Home » Hoe en waar kies je het juiste gehoorapparaat?

Hoe en waar kies je het juiste gehoorapparaat?

Janneke
730 Weergaven

Ik vond het een zoektocht en was halverwege bijna gestopt! Een geschikt gehoorapparaat, wat is dat eigenlijk? En wat is er mogelijk? Ik ging op zoek en vond een gehoorwinkel. De audicien van deze hoorwinkel koos het gehoorapparaat voor mij. Ik kreeg uitgebreide gehoortesten, er werd alle tijd genomen voor mijn vragen en we bespraken mijn leefsituatie. Een paar weken later kwam hij met het ‘juiste’ apparaatje. Het vinden van de juiste hoorwinkel en audicien kost tijd, uiteindelijk kwam ik bij OogvoorOren uit. Waarom vertel ik je hier!

Maar eerst nog even terug waarom ik weg ging bij mijn huidige audicien. Want hoewel er alle tijd werd genomen, voelde het toch een beetje beperkt. Ik kreeg geen menukaartje waar ik uit kon kiezen en er waren maar weinig smaken. Dat is anders dan dat ik ‘normaal’ gewend ben.. Ik ben juist iemand die, voordat ik een restaurant uit kies, kijk of er goed eten en lekkere wijnen op de kaart te vinden zijn. Dat was hier niet het geval. Los van alle vrolijk lachende grijze mensen die aan de muur op de posters hingen, voelde ik mij er ook niet zo thuis. Ik voelde me nou eenmaal geen vrolijk, lachend mens, met dat dingetje in mijn oor. Laat staan dat ik grijs ben.. Na het ‘juiste’ toestel te hebben afgerekend, bleef ik moeite houden met instellen. Ik ging vele malen terug naar de winkel om mijn gehoorapparaat in een geluidsdichte ruimte goed af te stellen om vervolgens de drukte weer in te lopen. Dat voelde een beetje als de zwemslag leren op het droge om daarna direct zonder bandjes het water in te springen. Want na verschillende instellingen van het gehoorapparaat lijkt het erop dat je er klaar voor bent, totdat je naar buiten stapt…. En om je een wat duidelijker beeld te geven van hoe vaak ik dit deed; ik denk minimaal 10 keer.

Ik vond de overgang vanuit de gehoorwinkel naar de ‘echte wereld’ erg groot. Na mijn gehoorapparaat weer opnieuw te hebben ingesteld, kwam ik thuis, waar Tijn met de lego speelde en er een kopje op het aanrechtblad werd gezet. Mijn eerste gedachte was meteen ‘uit dat ding’. Maar ik hield vol, want ik moest erdoorheen… Ik heb het er geregeld met mijn audicien over gehad. Was ik te gevoelig voor het geluid? Stelde ik mij aan? Wat maakte dat in de winkel het geluid toch anders leek dan thuis? De oplossing was er niet… Dacht ik, totdat ik verder ging zoeken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
OogvoorOren komt ook bij je thuis! Naast dat het bij mij niet anders had gekund, omdat ik kort daarvoor geopereerd was,  vond ik het ook praktisch, fijn en makkelijk.

Ik was zelf in een nieuwe situatie beland, omdat ik door mijn operatie aan beide oren (tijdelijk) slechthorend was geworden. Met mijn huidige gehoorapparaat lukte het niet goed om te functioneren.  Aan de keukentafel werd mijn gehoor getest en het hoortoestel afgesteld! Tijn zat naast mij te kleuren en te kletsen, Jaime zette een kop koffie. Daarna gingen zij even weg zodat ik nog wat rust had om het toestel verder af te kunnen laten stellen. Het ging eigenlijk heel gemoedelijk en relaxed.

Zelf was ik wat sceptisch over het afnemen van de gehoortest, want lukt dat wel als je niet in een geluidsdichte bunker zit? Om die reden had ik mijn gehoortest die een paar maanden ervoor in een hoorwinkel was afgenomen erbij gepakt. En wat bleek? Er was geen verschil.

Dit is een van de redenen dat ik een samenwerking aangegaan ben met OogvoorOren. De andere belangrijkste reden voor mij is dat zij ook onafhankelijk zijn! Zij bieden alle hoortoestellen op hun eigen website aan. Een overzicht met alle prijzen en voor- en nadelen van de toestellen op een rij. Hier dus wel een ‘menukaart’. Op deze manier kun je dus zelf vergelijken en kiezen!

Wat betreft de verschillende hoortoestellen vind ik het belangrijk om een onafhankelijk beeld neer te kunnen zetten! Er zijn veel verschillende modellen en aanbieders op de markt. Daarbij komt dat je met de gehoorapparaten tegenwoordig niet alleen maar beter kunt horen, maar er soms ook nog slimme gadgets aan gekoppeld zitten. Net als telefoons, zijn ook gehoorapparaten in een enorme ontwikkeling, er wordt steeds meer mogelijk.  Wie had een paar jaar geleden gedacht dat je ermee zou kunnen bellen, je geen losse batterijen meer nodig zou hebben of dat je jouw gehoorapparaat een opdracht kunt geven om een herinnering te noteren?

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat ze een enorme invloed hebben op jouw dagelijkse functioneren! Ik wil daarom verschillende gehoorapparaten en merken gaan testen en reviewen.  Ik krijg niet betaald per positieve review, maar schrijf en deel onafhankelijk mijn ervaringen zodat je een echt beeld kunt krijgen. Het kiezen van een gehoorapparaat is nu eenmaal niet makkelijk. Hoewel ieder gehoorverlies en ieder mens anders is, hoop ik dat ik door het delen van mijn ervaringen anderen een goed beeld kan geven van de toestellen.

Daarnaast hoop ik door het testen en reviewen van de hoortoestellen  iets te kunnen betekenen voor mensen die een toestel nodig hebben, het dragen van een toestel nog niet durven, na vele pogingen gestopt zijn met dragen of (verder) zoeken naar een geschikt hoortoestel! Want al ben ik nog niet zo lang slechthorend en heb ik de eerste jaren mijn hoortoestel meerdere malen vervloekt,  nu wil ik echt niet meer zonder!

Wanneer je hier klikt, kom je direct op de website terecht van OogvoorOren.

2 Reactie's
3

2 Reactie's

hanneke 16 October 2020 - 14:20

Ha Janneke,
Mooie website heb je en zo herkenbaar alle uitdagingen die op je weg komen.
Heb inmiddels zelf ook wel een soort van gehoorgeschiedenis achter de rug en nog.
Meestal denk ik, ach er zijn ergere zaken die je kunt overkomen. Dan doof worden, toch is het geen gemakkelijke beperking om mee te leren om gaan.
Inmiddels mij tweede second opinion achter de rug. Nou ja. ik kijk af en toe bij jou. Vind het leuk en zivol wat je doet met je website. En de foto s van je zijn prachtig! lieve groet, Hanneke

Antwoorden
Janneke 2 November 2020 - 20:48

Wat lief! Dank je wel!! ❤️ En ben benieuwd naar je vervolg!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten