Home » Hoorjemij|| Hondencoach voor slechthorenden!

Hoorjemij|| Hondencoach voor slechthorenden!

Janneke
1.355 Weergaven
Hoorjemij is een rubriek waar andere mensen aan het woord komen! Het gaat om mensen, die op enige manier een relatie hebben met slechthorendheid. Dat kan een partner van zijn, een ouder, een collega, een logopediste, een audicien, of iemand met gehoorverlies.

Even kennismaken. Ik ben Anne Dubois, 58 jaar, partner van Willem, moeder van Dieke, Daan en Mo. Allen 20+. Sinds 4 jaar woon ik met veel plezier in Rijs, in het bloedmooie Gaasterland in Zuid West Friesland. Hiervoor woonde ik 12 jaar in Oosthuizen, zowat aan de overkant van het IJsselmeer. Wij kenden hier niemand, zijn verliefd geworden op het huis en de plek en hebben de stoute schoenen aangetrokken, wij zijn het avontuur aangegaan. Geheel spontaan. Mijn man en ik hebben hier beiden een nieuw bestaan opgebouwd in hele korte periode en we hebben een nieuwe werkomgeving voor onszelf gerealiseerd. Wij hebben hier geen dag spijt van gehad. Na een jaar kwam onze jongste dochter weer bij ons inwonen. Zij had daarvoor 4 jaar zelfstandig gewoond vanaf haar 16e. Ook zij heeft hier een eigen netwerk en werkkring opgebouwd en geniet van haar paard.

Ik woon aan het Rijsterbos. Dagelijks maak ik, weer of geen weer, heerlijke wandelingen samen met onze honden Deejay en Pelle.  In het bos, op een mooie plek hier in de buurt of onderweg naar of van mijn klanten. Het zijn beide jachthonden voor wie deze omgeving een enorme verrijking is van hun kwaliteit van leven. De reeën staan vaak vlak tot aan onze tuin, er springen en sprinten hazen voor hun neus en er is nog veel meer interessants aan vogels en andere beesten te ruiken en waar te nemen.

Ik werk als zelfstandig bedrijfsmaatschappelijk werker en als loopbaan- en re-integratiecoach en ben hiervoor Noloc gekwalificeerd. Bij dit werk zet ik waar nuttig en nodig mijn honden in als co-coaches. Hiervoor ben ik gekwalificeerd als AAI (Animal Assisted Intervention) professional. Samen zetten wij ons in om onder andere het leven van slechthorenden te verrijken en weer kwaliteit van leven te laten ervaren als zij dit kwijt geraakt zijn.

Vragen aan mij!

  1. Wat is jouw relatie tot slechthorendheid?

Ik heb op het audiologisch centrum bij Kentalis in Amsterdam en Almere als audiologisch maatschappelijk werker gewerkt. Ik ben als loopbaan- en re-integratiecoach gespecialiseerd in mensen met gehoorproblemen. Ik begeleid samen met mijn honden veel mensen die met gehoorproblemen uitvallen van werk.

Door mijn kennis en kunde met anderen te delen in de samenwerking kunnen mensen weer kwaliteit van leven gaan ervaren wanneer zij dit kwijt geraakt zijn als gevolg van hun slechthorendheid, tinnitus en/of hyperacusis. Mijn honden kunnen daar ook heel mooi aan bijdragen.

2. Welke tip over slechthorendheid zou jij willen geven?

Veel mensen die met slechthorendheid bij mij komen denken dat zij een probleem hebben dat zij moeten oplossen en dat mensen in hun omgeving daar zo min mogelijk last van moeten hebben. In reactie op die gedachte gaan ze nog iets meer hun best doen en gaan daarmee over hun eigen grenzen heen. Mijn tip is om deze gedachte los te laten en hier vanuit een ander perspectief naar te gaan kijken. De mensen in jouw omgeving vinden jou de moeite waard en uit respect voor jou kun je van hen vragen om op een andere manier in hun communicatie met jou rekening te houden. Dus durf te vragen. Daarmee kun je een hoop verloren energie voorkomen!

3. Wat mis jij in het aanbod op het gebied van beter horen?

Wat ik mis is het eerlijke verhaal over wat leven met slechthorendheid impliceert, iedere dag opnieuw en wat versterkt wordt door reclames van audiciens etc. , waarmee de indruk bestaat dat slechthorendheid simpel op te lossen is met behulp van hun apparaten en dat je dan nergens meer tegenaan loopt. Dit kan voor misverstanden zorgen die niet nodig zijn. Ik mis reële verwachtingen.  Ik ben daarom ook blij met deze site van Hoorstyle die een platform aan slechthorenden biedt en ruimte laat om feitelijke ervaringen uit het dagelijkse leven te delen en de informatie die verspreid beschikbaar is, probeert te bundelen.

4. Welk geluid mis jij?

Ik mis het eerlijke verhaal- ‘geluid’ dat er mag en moet zijn. Ik mis regelmatig het ‘geluid’ in de samenleving van inclusie en dat je meer bent dan je handicap. Dat, hoe vreemd dat wellicht ook mag klinken, er ook voordelen kunnen zijn aan de communicatieve behoeftes bij slechthorendheid.

5. Welke website/ boek/ zou jij aanbevelen?

Ik heb een heel document met sites en informatie die ik mensen aanbeveel. Afhankelijk van hun vragen. Ik beveel zeker deze site van Hoorstyle aan.

6. Waar luister je graag naar?

Vanuit mijn persoonlijke leven naar de natuur en de mensen die mij dierbaar zijn. Vanuit mijn professionele leven graag naar de ander en naar mijn honden. Ik probeer hen echt te horen.

7. Welk geluid zou jij niet willen missen?

De stemmen van de mensen die mij lief zijn en de geluiden vanuit de natuur. En als ik heel eerlijk ben…..geen enkel geluid.

8. Zit er een voordeel aan slechthorend/ doof zijn?

In mijn ogen zitten er ook voordelen aan slechthorend zijn, op basis van mijn ervaringen met slechthorende mensen. Mijn ervaring is dat slechthorenden o.a. beter luisteren, meer aandacht voor mij hebben als gesprekspartner, beter non-verbale communicatie lezen en daardoor sneller door kunnen hebben wanneer er ‘iets’ is, er meer rust in de communicatie komt, je met behulp van gebaren een breder pallet voor expressie hebt,  vergaderingen effectiever kunnen zijn wanneer de communicatieregels gehanteerd worden die slechthorenden nodig hebben.

9. Wat betekent geluid voor jou?

O.a. veiligheid, ontspanning, focus, vertrouwen, bewustwording, informatie, communicatie, emotie, adem, vrijheid, beleving, ervaring.

En stilte?

Rust, ruimte, genieten, creativiteit, nodig!

10. Wat is je favoriete plek?

Waar mijn hart is.

11. Waar word je gelukkig van?

In mijn werk word ik gelukkig van klanten die weer perspectief en kwaliteit van leven gaan ervaren en over nieuwe energie kunnen beschikken.

En verdrietig?

Het gemak waarmee mensen over elkaar kunnen oordelen zonder nieuwsgierig te zijn.

Ben of ken jij iemand die in deze rubriek zou moeten komen? Laat het mij weten! Wil je reageren op Anne haar verhaal? Je kunt hieronder een berichtje achterlaten! En wil je meer weten over haar werk? Neem dan een kijkje op haar website!

3 Reactie's

Hermine 13 augustus 2021 - 00:18

Wat eern mooi artikel Anne. Bijzonder. Zowel je vader. Als je moeder resoneren erin.

Antwoorden
P. Niesten 21 november 2021 - 09:34

Zoals het hier beschreven staat, klopt helemaal. Toen je nog bij Kentalis werkte, heb je je met ziel en zaligheid ingezet om mijn man Frans in 2016 zijn leven weer op de rails te krijgen. Je hebt ons echt met alles geholpen. Frans blijft wel sneller moe dan ieman die niet slechthorend is, maar kan het nu toch een stuk beter handelen.
Nog altijd bedankt,

Petra Niesten

Antwoorden
Tamara 1 maart 2023 - 23:49

In 2015 kwam ik bij Kentalis omdat de impact van mijn gehoorverlies, tinnitus en hyperacusis, veel groter waren en veel meer impact hadden op mijn leven, dan ik zelf dacht.
Ik kreeg gesprekken met lieve Anne en voor mijn gevoel heeft ze echt mij gered en door de eerste periode heen gesleept. Ik lag compleet in de vernieling en kon alleen nog maar huilen. Zij heeft mij alles uitgelegd, met een engelen geduld en hoop gegeven voor de toekomst. Toen ze na aantal keer zei dat de zorgverzekering maar zoveel gesprekken vergoedden en ik daar doorheen was, raakte ik in paniek. Zij was voor mijn gevoel mijn steun pilaar in deze moeilijke tijd. Ze heeft mij toen doorverwezen naar een psycholoog gespecialiseerd in gehoorverlies en daar bleek dat er nog veel meer met mij aan de hand was dan alleen opgebrand.
Ik ben nu 8 jaar verder, heel veel therapie gehad, keihard gewerkt om terug te komen. Ik kan ondertussen Nederlands ondersteund met gebaren en doe al 2,5 jaar vrijwilligerswerk op een school. En ik ben begonnen met een traject om weer te gaan werken. Nog vaak denk ik aan Anne en M de psycholoog, hun hebben mij zo gesteund, hoop voor de toekomst gegeven en voor mijn gevoel echt mij door de kuttigste periode in mijn leven geholpen.
Ik ben vorige maand 50 geworden en heb dit gevierd met een feest (wie had dat ooit gedacht dat dat nog zou kunnen) en maak wel eens de grap dat ik Tamara 2.0 ben nu!
Anne als je dit leest; nogmaals dankjewel, ben je nog steeds zo dankbaar🙏🏼

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten