Home » Wil je aan de slag met gebarentaal? Dit is wat je moet weten en hoe je kunt starten!

Wil je aan de slag met gebarentaal? Dit is wat je moet weten en hoe je kunt starten!

Janneke
2.451 Weergaven

De Nederlandse gebarentaal werd in 2020 officieel erkend als taal. Daar ging een hele geschiedenis aan vooraf die velen niet kennen. Zo werden dove kinderen vroeger gedwongen om Nederlands te spreken en werden gebaren voor lange tijd verboden. Gelukkig is er al veel veranderd, en zijn er steeds meer mensen die de gebarentaal zijn gaan bestuderen en het meest bijzondere uit deze taal toepassen in hun eigen leven. Ook ik ben mij hierin gaan verdiepen en hoop dat het hierdoor steeds meer een onderdeel van mijn manier van communiceren zal gaan worden. Hoe ik dit aanpak vertel ik je hier!

Toen ik een paar jaar geleden slechthorend werd, ging ik mij verdiepen in wat dit voor mij zou betekenen. Ik kwam erachter dat er weinig te vinden is over het onderwerp slechthorendheid . Wanneer ik mij wilde aanmelden voor een ‘lotgenoten groep’ online, stonden er duidelijke instructies waar je aan moest voldoen. Meestal voldeed ik hier onvoldoende aan, of schrok het mij zo af dat ik mij maar niet aanmeldde. Voor mij leek de doven cultuur niet erg toegankelijk. Maar was dit ook zo, of had dit meer te maken met mijn eigen onwetendheid? Vanwege mijn gehoorverlies door cholesteatoom is er de mogelijkheid dat mijn gehoor verder achteruit kan gaan en daarbij mijn gehoorverlies ook. Hoe ga ik dan communiceren? Ik wilde mijzelf gebarentaal gaan aanleren, maar merkte dat dit niet eenvoudig was.

Met de drukte van alle dag kwam ik er nauwelijks aan toe. Omdat er niemand in mijn omgeving slechthorend is, word ik er ook niet toe gedwongen om er meer mee te oefenen. Ik heb hetzelfde met vreemde talen zoals Engels. De eerste dagen op vakantie is een drama, na de eerste week gaat het prima en gooi ik er zelfs wat grappen uit!

Met gebarentaal is dit niet het geval. Want waar en met wie ga ik gebaren oefenen? Ik moet mijzelf dus echt motiveren om ermee aan de slag te gaan.

Wat kan helpen?

– Doe een online cursus gebarentaal

– Bekijk filmpjes online

– Koop een boek over gebarentaal

– Haal gebarenkaarten in huis

– Volg via social media accounts met gebarentaal

Maar allereerst verdiep je erin! Zo kom je te weten of het iets voor jou kan zijn, en ook op welke wijze je het zou kunnen toepassen en wat je hier dan voor nodig hebt. Gebarentaal is geen universele taal. Soms verschillen gebaren zelfs per regio. Er zijn ongeveer 140 verschillende gebarentalen bekend. Ongeveer 10 procent van alle doven gebruikt gebarentaal. In België gebruikt men VGT en in Nederland NGT. Toch zie je soms ook NmG voorbijkomen. Hier zit een duidelijk verschil in!

pexels-cottonbro-6322489
Wat is NGT/VGT en NmG?

NmG= Nederlands met gebaren
NGT= Nederlandse gebarentaal
VGT=Vlaamse gebarentaal

Het grootste verschil tussen Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met Gebaren (NmG) is dat NGT een taal is. NmG is dat niet. NGT is een zelfstandige taal die beïnvloed is door, maar niet gebaseerd is op de Nederlands gesproken taal. NmG heeft de Nederlands gesproken taal wel nodig.

Een voorbeeld hiervan zijn de baby-en kindgebaren. Dit zijn losse gebaren die ondersteunend worden ingezet om gesproken taal visueel te ondersteunen. Op die manier kun je laagdrempelig gebaren leren en ze ook dagelijks toepassen. Voor mij zou dit dus de manier kunnen zijn om met gebaren aan de slag te kunnen gaan. Er is nog een alternatief: Nederlands spreken en spraakondersteunende gebaren maken. Dat is vaak een uitkomst voor horenden en slechthorenden in Nederland. Dan hoef je niet de hele nieuwe grammatica te leren en kom je met een aantal gebaren al heel ver.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

1 Reactie

Nienke Fluitman 11 oktober 2021 - 23:23

Voor wie zelf aan de slag wil met kinderen op school http://www.gebarentaalinelkklaslokaal.nl met het werkboekje in de hand aan de slag met de elearning die start met de QRcode! Ook leuk voor volwassenen 🤟

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten