gekozen worden om het gehoor te verbeteren door middel van een ketenreconstructie. Door het cholesteatoom kunnen de gehoorbeentjes beschadigd zijn of weggedrukt. De KNO-arts heeft een aantal mogelijkheden om te proberen het gehoor te verbeteren:

  • TORP: total ossicular replacement prosthesis. Hierbij zijn alle gehoorbeentjes vervangen door een prothese.
  • PORP: partial ossicular replacement prosthesis. Hierbij is een deel van de gehoorbeentjes vervangen door een prothese. Maar dit kan alleen de hamer of het aambeeld zijn maar nooit de stijgbeugel.
  • Kraakbeen prothese: Hierbij wordt kraakbeen gebruikt als prothese. Dit is een alternatief voor de TORP en PORP omdat een nadeel van een synthetische prothese is dat deze kan worden afgestoten.
  • Incus interpositie. Hierbij wordt de incus anders gepositioneerd om de verbinding tussen stijgbeugel en hamer te herstellen.

Ik heb de eerste twee opties van de protheses. Helaas kon de TORP onvoldoende hechten aan het bot, waardoor deze niet functioneert. Ik merkte dit al best snel. Het advies van de arts is om de gehoortest echt af te wachten, maar meestal kun je wel een verschil merken. Dit houdt niet in dat de prothese het nooit zal kunnen doen, er is altijd nog de mogelijkheid om op een later moment nogmaals deze operatie uit te voeren. Bij de andere operatie kreeg ik een PORP, na een paar weken hoorde ik al resultaat.


Na de operatie zal je nog een aantal keren terug moeten voor controle. Na drie maanden volgt er een gehoortest en meestal ben je dan even klaar met de controles.

Ongeveer na een jaar zullen patiënten opgeroepen worden voor de controle. De follow-up van cholesteatoom wordt of gedaan door een second-look operatie (kijkoperatie) of door middel van een MRI.

Tijdens de kijkoperatie zal de KNO-arts controleren of er geen restje van cholesteatoom is achtergebleven (residu cholesteatoom). Dit kan ook door middel van een MRI, echter bij een te klein cholesteatoom kan het zijn dat deze niet wordt waargenomen.

Daarnaast is follow-up voor een langere tijd van belang omdat de kans op residu of recidief cholesteatoom aanwezig is. Voor het uitvoeren hiervan wordt gebruik gemaakt van de MRI. Deze wordt zowel bij volwassen als kinderen bij 1, 3 en 5 jaar na de operatie gedaan. Bij kinderen kan er nog in het tweede jaar na een cholesteatoom operatie een MRI worden gemaakt, omdat bij kinderen het cholesteatoom sneller groeit.

Dat houdt niet in dat het cholesteatoom daarna niet meer terug kan groeien. Het is daarom altijd van belang om de symptomen goed in de gaten te houden en op tijd aan de bel te trekken.

*dit artikel is in samenwerking met Fleur ten Tije geschreven, PHD onderzoeker naar cholesteatoom.

2 Reactie's

Brenda 7 juni 2023 - 23:26

Goed en duidelijk omschreven. Leest fijn weg, thanks Janneke!

Antwoorden
Dennis Hoffman 5 februari 2024 - 19:41

Een keer een prachtig en duidelijk omschreven verhaal Janneke. Ik heb aan beide oren cholesteatoom. En door dit verhaal zijn dingen voor mij duidelijker geworden. Thanks

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten